Puppy Linux Discussion Forum Forum Index Puppy Linux Discussion Forum
Puppy HOME page : puppylinux.com
"THE" alternative forum : puppylinux.info
 
 FAQFAQ   SearchSearch   MemberlistMemberlist   UsergroupsUsergroups   RegisterRegister 
 ProfileProfile   Log in to check your private messagesLog in to check your private messages   Log inLog in 

The time now is Sat 20 Dec 2014, 04:07
All times are UTC - 4
 Forum index » Advanced Topics » Hardware » Printers
Canon MP/MX/MG Scanner Drivers - Updated 2014
Post new topic   Reply to topic View previous topic :: View next topic
Page 2 of 8 [108 Posts]   Goto page: Previous 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 Next
Author Message
rcrsn51


Joined: 05 Sep 2006
Posts: 9366
Location: Stratford, Ontario

PostPosted: Thu 29 Jul 2010, 08:42    Post subject:  

I built the scangearmp package using my MP490 and I didn't think that there was anything in it that was particularly model-specific. I will get back to you on this.
Back to top
View user's profile Send private message 
jockjunior

Joined: 29 Jan 2008
Posts: 145
Location: Lancashire,U.K.

PostPosted: Thu 29 Jul 2010, 09:05    Post subject:  

Cheers Mate

Jock
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website 
rcrsn51


Joined: 05 Sep 2006
Posts: 9366
Location: Stratford, Ontario

PostPosted: Thu 29 Jul 2010, 09:48    Post subject:  

Try installing the attached PET. It contains some MP250-specific stuff.
scangearmp-250series-1.40.pet
Description 
pet

 Download 
Filename  scangearmp-250series-1.40.pet 
Filesize  263.5 KB 
Downloaded  1042 Time(s) 
Back to top
View user's profile Send private message 
jockjunior

Joined: 29 Jan 2008
Posts: 145
Location: Lancashire,U.K.

PostPosted: Thu 29 Jul 2010, 17:57    Post subject:  

double post
Last edited by jockjunior on Thu 29 Jul 2010, 18:34; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website 
jockjunior

Joined: 29 Jan 2008
Posts: 145
Location: Lancashire,U.K.

PostPosted: Thu 29 Jul 2010, 17:57    Post subject:  

rcrsn51 ,
thanks for that. Using scangearmp-1.40 pet and scangearmp-250series-1.40 pet the scannernow shows up in menu and in gimp and works from both.

cheers my friend and thank you again for your hard work, it is very much appreciated.

all the best

Jock
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website 
rcrsn51


Joined: 05 Sep 2006
Posts: 9366
Location: Stratford, Ontario

PostPosted: Thu 29 Jul 2010, 18:38    Post subject:  

And thank you for reporting the problem.
Back to top
View user's profile Send private message 
charlie6


Joined: 30 Jun 2008
Posts: 1030
Location: South of Belgium

PostPosted: Sat 31 Jul 2010, 01:29    Post subject:
Subject description: test on pixma MP160 from puppy 4.2.1
 

Hi rsrcn51
and many thanks keeping this thread up to date !
On puppy 4.2.1 live-cd session (having libusb-0.1) with Canon Pixma MP160 connected
(...Just getting a try from a live-cd session for reporting results)
+ installed
libgimp2.0-2.6.8.pet
libgio-2.0.so.0.pet (requested dependency for libgimp)
scangearmp-1.40.pet
scangearmp-250series-1.40.pet
(restarting JWM and X )
results:
menu entry "Canon Scangear scanner":
it does not start from menu;

starting from line command
Code:
scangearmp

returns the following message
Code:
# scangearmp
(scangearmp:27910): Gtk-CRITICAL **: gtk_main_quit: assertion `main_loops != NULL' failed
#


That's it!

Looking at Canon website, there is no Linux driver for MP160

Conclusion: MP160 scanner (only) works fine using XSane following your third solution on page 1 this post + earlier scangearmp_common-1.10-1.i386.pet installation;
but I cannot get the MP160 printer working and then, sadly , use it only ...for scanning Sad !.
( So I use to print from another PC + common black and white 2nd-hand-bought HP-1100-laser printer )

Cheers, Charlie
Back to top
View user's profile Send private message 
rcrsn51


Joined: 05 Sep 2006
Posts: 9366
Location: Stratford, Ontario

PostPosted: Sat 31 Jul 2010, 11:53    Post subject:  

@charlie6: That's odd. I just set up a fresh frugal install of 4.2.1 with my MP490 and I didn't get the GTK error. In fact, it ran fine even though libgio was missing.

This sounds like a hardware issue unrelated to the scanner. Do you have another machine or Puppy version you could try?

I will upload a PET that has the MP160-specific stuff. Maybe it will help. It is now listed in the main post.

Regarding a printer driver for your MP160. Patriot has made one here, but the download link is now dead. Perhaps if you send him a PM, he could upload the driver again.

If not, I may be able to build one for you. Have you already tried the Gutenprint driver that comes with Puppy?

Have you been looking at the Canon Europe site for drivers? I notice that they have no Linux listing for the MP160 while the Canon Australia site does. The North American Canon sites don't appear to support Linux at all.
Back to top
View user's profile Send private message 
charlie6


Joined: 30 Jun 2008
Posts: 1030
Location: South of Belgium

PostPosted: Sun 01 Aug 2010, 09:07    Post subject:  

Hi rscrn51 !
Again thanks, thanks , for your reply !
I reply on your post:
Quote:
That's odd. I just set up a fresh frugal install of 4.2.1 with my MP490 and I didn't get the GTK error....Do you have another machine or Puppy version you could try?

I have to say a bit more about my live-cd session on Puppy 4.2.1. ... it had esmourguit's french adaptation package. But I think it does not modify that much Puppy to get the error I got. I will come back on it later to try again...

Now on my current puppie :
[ synth's puppyTurbopup-Xtreme-v.1.0 (= puppy 4.20 derivative) remasterized with esmourguit's french translation package + french locale + CUPS1.3.9 + seamonkey 2.0.6 + efax-gtk + wine 1.1.12 + mp150_sane-0.14.4.pet + scangearmp_common-1.10-1.i386.pet + others ]
Quote:
...Regarding a printer driver for your MP160. Patriot has made one...

Both Canon Pixma MP160 's printer and scanner are now working thanks to Patriot 'pet
I could download and get a try on Patriot's canon-common-3.00-i486.pet on my current puppie as it includes now the MP160 driver: I just ran CUPS and installed the MP160 printer
choosen #usb 1 CANON MP160 among the 3 listed #usb X MP160 references - and could get the printer test page well coloured printed - Woopie ! =-))
(NB: none of the proposed «#usb 1 backend...» and «#usb 2 backend...» give results )

Quote:
I will upload a PET that has the MP160-specific stuff.

For sure I'll get a try on it ! Thanks again for your time!

Quote:
Have you already tried the Gutenprint driver that comes with Puppy?

I have this file :
Code:
/usr/lib/cups/driver/gutenprint.5.2     698K


Cheers, Charlie
Back to top
View user's profile Send private message 
crsrds


Joined: 29 Jun 2010
Posts: 14

PostPosted: Wed 04 Aug 2010, 14:59    Post subject: USB to parallel or Serila to parallel  

Hi rcrsn,
I am trying to get puppy to use a parallel port printer. (Epson). I have the drivers for the printer. The problem is I do not have a parallel port on my computer so I will either need to use a serial to parallel converter or a USB to parallel converter.
Can you let me know if there a way I can do this. These converters need drivers I suppose, but the ones I see in the market do not have linux drivers. Any help would be most welcome.
TY,
crsrds.
Back to top
View user's profile Send private message 
rcrsn51


Joined: 05 Sep 2006
Posts: 9366
Location: Stratford, Ontario

PostPosted: Wed 04 Aug 2010, 15:24    Post subject:  

Sorry. I have no experience with these devices.
Back to top
View user's profile Send private message 
crsrds


Joined: 29 Jun 2010
Posts: 14

PostPosted: Wed 11 Aug 2010, 14:37    Post subject:  

Hi,
I just purchased a BAFO 1284 USB to parallel cable, connected it to an Epson dotmatrix printer, using lupu 5.1, it got detected as mnt/dev/usb/lp0. Using cups admin I clicked on find printer and selected the driver and bingo..it worked. Wasted too much time looking for drivers, which it did not need in the first place. Thank you rcrsn for the reply. Just placing this on record so it may help someone like me.
crsrds.
Back to top
View user's profile Send private message 
charlie6


Joined: 30 Jun 2008
Posts: 1030
Location: South of Belgium

PostPosted: Tue 17 Aug 2010, 00:51    Post subject:  

Hi rscrn51,
many thanks for the MP160-specific pet:
it runs nice since a few weeks now! it's really very handy to use.
I appreciate very much the black and white scanning options (produces tinny sized files) which I am using the most for scanning and mailing hand sketches.

I appreciate also that now both printing and scanning functions of MP160 can be used within a puppy session (before I had to load the printer drivers to get a print; then the scanner was desactived).

Thanks again!
Cheers, Charlie
Back to top
View user's profile Send private message 
rcrsn51


Joined: 05 Sep 2006
Posts: 9366
Location: Stratford, Ontario

PostPosted: Tue 17 Aug 2010, 12:43    Post subject:  

And thank you for testing it. It sounds like each Canon model will need its own PET in order to run the scangearmp program.
Back to top
View user's profile Send private message 
rcrsn51


Joined: 05 Sep 2006
Posts: 9366
Location: Stratford, Ontario

PostPosted: Mon 07 Feb 2011, 16:17    Post subject:  

Attached below is the common package for the Scangear MP v1.60 series and the driver for the MP280.

You will need both. However, it appears that this series does NOT need the libgimp package.

If you own an MP280 and download these packages, would you please report back with their success or failure.
scangearmp_common-1.60.pet
Description 
pet

 Download 
Filename  scangearmp_common-1.60.pet 
Filesize  243.55 KB 
Downloaded  884 Time(s) 
scangearmp_mp280series-1.60.pet
Description 
pet

 Download 
Filename  scangearmp_mp280series-1.60.pet 
Filesize  236.66 KB 
Downloaded  828 Time(s) 

Last edited by rcrsn51 on Fri 17 Aug 2012, 16:13; edited 2 times in total
Back to top
View user's profile Send private message 
Display posts from previous:   Sort by:   
Page 2 of 8 [108 Posts]   Goto page: Previous 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 Next
Post new topic   Reply to topic View previous topic :: View next topic
 Forum index » Advanced Topics » Hardware » Printers
Jump to:  

You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You cannot attach files in this forum
You can download files in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
[ Time: 0.0806s ][ Queries: 13 (0.0060s) ][ GZIP on ]