Puppy Linux Discussion Forum Forum Index Puppy Linux Discussion Forum
Puppy HOME page : puppylinux.com
"THE" alternative forum : puppylinux.info
 
 FAQFAQ   SearchSearch   MemberlistMemberlist   UsergroupsUsergroups   RegisterRegister 
 ProfileProfile   Log in to check your private messagesLog in to check your private messages   Log inLog in 

The time now is Thu 27 Nov 2014, 23:25
All times are UTC - 4
 Forum index » House Training » Bugs ( Submit bugs )
Freememapplet shows free space decreasing every minute
Moderators: Flash, Ian, JohnMurga
Post new topic   Reply to topic View previous topic :: View next topic
Page 1 of 1 [9 Posts]  
Author Message
rbsvijay

Joined: 30 Aug 2010
Posts: 9

PostPosted: Mon 30 Aug 2010, 12:20    Post subject:  Freememapplet shows free space decreasing every minute
Subject description: Free space tray icon shows decrease in space
 

Freememapplet tray icon shows decrease in Free Space every minute.

I have a free space of around 7.8 GB .I have installed Lucid Puppy in HDD.

The tray icon free space count starts decreasing from 7.8-7.7-7.6 and so on.

Partview shows 8.6 GB and there is no decrease in free space.

It seems to be a bug in tray icon.

I terminated the freememapplet in Pprocess manager and restarted X server and the issue is solved.

However this tray icon bug crops up after few hrs.Again I got to restart the Xserver or terminate freememapplet.

Someone pls help
Back to top
View user's profile Send private message 
Béèm


Joined: 21 Nov 2006
Posts: 11782
Location: Brussels IBM Thinkpad R40, 256MB, 20GB, WiFi ipw2100. Frugal Lin'N'Win

PostPosted: Mon 30 Aug 2010, 14:26    Post subject:  

What lucid version exactly?
Installation type?

A very common source of free mem loss is the browser cache.
Set it as low as possible.

_________________
Time savers:
Find packages in a snap and install using Puppy Package Manager (Menu).
Consult Wikka
Use peppyy's puppysearch
Back to top
View user's profile Send private message 
rbsvijay

Joined: 30 Aug 2010
Posts: 9

PostPosted: Tue 31 Aug 2010, 00:20    Post subject:  

It's full install of Lucid Puppy 5.1 on Hard Disk

It's updated via Instant Updates via Quick pet.

I use Firefox Browser 3.6.8

You want me to change the Firefox Offline Cache which is set to default 50 MB or do changes thro about:config in Firefox

Thanks for your help in advance
Back to top
View user's profile Send private message 
Karl Godt


Joined: 20 Jun 2010
Posts: 3972
Location: Kiel,Germany

PostPosted: Tue 31 Aug 2010, 11:11    Post subject:  

I believe you installed on ext3 filesystem

the journal ( deamon ) is running all the time somehow and rearranges the inodes and blocks whatever so the files and folders don`t get fragmented if they increase.

the journal rearranges on the partition and doesn`t uses free RAM or the swap partition.

so files and folders get temporarily duplicated a while.

thats why to leave some 5 or 10 % space left on ext3

CUPS printing job queue uses also a lot of space at /var/spool/cups .

some apps also write a lot to /tmp or /root/.APPLICATION ( buffers or caches )
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website 
rbsvijay

Joined: 30 Aug 2010
Posts: 9

PostPosted: Tue 31 Aug 2010, 11:20    Post subject:  

I've installed on ext2 partition

I have deciated 11.2 GB for lucid puppy.

Your explanations may be the reason for free space.

Any workaround for this issue or just live with it
Back to top
View user's profile Send private message 
rbsvijay

Joined: 30 Aug 2010
Posts: 9

PostPosted: Tue 31 Aug 2010, 12:38    Post subject:  

I've taken screenshot while freememapplet tray icon starts displaying decrease in freespace.

I've taken the screenshot with no activity on computer.

Please someone take a look @ the screenshot in attachments puppy1.png
puppy1.png
Description 
png

 Download 
Filename  puppy1.png 
Filesize  71.47 KB 
Downloaded  410 Time(s) 
Back to top
View user's profile Send private message 
Karl Godt


Joined: 20 Jun 2010
Posts: 3972
Location: Kiel,Germany

PostPosted: Tue 31 Aug 2010, 13:29    Post subject:  

taking screenshot while htop running :

midori 11 % CPU 12.4 % MEM
X :0 -br -nolisten tcp 6 % CPU 3.6 % MEM

CPU 1.050 GHz RAM 384 MB swap 2 GB

feels for wrong kernel boot parameters or wrong drivers
maybe fsck`ing may fix something
older e2fsck --version of other linux distro from 2004 I`m runnig sometimes can`t fsck 4.3-puppy ext2 filesystem because of unsupported features.
also some different xorgwizard settings might help
htop.png
 Description   screenie of htop frugal install
 Filesize   111.27 KB
 Viewed   665 Time(s)

htop.png

Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website 
Karl Godt


Joined: 20 Jun 2010
Posts: 3972
Location: Kiel,Germany

PostPosted: Wed 01 Sep 2010, 02:10    Post subject:  

Another thing is your running CONKY , a program that isn`t shipped by default.

I had to recapture a little because I had a similar theme with running high CPU too .

The issue had been installing Iron browser for puppy 5 on 4

There was a wrong lib version so I simply copied it from 5 to 4 and linked it while running and not from the outside.

CPU consumption went to 100 % immediately and typing `top` at console gave "Segmentation Fault"

I`m not sure if you installed conky to observe your problems or if your trouble is caused by installing some additional software.

Also running without swap partition is difficult even with about 512 MB of RAM.

The nearly 100 % RAM usage of yours is a sign of running a full frugal install because frugal and full installs treat RAM different.
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website 
rbsvijay

Joined: 30 Aug 2010
Posts: 9

PostPosted: Thu 02 Sep 2010, 12:47    Post subject:  

Thanks Karl.

You are absolutely right.

Conky is the cause for free space decreasing,100% CPU usage.

Again Thanks for your effort
Back to top
View user's profile Send private message 
Display posts from previous:   Sort by:   
Page 1 of 1 [9 Posts]  
Post new topic   Reply to topic View previous topic :: View next topic
 Forum index » House Training » Bugs ( Submit bugs )
Jump to:  

You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You cannot attach files in this forum
You can download files in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
[ Time: 0.0563s ][ Queries: 13 (0.0047s) ][ GZIP on ]