Puppy Linux Discussion Forum Forum Index Puppy Linux Discussion Forum
Puppy HOME page : puppylinux.com
"THE" alternative forum : puppylinux.info
 
 FAQFAQ   SearchSearch   MemberlistMemberlist   UsergroupsUsergroups   RegisterRegister 
 ProfileProfile   Log in to check your private messagesLog in to check your private messages   Log inLog in 

The time now is Sun 23 Nov 2014, 20:18
All times are UTC - 4
 Forum index » Advanced Topics » Hardware » Printers
How to use a Lexmark Prevail Pro705 in Lupu 528?
Post new topic   Reply to topic View previous topic :: View next topic
Page 1 of 2 [26 Posts]   Goto page: 1, 2 Next
Author Message
popguy

Joined: 15 Oct 2007
Posts: 31

PostPosted: Mon 03 Oct 2011, 08:02    Post subject:  How to use a Lexmark Prevail Pro705 in Lupu 528?
Subject description: Can't seem to install CUPS
 

Hi! I have 5.2.8 lupu installed. Everything works out pretty much out of the box, really a great O.S. I have just bought a Lexmark P700 printer, and configured wifi. Works fine on my ubuntu machine. I am trying to configure it on my Lupu machine. The driver package is based on deb, so i unpacked it and ru the .sh file to start configuration. Everything seems to be working fine, until i get the message:

"The installer has detected that the system has no installed CUPS. Please install CUPS and run the installer again."

I have read somewhere in the forum that cups 1.4 can be a little tedious with lupu, so i followed the suggestion to downgrade to cups 1.3.11, and the older ghostscript, which i installed too. However, the problem persists. Any suggestions? thanks!
Back to top
View user's profile Send private message 
rcrsn51


Joined: 05 Sep 2006
Posts: 9259
Location: Stratford, Ontario

PostPosted: Mon 03 Oct 2011, 08:20    Post subject: Re: cups and printing
Subject description: installing a lexmark pro700
 

popguy wrote:
Hi! I have 5.2.8 lupu installed. Everything works out pretty much out of the box, really a great O.S. I have just bought a Lexmark P700 printer, and configured wifi. Works fine on my ubuntu machine. I am trying to configure it on my Lupu machine. The driver package is based on deb..

Please state the exact model name of your Lexmark - is it a P70x, a Pro70x or something else? Also provide a link to the driver package you are using.

Quote:
I have read somewhere in the forum that cups 1.4 can be a little tedious with lupu, so i followed the suggestion to downgrade to cups 1.3.11, and the older ghostscript, which i installed too. However, the problem persists. Any suggestions? thanks!


As the instructions here state, downgrading CUPS will almost never solve a driver problem. But did you read the section about Lexmark printers?
Back to top
View user's profile Send private message 
popguy

Joined: 15 Oct 2007
Posts: 31

PostPosted: Tue 04 Oct 2011, 00:22    Post subject: Re: cups and printing
Subject description: installing a lexmark pro700
 

It's a Prevail pro705.

here's a link to the driver package (which you need to unpack, edit the run.lua, correct a spelling mistake in line 1476, save then run the .sh installer)

http://support.lexmark.com/index?segment=SUPPORT&userlocale=EN_US&locale=en&productCode=LEXMARK_PREVAIL_PRO705&page=product&frompage=null#1

yep, i had read about downgrading not solving, but i wanted to give it a go anyway, it looked as though the problem was more related to not finding cups, rather than a specific driver missing.

If there's no way to install this driver, (which i do believe is best also because it should make the scanner work too), i'll surely check out the lexmark section.

Is there a way to reinstall cups 1.4?

Thank you so much for your help!
Back to top
View user's profile Send private message 
rcrsn51


Joined: 05 Sep 2006
Posts: 9259
Location: Stratford, Ontario

PostPosted: Tue 04 Oct 2011, 04:01    Post subject:  

Deleted. See below.
Last edited by rcrsn51 on Wed 05 Oct 2011, 06:41; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message 
popguy

Joined: 15 Oct 2007
Posts: 31

PostPosted: Tue 04 Oct 2011, 16:12    Post subject:  

rcrsn51 wrote:
Here is a printer/scanner PET for your Pro705. Please provide feedback.


Thanks so much for your help, rcrsn51. Unfortunately, it looks as things still need to be worked upon. I installed the pet you gave me but during installation it said i would find it the desktop menu, but i found nothing there. So I configured the printer using cups (which is now the 1.3.11 version), then jetdirect on the 9100 port, using the 700 series ppd file i found in /usr/local/lexmark/legacy/etc. However, when i ask it to print a test page, it pulls out a sheet from the tray, prints nothing, and puts it on the printed pages tray. Could this be related to my downgraded version of cups? if so, do you have any idea on how to reinstall the 1.4 version? any suggestion on how to configure the scanner via my network?

thank you!
Back to top
View user's profile Send private message 
rcrsn51


Joined: 05 Sep 2006
Posts: 9259
Location: Stratford, Ontario

PostPosted: Tue 04 Oct 2011, 16:19    Post subject:  

As a test, connect the printer by USB and let CUPS auto-detect it. You shouldn't need to hunt for the PPD file - it should be in the Models list under Lexmark. Was it not there?

[Edit] The Lexmark download is a Debian package and I may not have converted it properly. There are some unconventional things about it. I will try again.
Back to top
View user's profile Send private message 
rcrsn51


Joined: 05 Sep 2006
Posts: 9259
Location: Stratford, Ontario

PostPosted: Tue 04 Oct 2011, 17:36    Post subject:  

Here is the rebuilt Lexmark driver: lexmark_inkjet_legacy-1.0.1.pet

To test this properly, it would help if you:
1. Started a new install with CUPS 1.4
2. Connected the printer by USB

This package also has a scanner driver that you can test with Xsane.
Back to top
View user's profile Send private message 
popguy

Joined: 15 Oct 2007
Posts: 31

PostPosted: Wed 05 Oct 2011, 04:44    Post subject:  

Thanks so much! i am now a happy lexmark printer! it works fine with my network settings. i did install cups 1.4.4 before. Will try the scanner too. really thanks so much for your help!
Back to top
View user's profile Send private message 
rcrsn51


Joined: 05 Sep 2006
Posts: 9259
Location: Stratford, Ontario

PostPosted: Wed 05 Oct 2011, 06:37    Post subject:  

Excellent! Please explain how you did the CUPS networked install. Did you use the socket:// protocol or the Lexmark backend?
Back to top
View user's profile Send private message 
popguy

Joined: 15 Oct 2007
Posts: 31

PostPosted: Wed 05 Oct 2011, 07:33    Post subject:  

socket on the 9100 port, works ok for me. thanks again!
Back to top
View user's profile Send private message 
rcrsn51


Joined: 05 Sep 2006
Posts: 9259
Location: Stratford, Ontario

PostPosted: Wed 05 Oct 2011, 08:12    Post subject:  

I'm surprised that it's that easy. Your Lexmark uses the CUPS backend
Code:
/usr/lib/cups/backend/lxhcp

which usually means that the driver wants to talk to the printer through the backend, not through a third-party protocol like socket.

Does scanning work as a USB device? Most manufacturers set up network scanning with an extra step where you tell the driver the IP address of the scanner. But I can't see anywhere to do that with your Lexmark.
Back to top
View user's profile Send private message 
popguy

Joined: 15 Oct 2007
Posts: 31

PostPosted: Wed 05 Oct 2011, 08:19    Post subject:  

I still haven't tried my scanning as a usb device, (i'm fiddling with my lupu laptop inbetween work). However, xsane doesn't seem to handle network scanning (only scsi, parallel or USB) i'm pretty convinced that i could try set up the scanning via my usb and have it up working. However, i'm a little more concerned on having it running through my network. What would you suggest ?

thx!
Back to top
View user's profile Send private message 
rcrsn51


Joined: 05 Sep 2006
Posts: 9259
Location: Stratford, Ontario

PostPosted: Wed 05 Oct 2011, 10:20    Post subject:  

Manufacturers have two approaches to network scanning. Either they provide their own scanning app that is network aware. Or they modify the USB backend so it can find the remote scanner. I have set up network scanning in Puppy with HP, Epson, Brother and Canon machines.

But like I said, I can't find anything in the docs that come with your Lexmark about how to do this.

The Debian installer also has a Java based toolkit app. I left it out because it looked too big and too difficult to implement in Puppy. You might have to install your Pro 705 in an Ubuntu to see how it is supposed to work.
Back to top
View user's profile Send private message 
popguy

Joined: 15 Oct 2007
Posts: 31

PostPosted: Wed 05 Oct 2011, 17:31    Post subject:  

yes, i have the scanner working fine on my ubuntu machine. Thanks for all your support, you've really helped me out.
Back to top
View user's profile Send private message 
rcrsn51


Joined: 05 Sep 2006
Posts: 9259
Location: Stratford, Ontario

PostPosted: Wed 05 Oct 2011, 17:46    Post subject:  

popguy wrote:
yes, i have the scanner working fine on my ubuntu machine.

Do you mean networked? Are you scanning with Xsane?

Can you tell from the Ubuntu settings how to get it working in Puppy?
Back to top
View user's profile Send private message 
Display posts from previous:   Sort by:   
Page 1 of 2 [26 Posts]   Goto page: 1, 2 Next
Post new topic   Reply to topic View previous topic :: View next topic
 Forum index » Advanced Topics » Hardware » Printers
Jump to:  

You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You cannot attach files in this forum
You can download files in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
[ Time: 0.0738s ][ Queries: 12 (0.0058s) ][ GZIP on ]