Puppy Linux Discussion Forum Forum Index Puppy Linux Discussion Forum
Puppy HOME page : puppylinux.com
"THE" alternative forum : puppylinux.info
 
 FAQFAQ   SearchSearch   MemberlistMemberlist   UsergroupsUsergroups   RegisterRegister 
 ProfileProfile   Log in to check your private messagesLog in to check your private messages   Log inLog in 

The time now is Tue 16 Sep 2014, 21:55
All times are UTC - 4
 Forum index » Advanced Topics » Hardware » Audio
No sound, no soundcard found, in Puppy 2.16
Post new topic   Reply to topic View previous topic :: View next topic
Page 1 of 1 [5 Posts]  
Author Message
silverojo


Joined: 30 Jul 2006
Posts: 139

PostPosted: Wed 27 Jun 2007, 21:23    Post subject:  No sound, no soundcard found, in Puppy 2.16
Subject description: I have SiS 7018 Audio Driver
 

I've used older versions of Puppy with no sound problems, but now I can't get the sound to work.


The ALSA sound wizard couldn't find my sound card (SiS 7018 Wave Audio Driver), so I tried many things that were suggested on this thread:
http://www.murga-linux.com/puppy/viewtopic.php?t=18486

And all I got were messages basically stating that I have no sound card. WTH??

Code:
sh-3.00# aplay -l
aplay: device_list:222: no soundcards found...


Code:
sh-3.00# scanpci

pci bus 0x0000 cardnum 0x00 function 0x00: vendor 0x1039 device 0x0730
 Silicon Integrated Systems [SiS] 730 Host

pci bus 0x0000 cardnum 0x00 function 0x01: vendor 0x1039 device 0x5513
 Silicon Integrated Systems [SiS] 5513 [IDE]

pci bus 0x0000 cardnum 0x01 function 0x00: vendor 0x1039 device 0x0018
 Silicon Integrated Systems [SiS] SiS85C503/5513 (LPC Bridge)

pci bus 0x0000 cardnum 0x01 function 0x01: vendor 0x1039 device 0x0900
 Silicon Integrated Systems [SiS] SiS900 PCI Fast Ethernet

pci bus 0x0000 cardnum 0x01 function 0x02: vendor 0x1039 device 0x7001
 Silicon Integrated Systems [SiS] USB 1.0 Controller

pci bus 0x0000 cardnum 0x01 function 0x03: vendor 0x1039 device 0x7001
 Silicon Integrated Systems [SiS] USB 1.0 Controller

pci bus 0x0000 cardnum 0x01 function 0x03: vendor 0x1039 device 0x7001
 Silicon Integrated Systems [SiS] USB 1.0 Controller

pci bus 0x0000 cardnum 0x01 function 0x04: vendor 0x1039 device 0x7018
 Silicon Integrated Systems [SiS] SiS PCI Audio Accelerator

pci bus 0x0000 cardnum 0x01 function 0x06: vendor 0x1039 device 0x7013
 Silicon Integrated Systems [SiS] AC'97 Modem Controller

pci bus 0x0000 cardnum 0x02 function 0x00: vendor 0x1039 device 0x0001
 Silicon Integrated Systems [SiS] Virtual PCI-to-PCI bridge (AGP)

pci bus 0x0000 cardnum 0x09 function 0x00: vendor 0x11c1 device 0x5802
 Agere Systems USS-312 USB Controller

pci bus 0x0000 cardnum 0x0b function 0x00: vendor 0x131f device 0x2020
 Siig Inc CyberParallel (1-port)

pci bus 0x0001 cardnum 0x00 function 0x00: vendor 0x1039 device 0x6300
 Silicon Integrated Systems [SiS] 630/730 PCI/AGP VGA Display Adapter


Code:
sh-3.00# lsmod grep "snd"
Usage: lsmod


Code:
sh-3.00# rmmod snd_via82xx
ERROR: Module snd_via82xx does not exist


Code:
sh-3.00# modprobe snd_via82xx ac97_quirk=0
FATAL: Module snd_via82xx not found.


I tried playing the 2barks.wav....
Code:
sh-3.00# aplay /usr/share/audio/2barks.wav
ALSA lib confmisc.c:670:(snd_func_card_driver) cannot find card '0'
ALSA lib conf.c:3479:(_snd_config_evaluate) function snd_func_card_driver returned error: No such device
ALSA lib confmisc.c:391:(snd_func_concat) error evaluating strings
ALSA lib conf.c:3479:(_snd_config_evaluate) function snd_func_concat returned error: No such device
ALSA lib confmisc.c:1070:(snd_func_refer) error evaluating name
ALSA lib conf.c:3479:(_snd_config_evaluate) function snd_func_refer returned error: No such device
ALSA lib conf.c:3947:(snd_config_expand) Evaluate error: No such device
ALSA lib pcm.c:2146:(snd_pcm_open_noupdate) Unknown PCM default
aplay: main:547: audio open error: No such device


Code:
sh-3.00# rmmod snd_via82xx
ERROR: Module snd_via82xx does not exist in /proc/modules


You get the idea.... Confused

For the record, my soundcard works fine in Windows, so it's definitely functioning.

Older versions of Puppy found my soundcard automatically...what can I do to make this version of Puppy find and be able to use it? Can I do anything with the command line, that I can't seem to do with the ALSA sound wizard?
Back to top
View user's profile Send private message 
silverojo


Joined: 30 Jul 2006
Posts: 139

PostPosted: Fri 06 Jul 2007, 03:50    Post subject:  

Um...anybody? Smile
Back to top
View user's profile Send private message 
gdemonta


Joined: 19 Feb 2007
Posts: 190
Location: Paris, France

PostPosted: Fri 06 Jul 2007, 08:37    Post subject:  

I found on this thread a remark from Tempestuous for this chipset, and someone succeeded doing
Code:
modprobe snd-trident

on the command line (from this post)
Hope that helps

_________________
Dumbledore: "The evidence of the Dark Lord's return is incontrovertible"
IBM X31 - Puppy 2.16 Hard disk install with EZpup
Back to top
View user's profile Send private message 
silverojo


Joined: 30 Jul 2006
Posts: 139

PostPosted: Sat 07 Jul 2007, 02:59    Post subject:  

I'll give it a try...thanks!
Back to top
View user's profile Send private message 
davidlandy

Joined: 23 Jan 2008
Posts: 15

PostPosted: Wed 06 Feb 2008, 07:49    Post subject:  

Thanks for the link, gdemonta!

Modprobe didn't work for me but I applied the rc.modules2.gz patch posted by Dougal, rebooted, and hey presto - sound!

http://www.murga-linux.com/puppy/viewtopic.php?p=172420

Very Happy

David
Back to top
View user's profile Send private message 
Display posts from previous:   Sort by:   
Page 1 of 1 [5 Posts]  
Post new topic   Reply to topic View previous topic :: View next topic
 Forum index » Advanced Topics » Hardware » Audio
Jump to:  

You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You cannot attach files in this forum
You can download files in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
[ Time: 0.0645s ][ Queries: 12 (0.0099s) ][ GZIP on ]