Puppy Linux Discussion Forum Forum Index Puppy Linux Discussion Forum
Puppy HOME page : puppylinux.com
"THE" alternative forum : puppylinux.info
 
 FAQFAQ   SearchSearch   MemberlistMemberlist   UsergroupsUsergroups   RegisterRegister 
 ProfileProfile   Log in to check your private messagesLog in to check your private messages   Log inLog in 

The time now is Thu 18 Sep 2014, 23:48
All times are UTC - 4
 Forum index » House Training » HOWTO ( Solutions )
How to make your puppy able to load more than 6 .sfs files
Moderators: Flash, Ian, JohnMurga
Post new topic   Reply to topic View previous topic :: View next topic
Page 1 of 2 [22 Posts]   Goto page: 1, 2 Next
Author Message
RSH


Joined: 05 Sep 2011
Posts: 2420
Location: Germany

PostPosted: Wed 22 Feb 2012, 09:37    Post subject:  How to make your puppy able to load more than 6 .sfs files
Subject description: Edit the initrd.gz
 

Hi,

this post will show you how to make your puppy able to load more than 6 .sfs files. It should work in every puppy.

http://murga-linux.com/puppy/viewtopic.php?p=606381#606381

RSH

Edit: please read the posts below also!

_________________
LazY Puppy
RSH's DNA
SARA B.

Last edited by RSH on Tue 28 Feb 2012, 02:59; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message 
Terryphi


Joined: 02 Jul 2008
Posts: 760
Location: West Wales, Britain.

PostPosted: Wed 22 Feb 2012, 10:16    Post subject:  

Very interesting, RSH. Thanks! I must try this on Racy/Wary when I can find time.
_________________
Classic Opera 12.16 browser SFS package for Precise, Slacko, Racy, Wary, Lucid, Quirky, etc available here Smile
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website 
RSH


Joined: 05 Sep 2011
Posts: 2420
Location: Germany

PostPosted: Wed 22 Feb 2012, 10:41    Post subject:  

Here is the link to the edit initrd.gz GUI v1.3

It is localized in German and English and has short tutorial in German and English.

http://murga-linux.com/puppy/viewtopic.php?p=581371#581371

Edit: sorry, but i must have to fix the .desktop file for use in other puppies. Please download again!

_________________
LazY Puppy
RSH's DNA
SARA B.
Back to top
View user's profile Send private message 
Terryphi


Joined: 02 Jul 2008
Posts: 760
Location: West Wales, Britain.

PostPosted: Wed 22 Feb 2012, 12:12    Post subject:  

RSH: I added version 1.3 to Racy 5.2.2.7 and I got a menu entry. I ran it and opened initrd.gz in Geany . When I clicked on the init tab the file was empty. Have I misunderstood something in the instructions?
_________________
Classic Opera 12.16 browser SFS package for Precise, Slacko, Racy, Wary, Lucid, Quirky, etc available here Smile
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website 
RSH


Joined: 05 Sep 2011
Posts: 2420
Location: Germany

PostPosted: Wed 22 Feb 2012, 16:39    Post subject:  

You have to copy the initrd.gz to /root before you can edit the file init.

Did you do this?

Edit:

I do remember now, i did have this effect once in the first version of edit initrd.gz GUI. This was because of the initrd.gz wasn't completely extracted as geany starts and loads the init file. Therefor i did insert a command for geany to wait one second. Maybe this is still too short.

Go to /usr/sbin/ceelab/edit-initrd and open the file edit_initrdgz.

Go to line 23 and change sleep 1 to sleep 2 (or maybe 3 and above) if it doesn't work after changing this.

I do not know if racy does have the init file. I did hear newer kernel use systemd instead of init. Maybe this could be a clue?

However: after extracting initrd.gz there is a directory initrd-tree in /root, which contains the extracted data of initrd.gz. By opening this directory you should be able to load the init file manually into geany. Init is the only one file that is needed to edit.

_________________
LazY Puppy
RSH's DNA
SARA B.
Back to top
View user's profile Send private message 
RSH


Joined: 05 Sep 2011
Posts: 2420
Location: Germany

PostPosted: Wed 22 Feb 2012, 17:34    Post subject:  

Information to previous post...

I did explore the following:

The need to copy initrd.gz to /root is not listed inside the tutorial (but a hint is placed inside the GUI). I do apologize for this and make a new, full improved version to upload.

RSH

_________________
LazY Puppy
RSH's DNA
SARA B.
Back to top
View user's profile Send private message 
RSH


Joined: 05 Sep 2011
Posts: 2420
Location: Germany

PostPosted: Wed 22 Feb 2012, 17:59    Post subject:  

New improved version 1.4 uploaded.

http://murga-linux.com/puppy/viewtopic.php?p=581371#581371

_________________
LazY Puppy
RSH's DNA
SARA B.
Back to top
View user's profile Send private message 
Terryphi


Joined: 02 Jul 2008
Posts: 760
Location: West Wales, Britain.

PostPosted: Thu 23 Feb 2012, 04:07    Post subject:  

Thanks, RSH. I have version 1.4 installed and it works as expected on Racy.
Sorry, I had not noticed the need to copy initrd.gz to /root.

_________________
Classic Opera 12.16 browser SFS package for Precise, Slacko, Racy, Wary, Lucid, Quirky, etc available here Smile
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website 
Terryphi


Joined: 02 Jul 2008
Posts: 760
Location: West Wales, Britain.

PostPosted: Thu 23 Feb 2012, 10:37    Post subject:  

Duplicate - removed by poster.
_________________
Classic Opera 12.16 browser SFS package for Precise, Slacko, Racy, Wary, Lucid, Quirky, etc available here Smile

Last edited by Terryphi on Sat 25 Feb 2012, 02:57; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website 
666philb


Joined: 07 Feb 2010
Posts: 1693
Location: wales

PostPosted: Fri 24 Feb 2012, 05:57    Post subject:  

thanks RSH

i now have 11 sfs's loaded with no noticeable problems. Smile

and your edit initrd.gz gui makes it so easy

_________________
Quickpet_Precise, install popular apps quickly http://www.murga-linux.com/puppy/viewtopic.php?t=83642
LÖVE2d, a collection of 27 lua gameshttp://www.murga-linux.com/puppy/viewtopic.php?t=76739
Back to top
View user's profile Send private message 
Terryphi


Joined: 02 Jul 2008
Posts: 760
Location: West Wales, Britain.

PostPosted: Sat 25 Feb 2012, 09:24    Post subject:  

Testing on Racy and Wary I followed RSH's instructions for editing the init file and on reboot the additional directories were created in /initrd (/pup_ro11 to /pup_ro15.) However if I load more than 6 SFS files in the Boot Manager only 6 are still copied to /initrd . Directories /pup_ro10 to /pup_ro15 remain empty. This means that if I add a seventh SFS then an earlier one is lost.

I have found a line in which BK limits the number of SFSs to be loaded. This is around line 1532 after RSH amendments have been made.

Code:
[ $CNTLOOP -eq 10] && break
    #...only support adding 3 extra .sfs files, as performance degrades as each layer added.
    #...v410 bugfix, change 6 to 7 so can have 3 sfs files.
    #...w015 change 7 to 10 so can have 6 sfs files.


However, increasing the number say from 10 to 16 does not solve the problem. There must be another limiting parameter somewhere else. Any suggestions?

_________________
Classic Opera 12.16 browser SFS package for Precise, Slacko, Racy, Wary, Lucid, Quirky, etc available here Smile
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website 
RSH


Joined: 05 Sep 2011
Posts: 2420
Location: Germany

PostPosted: Sat 25 Feb 2012, 09:58    Post subject:  

Uuhhh,

that's new to me.

I do not load sfs files at bootup, so i did never run into this one limitation.

As i understand you, this line (BK limits the number... ...around line 1532) is in the initrd.gz? Maybe there is a limitation inside the bootmanager.

I am right on the way to improve this, but i do not have much time today. So, if you don't get a new reply to this, let's say, within the next hour, i am on the weekend and get back on the work at next Monday.

RSH

_________________
LazY Puppy
RSH's DNA
SARA B.
Back to top
View user's profile Send private message 
Terryphi


Joined: 02 Jul 2008
Posts: 760
Location: West Wales, Britain.

PostPosted: Sat 25 Feb 2012, 10:06    Post subject:  

RSH wrote:
Uuhhh,

that's new to me.

I do not load sfs files at bootup, so i did never run into this one limitation.

As i understand you, this line (BK limits the number... ...around line 1532) is in the initrd.gz? Maybe there is a limitation inside the bootmanager.
RSH


Yes, the line is in the init file within initrd.gz. Line 1532 is the reference in Racy 5.2.2.7 after your additions. It may be different if you are using something else. I can't find anything else in the init file which seems relevant so I was also thinking about looking in the bootmanager. I have to do some other work now though. I may find time later.

_________________
Classic Opera 12.16 browser SFS package for Precise, Slacko, Racy, Wary, Lucid, Quirky, etc available here Smile
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website 
RSH


Joined: 05 Sep 2011
Posts: 2420
Location: Germany

PostPosted: Sat 25 Feb 2012, 10:50    Post subject:  

Ok,

i did try this with my LazY Puppy. Select to load 9 sfs files at bootup. All sfs files are loaded, all apllications are available and running (see test apps at screenshot).

Maybe contacting 01micko slacko-developer. Slacko can load more than 6 sfs files at a time and at bootup.

So, i am unfortunately out of ideas.

I did sometimes run a wary to check something, but did never used it to work with it. So, i do not really know these puppies.

Maybe BarryK could help (aren't racy/wary his favorite puppies)

BarryK wrote:
RSH,
That is a very useful tool, I will put it into Racy and Wary I reckon (well, I have to try it first!)

He did write this on my "GUI for editing .mo files"-post.
sfs-load-at-bootup-9-sfs-loaded.jpg
 Description   
 Filesize   67.59 KB
 Viewed   1116 Time(s)

sfs-load-at-bootup-9-sfs-loaded.jpg


_________________
LazY Puppy
RSH's DNA
SARA B.
Back to top
View user's profile Send private message 
RSH


Joined: 05 Sep 2011
Posts: 2420
Location: Germany

PostPosted: Sat 25 Feb 2012, 16:03    Post subject:  

Posting shortly from my girlfriends computer.

Another issue after reboot using 9 sfs files at bootup:

Fbpanel does not redraw after boot into desktop. Shocked

Manual refresh and everything is fine and works. Confused

Will improve this later.

Greetings, RSH

_________________
LazY Puppy
RSH's DNA
SARA B.
Back to top
View user's profile Send private message 
Display posts from previous:   Sort by:   
Page 1 of 2 [22 Posts]   Goto page: 1, 2 Next
Post new topic   Reply to topic View previous topic :: View next topic
 Forum index » House Training » HOWTO ( Solutions )
Jump to:  

You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You cannot attach files in this forum
You can download files in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
[ Time: 0.0883s ][ Queries: 13 (0.0160s) ][ GZIP on ]