Puppy Linux Discussion Forum Forum Index Puppy Linux Discussion Forum
Puppy HOME page : puppylinux.com
"THE" alternative forum : puppylinux.info
 
 FAQFAQ   SearchSearch   MemberlistMemberlist   UsergroupsUsergroups   RegisterRegister 
 ProfileProfile   Log in to check your private messagesLog in to check your private messages   Log inLog in 

The time now is Thu 24 Apr 2014, 04:40
All times are UTC - 4
 Forum index » Advanced Topics » Hardware » Printers
How to Install Your Printer/Scanner in Puppy
Post new topic   Reply to topic View previous topic :: View next topic
Page 7 of 15 [223 Posts]   Goto page: Previous 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, ..., 13, 14, 15 Next
Author Message
rcrsn51


Joined: 05 Sep 2006
Posts: 8563
Location: Stratford, Ontario

PostPosted: Fri 16 Mar 2012, 17:03    Post subject:  

iann wrote:
my epson t20 won`t print.

What Puppy version are you using? I am assuming that you used the built-in Gutenprint driver for your Epson Stylus T20. Usually, these Gutenprint drivers are reliable. But I found info on an Ubuntu site that new Gutenprint versions are broken with this model and you need one earlier than 5.2.5. If you are still interested, I can post a PET for Gutenprint 5.2.3.
Back to top
View user's profile Send private message 
rcrsn51


Joined: 05 Sep 2006
Posts: 8563
Location: Stratford, Ontario

PostPosted: Fri 16 Mar 2012, 17:58    Post subject:  

lwill wrote:
I have a HP LaserJet 1000 and have tried several times to get it working with no luck, and I have a tip for others now that I finally had success.
It is used on a laptop that dual boots XP, I had to power it down and back up (unplug) to reset it (no power switch) then it worked.

Is this due to the firmware or what ever the foo2xxx loads not compatible with what is done in XP?

The foo2xxx driver loads the firmware for your Laserjet 1000 through the udev procedure. Look at the file /etc/udev/rules.d/56hplj10xx.rules.

Whenever udev detects the printer being powered up or its USB cable being plugged in, it triggers the firmware download.

I would have thought that as long as the printer was powered up, the firmware installed by XP would still be loaded and the foo2xxx driver would work. If not, Puppy's udev would detect the printer at boot-up and automatically load foo2xxx's firmware.

If neither of those are happening, you can manually load the firmware with this command
Code:
cat /usr/share/foo2zjs/firmware/sihp1000.dl > /dev/usb/lp0
Back to top
View user's profile Send private message 
jpeps

Joined: 31 May 2008
Posts: 3219

PostPosted: Mon 19 Mar 2012, 21:04    Post subject:  

rcrsn51 wrote:
Look at the file /etc/udev/rules.d/56hplj10xx.rules.


What's that? I don't have it with my laserjet p1102w.
Back to top
View user's profile Send private message 
rcrsn51


Joined: 05 Sep 2006
Posts: 8563
Location: Stratford, Ontario

PostPosted: Mon 19 Mar 2012, 21:34    Post subject:  

jpeps wrote:
rcrsn51 wrote:
Look at the file /etc/udev/rules.d/56hplj10xx.rules.


What's that? I don't have it with my laserjet p1102w.

What driver package are you using and where did you get it?
Back to top
View user's profile Send private message 
jpeps

Joined: 31 May 2008
Posts: 3219

PostPosted: Tue 20 Mar 2012, 05:48    Post subject:  

rcrsn51 wrote:
jpeps wrote:
rcrsn51 wrote:
Look at the file /etc/udev/rules.d/56hplj10xx.rules.


What's that? I don't have it with my laserjet p1102w.

What driver package are you using and where did you get it?


foo2zjs_2010-11 I forget where I downloaded it from , but I posted it somewhere.

rscn51: know any safe way to eject the usb printer device? Maybe deleting the /dev/usb/lb0 ? I just wiped out a hard drive after unplugging it, so there must be a way.
Back to top
View user's profile Send private message 
rcrsn51


Joined: 05 Sep 2006
Posts: 8563
Location: Stratford, Ontario

PostPosted: Tue 20 Mar 2012, 08:14    Post subject:  

jpeps wrote:
foo2zjs_2010-11 I forget where I downloaded it from , but I posted it somewhere.

If you built it yourself, then you probably didn't include the optional udev-hotplug-firmware-download stuff.

Quote:
rscn51: know any safe way to eject the usb printer device? Maybe deleting the /dev/usb/lb0 ? I just wiped out a hard drive after unplugging it, so there must be a way.

???
Please describe the circumstances.
Back to top
View user's profile Send private message 
jpeps

Joined: 31 May 2008
Posts: 3219

PostPosted: Tue 20 Mar 2012, 12:55    Post subject:  

rcrsn51 wrote:

If you built it yourself, then you probably didn't include the optional udev-hotplug-firmware-download stuff.


Looks like it's optional and for other printers:

"Optional) Install hotplug (for HP LJ 1000/1005/1018/1020/P100[5678]/P1505):
$ su OR $ sudo make install-hotplug
# make install-hotplug

Unplug and re-plug the USB printer"

http://foo2zjs.rkkda.com/INSTALL
Back to top
View user's profile Send private message 
James186282


Joined: 08 Sep 2009
Posts: 127
Location: Minnesota

PostPosted: Tue 15 May 2012, 11:07    Post subject:  

I might be missing it but is there supposed to be a printer (&scanner) driver for the HP Photosmart Premium C310? *In the .pet at the other end of this thread.

BTW I switched to a fresh Slacko5.3.3 (from Lucid 5.2.Cool

_________________
Science is what we understand well enough to explain to a computer.
Art is everything else we do.
Donald Knuth
Back to top
View user's profile Send private message 
rcrsn51


Joined: 05 Sep 2006
Posts: 8563
Location: Stratford, Ontario

PostPosted: Sun 20 May 2012, 08:54    Post subject:  

James186282 wrote:
I might be missing it but is there supposed to be a printer (&scanner) driver for the HP Photosmart Premium C310? *In the .pet at the other end of this thread.

I checked and it's there - HP Photosmart Prem c310 Series.
Back to top
View user's profile Send private message 
James186282


Joined: 08 Sep 2009
Posts: 127
Location: Minnesota

PostPosted: Sun 20 May 2012, 13:01    Post subject:  

Thanks. I didn't scroll down far enough. It wasn't just photosmart C310 ir was Photosmart Premium C310 (sigh)

BTW I tried the latest lucid update and that solved some of my wife's lock up problems. Anyway, I appreciate your help.

I've been switching back and forth between that and slacko which is helping me crawl to a (slightly) lelss noob level experience.

One thing I don't quite get. Is the source of all the drivers hplip? Its nothing important I'm just curious how things work and what came from what / where.

_________________
Science is what we understand well enough to explain to a computer.
Art is everything else we do.
Donald Knuth
Back to top
View user's profile Send private message 
rcrsn51


Joined: 05 Sep 2006
Posts: 8563
Location: Stratford, Ontario

PostPosted: Sun 20 May 2012, 13:19    Post subject:  

James186282 wrote:
One thing I don't quite get. Is the source of all the drivers hplip? Its nothing important I'm just curious how things work and what came from what / where.

They come from here. But it's a stripped-down build specifically for the Puppy environment.
Back to top
View user's profile Send private message 
James186282


Joined: 08 Sep 2009
Posts: 127
Location: Minnesota

PostPosted: Sun 01 Jul 2012, 13:34    Post subject:  

I'm trying to remember the hoops I jumped through to print from puppy to a Win2K computer with an HP Laserjet 4.

pnethood is working fine
if I run nslookup
Server 192.168.1.1
Address 192.168.1.1 pc2

Name ULTIMATE-D5B436
Address 1 192.168.1.107 ultimate-d5b436

I can ping the Win2k Box ok. The firewalls are off on both sides. It kind of making me loops. Earlier in this thread you talked about smbw I'm not familiar with that.

Could you suggest any trouble shooting plan that might help me figure out this (No Doubt Dumb) error I'm making?

Thanks - J

_________________
Science is what we understand well enough to explain to a computer.
Art is everything else we do.
Donald Knuth
Back to top
View user's profile Send private message 
rcrsn51


Joined: 05 Sep 2006
Posts: 8563
Location: Stratford, Ontario

PostPosted: Sun 01 Jul 2012, 14:04    Post subject:  

In CUPS, what URI are you using to install the printer?
Back to top
View user's profile Send private message 
James186282


Joined: 08 Sep 2009
Posts: 127
Location: Minnesota

PostPosted: Sun 01 Jul 2012, 23:23    Post subject:  

I've tried a variety of them - currently its set to
smbc://WORKGROUP/ultimate-d7b349/HPLaserjet-4

In the "Printers" part of CUPs it says
LaserJet (Default Printer)
"password@WORKGROUP\ultimate-d5345\HPLaserjet-4:
Not enough \ Characters in service"

Not enough \ Characters??

Anyhow in the same page it says
"Device URI:smbc://WORKGROUP/ultimate-d5b345/HPLaserjet-4"
Printer state:stopped, accepting jobs, published.


It seems odd that the uri is not the same as the description. In pnethoodsambashares the password seem to be required. I'm feeling like I can see the forest because all the trees are in the way.

I may have really munged things I downgraded CUPs to the 1.3.11 rev.

I double checked that I can print fromthe windoze box.

_________________
Science is what we understand well enough to explain to a computer.
Art is everything else we do.
Donald Knuth
Back to top
View user's profile Send private message 
rcrsn51


Joined: 05 Sep 2006
Posts: 8563
Location: Stratford, Ontario

PostPosted: Sun 01 Jul 2012, 23:38    Post subject:  

First of all, install the smbw backend from Page 1. If you actually need authentication, it is the best choice. It is listed in CUPS as "Windows/Samba Printer".

Try
Code:
smbw://ultimate-d5b345/HPLaserjet-4

What CUPS messages do you get?

If you think that authentication is required, use
Code:
smbw://usename:password@workgroup/ultimate-d5b345/HPLaserjet-4

What messages do you get?
Back to top
View user's profile Send private message 
Display posts from previous:   Sort by:   
Page 7 of 15 [223 Posts]   Goto page: Previous 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, ..., 13, 14, 15 Next
Post new topic   Reply to topic View previous topic :: View next topic
 Forum index » Advanced Topics » Hardware » Printers
Jump to:  

You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You cannot attach files in this forum
You can download files in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
[ Time: 0.0771s ][ Queries: 13 (0.0082s) ][ GZIP on ]