Puppy Linux Discussion Forum Forum Index Puppy Linux Discussion Forum
Puppy HOME page : puppylinux.com
"THE" alternative forum : puppylinux.info
 
 FAQFAQ   SearchSearch   MemberlistMemberlist   UsergroupsUsergroups   RegisterRegister 
 ProfileProfile   Log in to check your private messagesLog in to check your private messages   Log inLog in 

The time now is Thu 31 Jul 2014, 13:38
All times are UTC - 4
 Forum index » Advanced Topics » Puppy Projects
Integration of 3G Wireless Modem Detection - 4.1.2 & 4.2.1
Moderators: Flash, JohnMurga
Post new topic   Reply to topic View previous topic :: View next topic
Page 30 of 37 [543 Posts]   Goto page: Previous 1, 2, 3, ..., 28, 29, 30, 31, 32, ..., 35, 36, 37 Next
Author Message
jfdee

Joined: 24 Oct 2009
Posts: 13

PostPosted: Mon 11 Jan 2010, 14:34    Post subject:  

smokey01 wrote:
I noticed felix may have had some luck here, more to explore.
This Huawei device is known for quite a while now. It's just that some people have no trouble with switching to modem mode, and some others seem to be unlucky. It might be a problem somewhere else on their systems, though.

But in your USB_ModeSwitch output (previous post), neither the default device (CD mode) nor the target device (modem mode) was found.

Before running the manual command again, make sure you see the device ID "12d1:1520" when you run "lsusb".

Back to top
View user's profile Send private message 
smokey01


Joined: 30 Dec 2006
Posts: 1795
Location: South Australia

PostPosted: Mon 11 Jan 2010, 17:17    Post subject:  

jfdee, rerwin and myself have had some luck getting the Huawei k3765 modem to work. At the moment the solution is a bit messy but we are still working on it.

I have had the modem working using GPRS connect. It now recognises the modem when using pupdial but I'm having trouble getting it to connect as it keeps reporting bad modem Init string.

Once I have an initialisation string that works I will post the full workaound although rerwin is working on a full more comprehensive fix for all of the vodafone modems.

If you know of an init string that works I would be thankful.

Thanks

Smokey

_________________
Puppy Software <-> Distros <-> Puppy Linux Tips
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website 
jfdee

Joined: 24 Oct 2009
Posts: 13

PostPosted: Mon 11 Jan 2010, 18:37    Post subject:  

smokey01 wrote:
If you know of an init string that works I would be thankful.
Maybe you can find the init strings in Windows (modem settings).

Or you could do it the hard way and try sniffing on the Windows driver what it does to initialize the modem ...

Back to top
View user's profile Send private message 
smokey01


Joined: 30 Dec 2006
Posts: 1795
Location: South Australia

PostPosted: Tue 12 Jan 2010, 04:34    Post subject:  

I finally got the modem working with Wvdial. It was working ok with GPRS but then it stopped and I couldn't get it to work again.

What I did:

I deleted the pupsave file and created a new one.

I added the following lines to the /etc/usb_modeswitch.conf

########################################################
# Huawei K3765
#
# Contributor: Felix Schwarz

DefaultVendor= 0x12d1
DefaultProduct= 0x1520

TargetVendor= 0x12d1
TargetProduct= 0x1465

MessageContent="55534243123456780000000000000011060000000000000000000000000000"

########################################################

Then in a terminal window I typed:

modprobe option
echo "0x12d1 0x1465" > /sys/bus/usb-serial/drivers/option1/new_id
usb_modeswitch

I then ran Wvdial, probed and the modem was found.
The APN for vodafone in Australia is VFPREPAYMBB.
The Dial number is *99***1#
I selected stupid mode and unchecked wait for a dial tone.
I then pressed connect and it did.

My results:

--> WvDial: Internet dialer version 1.53
--> Initializing modem.
--> Sending: ATZ
ATZ
OK
--> Sending: ATQ0 V1 E1 S0=0 &C1 &D2 +FCLASS=0
ATQ0 V1 E1 S0=0 &C1 &D2 +FCLASS=0
OK
--> Sending: AT+CGDCONT=1,"IP","VFPREPAYMBB"
AT+CGDCONT=1,"IP","VFPREPAYMBB"
OK
--> Modem initialized.
--> Sending: ATX1DT*99***1#
--> Waiting for carrier.
ATX1DT*99***1#
CONNECT 7200000
--> Carrier detected. Starting PPP immediately.
--> Starting pppd at Tue Jan 12 08:01:46 2010
--> pid of pppd: 16817

rerwin is working on a better solution but for now this works for me.

Good luck

Smokey

_________________
Puppy Software <-> Distros <-> Puppy Linux Tips
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website 
jfdee

Joined: 24 Oct 2009
Posts: 13

PostPosted: Tue 12 Jan 2010, 04:47    Post subject:  

Actually, it does not matter if you do the "modprobe" and "echo" part before or after the call to "usb_modeswitch".

And as I said several posts above, the newer versions of "usb_modeswitch" do the driver binding automatically - they check if the switch succeeded and issue the "echo" line to the target device (unless it's a cdc_acm or a hso type).
They come ready with udev rules and are still rather small.

I suggest to rerwin to consider using it in Puppy. It saves quite a bit of work, and usually the result is a working serial/acm/hso device.

Back to top
View user's profile Send private message 
droope


Joined: 31 Jul 2008
Posts: 814
Location: Uruguay, Mercedes

PostPosted: Tue 19 Jan 2010, 13:05    Post subject:  

Hi,.

Do all modems that are listed on post #2 of this thread work? Can I buy any of them and be sure they will work on my Puppy?

Thanks!
Droope

_________________
What seems hard is actually easy, while what looks like impossible is in fact hard.

“Hard things take time to do. Impossible things take a little longer.” –Percy Cerutty

Mi blog (Spanish)
Back to top
View user's profile Send private message 
kazzamozz


Joined: 25 Jul 2009
Posts: 61
Location: Melbourne, Australia

PostPosted: Tue 19 Jan 2010, 18:00    Post subject:  

smokey01 wrote:
I finally got the modem working with Wvdial. It was working ok with GPRS but then it stopped and I couldn't get it to work again.



Hi Smokey01

Congrats on your perseverence and getting another modem working, my vodafone was not a prepay, and up till your post, did not know the entry for vodafone prepaid, this will definitely come in handy for my friends kids.

Will keep checking for Rerwins posts to see if he can simplify things for any newbies with that modem. Laughing

Cheers
Kazzamozz
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website 
magerlab

Joined: 08 Jul 2007
Posts: 731

PostPosted: Wed 20 Jan 2010, 03:08    Post subject:  

i tried to use huawei 1550 modem with puppy ( 4.1.2 and boxpupeee )
but no success, unfortunately

modem is not seen in pupdial ( only if i ran manually usb-modeswitch.sh it says that it'seen as a modem, but pupdial does not see any modem at all)

_________________
skype: desafimager
Back to top
View user's profile Send private message 
droope


Joined: 31 Jul 2008
Posts: 814
Location: Uruguay, Mercedes

PostPosted: Fri 22 Jan 2010, 20:42    Post subject:  

Hi there Smile

I am about to buy a ZTE MF 636 modem (again, this modem follows me! Razz).

It seems that one could install it on puppy linux?

http://www.murga-linux.com/puppy/viewtopic.php?t=41882

I have some doubts, if someone would be so kind and knowledgeable:

    1- (optional Razz) Regarding point one, connecting to a windows XP machine. Is there any way to not do so? I do not own a legal copy of windows XP, and would rather acquire some linux experience. Smile
    2- Hyperterminal? Does he mean this?
    3- How to connect to/determine which is the port of my modem? Any way of doing this on Linux?


Will much pain follow? Are all modems on the list of #2 post of this thread easily installed?

I will be infinitely grateful Smile ( and will add all info to the wiki. )

Cheers!
Droope.

_________________
What seems hard is actually easy, while what looks like impossible is in fact hard.

“Hard things take time to do. Impossible things take a little longer.” –Percy Cerutty

Mi blog (Spanish)
Back to top
View user's profile Send private message 
Coolsun9

Joined: 25 Dec 2009
Posts: 12

PostPosted: Sat 23 Jan 2010, 03:55    Post subject:  

Hi neurino,
could you advise how to setup a script file? thanks


neurino wrote:
You can save those 3 steps in a script file to run each time you turn on the eee (not each time you connect) and yes only usb_modeswitch returns something.
Then you could use PupDial to connect
Back to top
View user's profile Send private message 
Aitch


Joined: 04 Apr 2007
Posts: 6825
Location: Chatham, Kent, UK

PostPosted: Thu 28 Jan 2010, 08:42    Post subject: 3G in Puppy 214X  

Hi Rich
I'm back, ..........still trying to get a 'Three UK' ZTE MF627 USBmodem to work for a friend, not on the target EEEPC, as I can't get an install to go...though now trying on an old Pentium mmx with 256mb ram, running ttuuxxx's 214X RC1 [neither 4.21, nor 4.12 will run (Your thread targets) - haven't tried 4.31]
I've added the usb_modeswitch.pet, which seems to do a switch from CD mode to modem mode by issuing a success response using MF628
Quote:
ZTE MF628+ (tested version from Telia / Sweden)

# Contributor: Joakim Wennergren

# Also applies to MF627 (Tested 3 UK) JF

DefaultVendor= 0x19d2
DefaultProduct= 0x2000

TargetVendor= 0x19d2
TargetProduct= 0x0031

MessageEndpoint=0x01
MessageContent="55534243123456782000000080000c85010101180101010101000000000000"


......but.....
When I check in proc/bus/usb/devices, I still get usb_storage listed , though the device ID has changed from 0x19d2, 0x2000 to 0x19d2, 0x0031, yet still shows 3 drivers missing
lf=0alt....prot=ff driver=0
lf=1alt....prot=ff driver=0
lf=2alt...prot=50 driver=usb-storage
lf=3alt...prot=ff driver=0

None of the Dial progs will find the modem, & I tried the pmodemdiag2010012 pet but when I type pmodemdiag in a terminal I get command not found
missing lib maybe?

I had a look at tempestuous drivers but they are for 2.6.25.16 kernel whereas I am using 2.6.18.1

Are there drivers for this kernel/device?

What else do I need to do, please?

thanks [btw I have yet to try my own E220 with ANY Puppy..... Embarassed ]

Aitch Smile
Back to top
View user's profile Send private message 
Aitch


Joined: 04 Apr 2007
Posts: 6825
Location: Chatham, Kent, UK

PostPosted: Fri 29 Jan 2010, 12:53    Post subject:  

Whilst researching, I came across this

http://blogs.gnome.org/dcbw/2009/03/20/thats-when-i-reach-for-my-revolver/

useful info to some - has anyone tried Network Manager [fedora app] in Puppy?

Also, see my post here

http://www.murga-linux.com/puppy/viewtopic.php?p=387348#387348

Rich/anyone,

ttuuxxx has asked for sourcecode for pmodemdiag for 214X following a post I made there about my previous post, above, as I can't get it to run in 214X RC1

Aitch Smile
Back to top
View user's profile Send private message 
jfdee

Joined: 24 Oct 2009
Posts: 13

PostPosted: Sat 30 Jan 2010, 06:42    Post subject:  

Aitch, see smokey01's post above about loading the serial driver.

For your switched device that would be:
Code:
# modprobe -v option
# echo "19d2 0031" > /sys/bus/usb-serial/drivers/option1/new_id
Back to top
View user's profile Send private message 
Aitch


Joined: 04 Apr 2007
Posts: 6825
Location: Chatham, Kent, UK

PostPosted: Sat 30 Jan 2010, 09:48    Post subject:  

thanks jfdee/smokey01

I'm now away from the friend's box, right now, but will try that as soon as I go back there, hopefully before he goes back to Italy, as I still intend getting his EEEPC going on puppy/3G....

Aitch Smile
Back to top
View user's profile Send private message 
swiatmar


Joined: 09 Aug 2008
Posts: 239
Location: Danube, AT

PostPosted: Sun 31 Jan 2010, 10:33    Post subject:  

Hello!!

I have some problem with my Huawei E169 in Austria.
Everything works fine- the modem is detected. but when I try to connect , I am getting this massage:

Code:
Modem initialized.
--> Sending: ATDT*99#
--> Waiting for carrier.
NO CARRIER
--> No Carrier!  Trying again.
--> Sending: ATDT*99#
--> Waiting for carrier.
NO CARRIER


username, passwort and APN are correct.
There was something about baud to set it to 460800....

I am getting also this massage:
Quote:
WARNING! LINE "115200"
in /etc/ppp/options may conflict with wvdial!


I know there are some problems with E 169. ..
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website 
Display posts from previous:   Sort by:   
Page 30 of 37 [543 Posts]   Goto page: Previous 1, 2, 3, ..., 28, 29, 30, 31, 32, ..., 35, 36, 37 Next
Post new topic   Reply to topic View previous topic :: View next topic
 Forum index » Advanced Topics » Puppy Projects
Jump to:  

You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You cannot attach files in this forum
You can download files in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
[ Time: 0.0997s ][ Queries: 13 (0.0132s) ][ GZIP on ]