Puppy Linux Discussion Forum Forum Index Puppy Linux Discussion Forum
Puppy HOME page : puppylinux.com
"THE" alternative forum : puppylinux.info
 
 FAQFAQ   SearchSearch   MemberlistMemberlist   UsergroupsUsergroups   RegisterRegister 
 ProfileProfile   Log in to check your private messagesLog in to check your private messages   Log inLog in 

The time now is Mon 20 Oct 2014, 07:27
All times are UTC - 4
 Forum index » Advanced Topics » Cutting edge
Linux Standard Base
Moderators: Flash, Ian, JohnMurga
Post new topic   Reply to topic View previous topic :: View next topic
Page 1 of 1 [11 Posts]  
Author Message
rcrsn51


Joined: 05 Sep 2006
Posts: 9196
Location: Stratford, Ontario

PostPosted: Tue 25 Oct 2011, 09:22    Post subject:  Linux Standard Base  

Epson has started to distribute their printer drivers in LSB-compatible packages. But when I look at the binaries inside, Puppy does not even recognize them as being executable and an ldd command on them fails.

I have attached an example below. Just remove the dummy .gz extension.

Any thoughts?
epson_inkjet_printer_filter.gz
Description 
gz

 Download 
Filename  epson_inkjet_printer_filter.gz 
Filesize  32.39 KB 
Downloaded  283 Time(s) 
Back to top
View user's profile Send private message 
01micko


Joined: 11 Oct 2008
Posts: 7831
Location: qld

PostPosted: Tue 25 Oct 2011, 09:39    Post subject:  

What OS are using to test? Maybe it's kernel dependent (re 2.6.8 and above maybe Confused )
Code:
# file  epson_inkjet_printer_filter
epson_inkjet_printer_filter: ELF 32-bit LSB executable, Intel 80386, version 1 (SYSV), dynamically linked (uses shared libs), for GNU/Linux 2.6.8, not stripped


Code:
# ldd ./epson_inkjet_printer_filter
   linux-gate.so.1 =>  (0xffffe000)
   libdl.so.2 => /lib/libdl.so.2 (0xb78d4000)
   libstdc++.so.6 => /usr/lib/libstdc++.so.6 (0xb77eb000)
   libcupsimage.so.2 => /usr/lib/libcupsimage.so.2 (0xb77d8000)
   libcups.so.2 => /usr/lib/libcups.so.2 (0xb779c000)
   libjpeg.so.62 => /usr/lib/libjpeg.so.62 (0xb7782000)
   libpthread.so.0 => /lib/libpthread.so.0 (0xb7769000)
   libm.so.6 => /lib/libm.so.6 (0xb7743000)
   libc.so.6 => /lib/libc.so.6 (0xb75e0000)
   /lib/ld-lsb.so.3 => /lib/ld-linux.so.2 (0xb78d9000)
   libgcc_s.so.1 => /usr/lib/libgcc_s.so.1 (0xb75c4000)
   libtiff.so.3 => /usr/lib/libtiff.so.3 (0xb7569000)
   libpng14.so.14 => /usr/lib/libpng14.so.14 (0xb7543000)
   libjpeg.so.8 => /usr/lib/libjpeg.so.8 (0xb750e000)
   libz.so.1 => /usr/lib/libz.so.1 (0xb74fa000)
   libcrypt.so.1 => /lib/libcrypt.so.1 (0xb74c8000)
   libssl.so.0 => /lib/libssl.so.0 (0xb7480000)
   libcrypto.so.0 => /lib/libcrypto.so.0 (0xb7339000)

slacko-5.3-PAE (2.6.39.4)

_________________
Woof Mailing List | keep the faith Cool |
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website 
rcrsn51


Joined: 05 Sep 2006
Posts: 9196
Location: Stratford, Ontario

PostPosted: Tue 25 Oct 2011, 09:50    Post subject:  

What do you get when you run it from the command line?

In Quirky, I get "bash: no such file or directory". An ldd command says the same.

In regular Slacko, the command doesn't run, but ldd does!
Back to top
View user's profile Send private message 
01micko


Joined: 11 Oct 2008
Posts: 7831
Location: qld

PostPosted: Tue 25 Oct 2011, 09:57    Post subject:  

# ./epson_inkjet_printer_filter
bash: ./epson_inkjet_printer_filter: No such file or directory

Confused

EDIT: even weirder.. I whacked it in PATH

# epson_inkjet_printer_filter
bash: /usr/local/bin/epson_inkjet_printer_filter: No such file or directory

EDIT2: even tried this:

# su spot
# epson_inkjet_printer_filter
sh: /usr/local/bin/epson_inkjet_printer_filter: No such file or directory
# whoami
spot

_________________
Woof Mailing List | keep the faith Cool |
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website 
rcrsn51


Joined: 05 Sep 2006
Posts: 9196
Location: Stratford, Ontario

PostPosted: Tue 25 Oct 2011, 10:05    Post subject:  

This certainly puts a wrinkle in long-term support for Epson devices.
Back to top
View user's profile Send private message 
PANZERKOPF

Joined: 16 Dec 2009
Posts: 280
Location: Earth

PostPosted: Tue 25 Oct 2011, 10:54    Post subject: Re: Linux Standard Base  

rcrsn51 wrote:

Any thoughts?

Try to create a symlink:
ln -s /lib/ld-linux.so.2 /lib/ld-lsb.so.3

_________________
SUUM CUIQUE.
Back to top
View user's profile Send private message 
rcrsn51


Joined: 05 Sep 2006
Posts: 9196
Location: Stratford, Ontario

PostPosted: Tue 25 Oct 2011, 12:06    Post subject: Re: Linux Standard Base  

PANZERKOPF wrote:
Try to create a symlink:
ln -s /lib/ld-linux.so.2 /lib/ld-lsb.so.3

It works! Both in Quirky and Slacko. And these driver packages are actually simpler to work with because everything is in a single folder that you drop into /opt.

However, unlike the old pipslite driver package, this one has different downloads for different models. So it's more like the Canon procedure.

Thanks!
Back to top
View user's profile Send private message 
rcrsn51


Joined: 05 Sep 2006
Posts: 9196
Location: Stratford, Ontario

PostPosted: Tue 25 Oct 2011, 19:06    Post subject:  

It turns out that this isn't as easy as I thought.

When testing with k2.6.33.2 Puppies (Quirky, Lupu) I have good results with two different Epson models.

But with lower kernels (Wary) or higher kernels (Slacko, Squeeze), the results are inconsistent.

Should I be using something other than /lib/ld-lsb.so.3 for those Puppies?
Back to top
View user's profile Send private message 
PANZERKOPF

Joined: 16 Dec 2009
Posts: 280
Location: Earth

PostPosted: Tue 25 Oct 2011, 19:29    Post subject:  

rcrsn51 wrote:

Should I be using something other than /lib/ld-lsb.so.3 for those Puppies?

The above "dirty hack" just solves problem with loader.
Did you get same error message when you was trying to load a file?
(like "bash: no such file or directory").

_________________
SUUM CUIQUE.
Back to top
View user's profile Send private message 
rcrsn51


Joined: 05 Sep 2006
Posts: 9196
Location: Stratford, Ontario

PostPosted: Tue 25 Oct 2011, 20:04    Post subject:  

I tried the 64-bit version of your hack with the 64-bit Epson LSB drivers in Fatdog. I could get some model-driver combinations to work but not others.

It appears that these packages are tuned to certain distros and it's just dumb luck that the k2.6.33.2 Puppies work.
Back to top
View user's profile Send private message 
rcrsn51


Joined: 05 Sep 2006
Posts: 9196
Location: Stratford, Ontario

PostPosted: Tue 25 Oct 2011, 22:07    Post subject:  

Problem solved. This has nothing to do with kernels and everything to do with Puppies that don't give /tmp a full set of permissions OOTB. Usually, the CUPS logs show this, but the Epson LSB drivers just fail with no messages.

I have posted the new driver here. If you have an Epson printer that currently uses pipslite, could you please test this?
Back to top
View user's profile Send private message 
Display posts from previous:   Sort by:   
Page 1 of 1 [11 Posts]  
Post new topic   Reply to topic View previous topic :: View next topic
 Forum index » Advanced Topics » Cutting edge
Jump to:  

You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You cannot attach files in this forum
You can download files in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
[ Time: 0.0649s ][ Queries: 13 (0.0041s) ][ GZIP on ]