Puppy Linux Discussion Forum Forum Index Puppy Linux Discussion Forum
Puppy HOME page : puppylinux.com
"THE" alternative forum : puppylinux.info
 
 FAQFAQ   SearchSearch   MemberlistMemberlist   UsergroupsUsergroups   RegisterRegister 
 ProfileProfile   Log in to check your private messagesLog in to check your private messages   Log inLog in 

The time now is Sat 20 Dec 2014, 09:13
All times are UTC - 4
 Forum index » Advanced Topics » Hardware » Printers
network hp printer connection problem [SOLVED]
Post new topic   Reply to topic View previous topic :: View next topic
Page 1 of 1 [11 Posts]  
Author Message
soto313

Joined: 17 Dec 2010
Posts: 4
Location: Athens , Greece

PostPosted: Fri 17 Dec 2010, 14:54    Post subject:  network hp printer connection problem [SOLVED]  

Hello
I'm running on my old pc the live puppy 4.3.1 and trying to make it work with a hp officejet 6500 printer.The printer is connected to this and others pcs through a wireless LAN which shares internet to pcs. Though the other pcs using Ubuntu or Windows can communicate with the printer , the one with puppy cannot. I tried both "hpliplite" and "hpijs" on CUPS but nothing , test page hasn't printed. I'd appreciate any help.

Last edited by soto313 on Mon 20 Dec 2010, 05:31; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message 
rcrsn51


Joined: 05 Sep 2006
Posts: 9366
Location: Stratford, Ontario

PostPosted: Fri 17 Dec 2010, 17:55    Post subject:  

I would upgrade your CUPS to 1.3.11 using the procedure here. This version is much better at detecting networked printers. Then install the attached hpijs-dynppd driver package.
Back to top
View user's profile Send private message 
disciple

Joined: 20 May 2006
Posts: 6464
Location: Auckland, New Zealand

PostPosted: Fri 17 Dec 2010, 17:56    Post subject:  

Do you have /usr/lib/cups/backend/smb?
It should be a link to /opt/samba/bin/smbspool
http://www.murga-linux.com/puppy/viewtopic.php?p=198213#198213

_________________
DEATH TO SPREADSHEETS
- - -
Classic Puppy quotes
- - -
Beware the demented serfers!
Back to top
View user's profile Send private message 
rcrsn51


Joined: 05 Sep 2006
Posts: 9366
Location: Stratford, Ontario

PostPosted: Fri 17 Dec 2010, 18:14    Post subject:  

disciple wrote:
Do you have /usr/lib/cups/backend/smb?
It should be a link to /opt/samba/bin/smbspool

This is stand-alone networked printer, not one connected to a PC. So the smb backend does not apply.
Back to top
View user's profile Send private message 
disciple

Joined: 20 May 2006
Posts: 6464
Location: Auckland, New Zealand

PostPosted: Sat 18 Dec 2010, 01:42    Post subject:  

So how do you connect to it? IPP?
_________________
DEATH TO SPREADSHEETS
- - -
Classic Puppy quotes
- - -
Beware the demented serfers!
Back to top
View user's profile Send private message 
rcrsn51


Joined: 05 Sep 2006
Posts: 9366
Location: Stratford, Ontario

PostPosted: Sat 18 Dec 2010, 08:04    Post subject:  

Quote:
So how do you connect to it? IPP?

For HP units, it's usually AppSocket/JetDirect
Code:
socket://aaa.bbb.cc.dd:9100
Back to top
View user's profile Send private message 
soto313

Joined: 17 Dec 2010
Posts: 4
Location: Athens , Greece

PostPosted: Sat 18 Dec 2010, 15:27    Post subject:  

Thanks a lot for your help.
I followed rcrsn51's described procedure and updated CUPS , so pc found printer succesfully on "192.168.1.2" but then when I sent a test page I 've got this error :
Quote:

HP_OfficeJet_6500_E709n_192.168.1.2 "/usr/lib/cups/filter/foomatic-rip failed"

Though didn't have enough time to search more the reason , I post this answer and come back soon with more details
Back to top
View user's profile Send private message 
rcrsn51


Joined: 05 Sep 2006
Posts: 9366
Location: Stratford, Ontario

PostPosted: Sat 18 Dec 2010, 17:21    Post subject:  

Did you remember to install the foomatic-filters-4.0.4-i486.pet as stated in the upgrade instructions?
Back to top
View user's profile Send private message 
soto313

Joined: 17 Dec 2010
Posts: 4
Location: Athens , Greece

PostPosted: Sat 18 Dec 2010, 18:11    Post subject:  

rcrsn51 wrote:
Quote:
Did you remember to install the foomatic-filters-4.0.4-i486.pet as stated in the upgrade instructions?

Yes exactly as described in step 2 , but I wonder as I run live cd if the tmp file changed.
Back to top
View user's profile Send private message 
rcrsn51


Joined: 05 Sep 2006
Posts: 9366
Location: Stratford, Ontario

PostPosted: Sat 18 Dec 2010, 18:31    Post subject:  

Because you already installed some other hplip/hpijs packages, you may have some conflicts going on. You may need a fresh install to resolve this.

I did a simulated install of your printer in Puppy 4.3.1 with the CUPS upgrade and it looked OK.
Back to top
View user's profile Send private message 
soto313

Joined: 17 Dec 2010
Posts: 4
Location: Athens , Greece

PostPosted: Mon 20 Dec 2010, 05:29    Post subject:  

Yes ok that worked. Smile I removed foomatic and hplip/hpijs packages and re-installed foomatic and hpijs again and then everything worked fine.
Thank you for all the useful instructions
Back to top
View user's profile Send private message 
Display posts from previous:   Sort by:   
Page 1 of 1 [11 Posts]  
Post new topic   Reply to topic View previous topic :: View next topic
 Forum index » Advanced Topics » Hardware » Printers
Jump to:  

You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You cannot attach files in this forum
You can download files in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
[ Time: 0.0556s ][ Queries: 12 (0.0034s) ][ GZIP on ]