Puppy Linux Discussion Forum Forum Index Puppy Linux Discussion Forum
Puppy HOME page : puppylinux.com
"THE" alternative forum : puppylinux.info
 
 FAQFAQ   SearchSearch   MemberlistMemberlist   UsergroupsUsergroups   RegisterRegister 
 ProfileProfile   Log in to check your private messagesLog in to check your private messages   Log inLog in 

The time now is Fri 31 Oct 2014, 17:35
All times are UTC - 4
 Forum index » House Training » Bugs ( Submit bugs )
Puppy 528 can't read DVD data disk made by Windows
Moderators: Flash, Ian, JohnMurga
Post new topic   Reply to topic View previous topic :: View next topic
Page 2 of 2 [26 Posts]   Goto page: Previous 1, 2
Author Message
8-bit


Joined: 03 Apr 2007
Posts: 3387
Location: Oregon

PostPosted: Mon 16 Jan 2012, 03:03    Post subject:  

Karl.
I tried inserting your code segment into /sbin/probepart and I did the first part.
I think I blew it because I did not delete any existing code and commented out some with semicolons.
Would it be possible for you to attach the modified /sbin/probepart file zipped up to a post here?

Just call me dumb. But I want to get it right and after having pmount fail to start and otherwise being unable to mount anything, I just want to get it right.

I did have the foresight to make a backup of my pupsave file before I tried it.

Also, I did nothing with your second code snipit. you show.

So again, if you could perchance attach that zipped file to a post, I would be most pleased and have enough CDs and DVDs of various formats to give that a good test.

Also, to answer the previous question on the udf format disk, I was wrong about using Nero.
It is actually a feature in Windows that allows one to use a DVD or CD as a hard drive with read/write/delete capabilities just like a hard drive.
It allows adding individual files to a CD or DVD.
And in that way, you could say it acts like a disk made "open session" in Puppy.
So in fact, I was reading the contents of a udf format disk that was open session in windows.
Back to top
View user's profile Send private message 
Karl Godt


Joined: 20 Jun 2010
Posts: 3972
Location: Kiel,Germany

PostPosted: Mon 16 Jan 2012, 13:18    Post subject:  

For PMOUNT code see the post below the probepart code post .

*

AND i have to say that the filtering line

#v408 v410 moved up...
VALIDPARTS="`echo "$PARTSINFO" | grep -i -E 'FAT|vfat|msdos|ntfs|minix|ext2|ext3|ext4|reiser|xfs|iso9660|udf'`"

also occurs in /sbin/pup_event_frontend_d

PROBEPART="`probepart -k | grep -i -E '\|FAT.*|\|ext4|\|ntfs|\|msdos|\|vfat|\|ext2|\|ext3|\|iso9660|\|xfs|\|reiser|\|udf'`"

and probably several times . I have put that into a function on the installation i am on now :

probepart_func() {
PROBEPART="`probepart -k | grep -i -E '\|FAT.*|\|ext4|\|ntfs|\|msdos|\|vfat|\|ext2|\|ext3|\|iso9660|\|xfs|\|reiser|\|udf'`"
}


I am working on getting Xorg-server-1.3.0 to work with Puppy 4 on my current machine so my focus is there for the moment . Embarassed

[edit fixed srew from " \|udf| " to " |\|udf " in pup_event_frontend_d AND probepart code .. "|" at the very end of the line would not filter anything but grep everything .. /edit] Embarassed Embarassed
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website 
Karl Godt


Joined: 20 Jun 2010
Posts: 3972
Location: Kiel,Germany

PostPosted: Mon 16 Jan 2012, 15:41    Post subject: /sbin/pup_event_fromtend_d udf adjustment  

As far as i can see it /sbin/pup_event_fromtend_d

has got three lines to append udf file system format recognition :

Code:
#display an icon for each partition... w476 add ext4...
 #[ ! $1 ] && PROBEPART="`probepart -k | grep -E '\|ext4\||\|ntfs\||\|msdos\||\|vfat\||\|ext2\||\|ext3\||\|iso9660\||\|xfs\||\|reiser'`"
 [ ! $1 ] && PROBEPART="`probepart -k | grep -E '\|ext4\||\|ntfs\||\|msdos\||\|vfat\||\|ext2\||\|ext3\||\|iso9660\||\|xfs\||\|reiser|\|udf'`" 


Code:
#PROBEPART="`probepart -k | grep -E '\|ext4\||\|ntfs\||\|msdos\||\|vfat\||\|ext2\||\|ext3\||\|iso9660\||\|xfs\||\|reiser'`"
PROBEPART="`probepart -k | grep -E '\|ext4\||\|ntfs\||\|msdos\||\|vfat\||\|ext2\||\|ext3\||\|iso9660\||\|xfs\||\|reiser|\|udf'`"
 DRVINFO="`echo "$PROBEPART" | grep "$drvPATTERN" | cut -f 1,2,3 -d '|' | tr '\n' ' '`"


Code:
#show all drives on desktop... w476 add ext4...
 #PROBEPART="`probepart -k | grep -E '\|ext4\||\|ntfs\||\|msdos\||\|vfat\||\|ext2\||\|ext3\||\|iso9660\||\|xfs\||\|reiser'`"
 PROBEPART="`probepart -k | grep -E '\|ext4\||\|ntfs\||\|msdos\||\|vfat\||\|ext2\||\|ext3\||\|iso9660\||\|xfs\||\|reiser|\|udf'`"


[ the video probs i have with Puppy 4 seems to be related to installing later /sbin/modprobe -V3.11.1 , which does not applies blacklist MODULE from modprobe.conf by default . modprobe -V3.6 seems to be patched to do this ... Had to insert" alias modprobe='modprobe -b' " everywhere (rc.sysinit,pup_event_backend_modprobe,xwin,xorgwizard ..) Laughing ]
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website 
Karl Godt


Joined: 20 Jun 2010
Posts: 3972
Location: Kiel,Germany

PostPosted: Mon 16 Jan 2012, 19:43    Post subject:  

Now i have a kernel running compiled with

DEBUG_BLOCK_EXT_DEVT

in kernel hacking section

which makes cat /proc/partitions look like

major minor #blocks name

259 0 156250000 sda
259 524288 7189056 sda1
259 262144 15358140 sda2
259 786432 15358140 sda3
259 131072 1 sda4
259 655360 1028128 sda5
259 393216 15358108 sda6
259 917504 15358108 sda7
259 65536 15358108 sda8
259 589824 15358108 sda9
259 327680 15358108 sda10
259 851968 40523931 sda11
259 196608 1955840 sdb
259 720896 1955406 sdb1

*

Therefore i had disktype command inserted into /sbin/probepart

AND for the udf issue the code looks like this :

Code:
case $DEVICE in
   hd*)
    FSTYPE='unknown'  ##+++2011_10_28
    #[ "`cat /proc/ide/$DEVICE/media`" = "cdrom" ] && FSTYPE="iso9660"
    if [ "`cat /proc/ide/$DEVICE/media`" = "cdrom" ];then
    FSTYPE=`guess_fstype ONEDEV`;
    [ ! "$FSTYPE" -o "$FSTYPE" = 'unknown' ] && FSTYPE="`disktype $ONEDEV | grep -i 'file system'|awk '{print $1}'|tr '[A-Z]' '[a-z]'`";
    [ ! "$FSTYPE" ] && FSTYPE="iso9660"
    fi
   ;;
   scd*|sr*) #usb,sata,scsi cd/dvd drive.
    #FSTYPE="iso9660"
   FSTYPE=`guess_fstype ONEDEV`;
   [ ! "$FSTYPE" -o "$FSTYPE" = 'unknown' ] && FSTYPE="`disktype $ONEDEV | grep -i 'file system'|awk '{print $1}'|tr '[A-Z]' '[a-z]'`";
   [ ! "$FSTYPE" ] && FSTYPE="iso9660"
   ;;
  esac


disktype command looks like it does not spin the DVD drive forever like guess_fstype does .
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website 
playdayz


Joined: 25 Apr 2008
Posts: 3788

PostPosted: Tue 17 Jan 2012, 11:50    Post subject:  

Simply substituting this code into /sbin/probepart in place of the corresponding code does not solve the problem for me. With this substitute code I do not get an icon for the sr0, if I boot with the dvd in the drive or if I insert the dvd after booting. Additionally, if I run pmount the usb drives are listed as optical drives.

Code:
case $DEVICE in
   hd*)
    #[ "`cat /proc/ide/$DEVICE/media`" = "cdrom" ] && FSTYPE="iso9660"
    if [ "`cat /proc/ide/$DEVICE/media`" = "cdrom" ];then
    FSTYPE=`guess_fstype $ONEDEV`;[ "$FSTYPE" = 'garage' ] && FSTYPE="iso9660";fi
   ;;
   scd*|sr*) #usb,sata,scsi cd/dvd drive.
    #FSTYPE="iso9660"
    FSTYPE=`guess_fstype $ONEDEV`;[ "$FSTYPE" = 'garage' ] && FSTYPE="iso9660"
   ;;
  esac


I can still mount manually with

Code:
mount /dev/sr0 /mnt/dvd
Back to top
View user's profile Send private message 
Karl Godt


Joined: 20 Jun 2010
Posts: 3972
Location: Kiel,Germany

PostPosted: Tue 17 Jan 2012, 15:58    Post subject:  

Second time : the

PMOUNT CODE ADJUSTMENTS ARE IN THE POST BELOW THE PROBEPART CODE

The tiny tiny headline is probably the cause for not reading carefully .

Anyway , the code works for me , BUT if i boot with udf dvd inserted , the DVD drive does not stop spinning , until i mount it .

Regards
Razz
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website 
Karl Godt


Joined: 20 Jun 2010
Posts: 3972
Location: Kiel,Germany

PostPosted: Tue 17 Jan 2012, 16:42    Post subject:  

for i in `seq 1 1 $RANDOM`;do

echo "HIGHLY HIGHLY HIGHLY EXPERIMENTAL !!!!!"

done


ATTACHMENT : from my Macpup_Opera_2 full installation :

pmount,probepart,pup_event_frontend_d

drop into the appropriate dirs like /sbin,/usr/sbin

use find command to determine dir OR pfind

as usual : if your HW does not survive .... look for another !

I will attach the three files from other partitions the next days !

people mentioned in pup_event_frontend_d would roughly get the idea for the code

Wink
pup-udf-McpupO2-experimental.tar.gz
Description 
gz

 Download 
Filename  pup-udf-McpupO2-experimental.tar.gz 
Filesize  21.23 KB 
Downloaded  228 Time(s) 
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website 
sc0ttman


Joined: 16 Sep 2009
Posts: 2386
Location: UK

PostPosted: Tue 17 Jan 2012, 19:40    Post subject:  

I use the guess_fstype binary in my customised pmount script, so that UDF ISOs work fine Smile
_________________
Akita Linux, VLC-GTK, Pup Search, Pup File Search
Back to top
View user's profile Send private message 
Karl Godt


Joined: 20 Jun 2010
Posts: 3972
Location: Kiel,Germany

PostPosted: Wed 18 Jan 2012, 14:48    Post subject:  

Now i have got the cause for the ever running DVD drive :

In /sbin/pup_event_frontend_d there is a line

[ "$ICONDESK" = "false" ] && continue #v405 see /etc/eventmanager

SO IF ICONDESK=false it does not mean there are no drive icons on the desktop but one single icon labeled " drives " .

The code line
[ "$ICONDESK" = "false" ] && continue
would prevent the execution of some code below that line that would poll the ZIP and CD drives every 4 seconds .

The CD drives would be polled by the 'probe_optical_func' AND " if CD not mounted " every 4 seconds

cddetect_quick -d/dev/${DRV_NAME} >/dev/null 2>&1 #very fast.

would check for CDROM inserted .

That had been the ^ culprit ^ .

I have reworked /usr/sbin/eventmanager AND changed HOTPLUGON to DESKDAEMON and added ZCDPOLL variable .

But I feel it would be pre alpha to be released because it needs also /sbin/pup_event_frontend_d to be adjusted for that .

When i come to one point , i get the idea for the next point ...

I have actually put the AUTOUNMOUNT into the POWERTIMEOUT part to check for possibility to unmount every minute not every 4 seconds [ and much more ] .

HAVE FUN !

Laughing Cool
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website 
Karl Godt


Joined: 20 Jun 2010
Posts: 3972
Location: Kiel,Germany

PostPosted: Fri 20 Jan 2012, 17:29    Post subject: /usr/local/bin/drive_all udf recognition  

Code:
#oh, now have to analyse the media, decide what app to run...
#if [ "$ONEDRVNAME" = "sr0" -o "$ONEDRVNAME" = "sr1" ];then
if [ "`echo "$ONEDRVNAME" |grep '^sr[0-9]'`" ];then  ###+++2012-01-20
 srPATTERN='^/dev/'"$ONEDRVNAME"' '
 if [ "`busybox mount | grep "$srPATTERN"`" = "" ];then
  cddetect -q -d/dev/${ONEDRVNAME}
  RETVAL=$?
  case $RETVAL in
  3) #iso file: normal data cd. iso9660
   true
   ;;
  8) # udf with .wma wav files [VCD: , ] 8 ##+++2012-01-20
   FSTYPE='udf';;
  1) #audio
   ln -snf /dev/${ONEDRVNAME} /dev/cdrom
   exec defaultmediaplayer cdda://
   ;;
  5) #video dvd
   ln -snf /dev/${ONEDRVNAME} /dev/dvd
   exec defaultmediaplayer dvd://
   ;;
  0) #failed to detect type.
   #cddetect does not work properly for dvd's, try something else...
   if [ "`dvd+rw-mediainfo /dev/sr0 | grep 'Mounted Media: .* DVD-ROM'`" != "" ];then
    ln -snf /dev/${ONEDRVNAME} /dev/dvd
    exec defaultmediaplayer dvd://
   fi
   ;;
  esac
 fi
 [ ! "$FSTYPE" ] && FSTYPE="iso9660"
fi
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website 
darkcity


Joined: 23 May 2010
Posts: 2472
Location: near here

PostPosted: Sun 26 Aug 2012, 14:35    Post subject:  

I can confirm this problem on Slacko531

This works

mount -t udf /dev/sr0 /mnt/sr0

Pmount doesn't. Having tried modding any code yet.

Cool

_________________
helping Wiki for help | IF SendSpace link = "dead" THEN PM me ("up file to http://meownplanet.net/")
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website 
Display posts from previous:   Sort by:   
Page 2 of 2 [26 Posts]   Goto page: Previous 1, 2
Post new topic   Reply to topic View previous topic :: View next topic
 Forum index » House Training » Bugs ( Submit bugs )
Jump to:  

You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You cannot attach files in this forum
You can download files in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
[ Time: 0.1001s ][ Queries: 13 (0.0108s) ][ GZIP on ]