Puppy Linux Discussion Forum Forum Index Puppy Linux Discussion Forum
Puppy HOME page : puppylinux.com
"THE" alternative forum : puppylinux.info
 
 FAQFAQ   SearchSearch   MemberlistMemberlist   UsergroupsUsergroups   RegisterRegister 
 ProfileProfile   Log in to check your private messagesLog in to check your private messages   Log inLog in 

The time now is Thu 18 Dec 2014, 10:30
All times are UTC - 4
 Forum index » Advanced Topics » Puppy Derivatives
Fatdog 64 newbe user problems
Moderators: Flash, JohnMurga
Post new topic   Reply to topic View previous topic :: View next topic
Page 1 of 2 [19 Posts]   Goto page: 1, 2 Next
Author Message
joerice50


Joined: 09 Oct 2008
Posts: 21

PostPosted: Mon 07 Nov 2011, 13:08    Post subject:  Fatdog 64 newbe user problems  

Hi Everyone

With my WinXP getting slower and slower I decided to install Linux on a spare drive and thought I would go for the 64bit version of puppy as I had all sorts of problems trying to install Ubuntu on my hardware SATA drives XFC mother board and Nivdia video and sound cards.

Implementation has been so far quite good and the system is running from CDrom and picking up installed files from the new hard drive. However, before I install the system fully I thought I would check with you on few issues:

1 the sound output is low volume despite loading a specific prompted NVIDIA driver. From reading the forum and blogs this seems to be a recurrent puppy feature. If so I will waste no more time on it and try and improve my hearing but your advice is appreciated?

2. The USB printer is not detected by the CUPs system. I have a DELL 3130cn LASER PRINTER ...again any advice appreciated?

3. I installed WINE from the fatdog repository and via the boot manager installed this on boot-up. I can see the wine icons in the desktop, utility , filesystem and document sections, but clicking on them doesn't seem to do much! Any advice appreciated.

Thanks in anticipation

Joe rice





Processors-
AMD Athlon(tm) 64 X2 Dual Core Processor 5000+ : 2599.81MHz
AMD Athlon(tm) 64 X2 Dual Core Processor 5000+ : 2599.81MHz
Back to top
View user's profile Send private message 
rcrsn51


Joined: 05 Sep 2006
Posts: 9353
Location: Stratford, Ontario

PostPosted: Mon 07 Nov 2011, 13:47    Post subject:  

Here is a driver package for your Dell 3130cn. This appears to be a Postscript-capable printer, so the package just contains a PPD file. No other driver code is necessary.

Since you are running this as a USB device, installation should be routine.
dell_3130cn-1.1.pet
Description 
pet

 Download 
Filename  dell_3130cn-1.1.pet 
Filesize  16.65 KB 
Downloaded  347 Time(s) 

Last edited by rcrsn51 on Wed 09 Nov 2011, 17:19; edited 2 times in total
Back to top
View user's profile Send private message 
2byte

Joined: 09 Oct 2006
Posts: 357

PostPosted: Mon 07 Nov 2011, 15:59    Post subject:  

Joe,
Wine is 32 bit, so it needs the Fatdog 32 bit compatibility libs http://distro.ibiblio.org/pub/linux/distributions/fatdog/sfs/500/fd64-32bit-libs-6.sfs

Also 32 bit apps need to be executed with start32. For example
start32 wine 'path to whatever' .

start32 is already included in Fatdog

I hope I got that right. Not in Fatdog ATM.

_________________

Back to top
View user's profile Send private message 
Payoon

Joined: 26 May 2010
Posts: 25
Location: Duisburg, Germany on the banks of the Rhine

PostPosted: Mon 07 Nov 2011, 16:26    Post subject: sound volume  

Hi joerice 50
by my expierence with many puppy derivatives it happens often, that, by default, in the alsa-mixer the volume controler of the front speaker is not fully open. So before You use any application, open alsa-mixer in the /menu/multimedia section and turn the main volume plus the front speaker volume to 100%. After that open the volume control of Your device to the level that is convenient for You.
All in all I also found, that the total possible volume in fatdog is a little bit lower than that for example of lucid puppy.

Regards Payoon
Back to top
View user's profile Send private message 
joerice50


Joined: 09 Oct 2008
Posts: 21

PostPosted: Tue 08 Nov 2011, 07:10    Post subject:  

Dear All

Thanks for all the helpful advice I will try implementing these tips later today and update you on progress. I did wonder before posting my note whether I should post here or in the beginners section of puppy, from your helpful suggestions I take it you welcome new user fatdog queeries here too?

Regards

Joe Rice
Back to top
View user's profile Send private message 
Flash
Official Dog Handler


Joined: 04 May 2005
Posts: 11180
Location: Arizona USA

PostPosted: Tue 08 Nov 2011, 08:27    Post subject:  

Actually bug reports and questions about Fatdog64 belong in the Fatdog64 thread but here is okay.
Back to top
View user's profile Send private message 
joerice50


Joined: 09 Oct 2008
Posts: 21

PostPosted: Wed 09 Nov 2011, 13:28    Post subject:  

Hi All

I can report success on the following:

1 Sound output increased after following your advice the output level is acceptable....Thanks for the info
2. The WINE system is working fine again thanks for your advice.

Printing
However, I still have problems with printing despite installing the suggested printer driver.

The System detects a USB printer and a connected N8 Nokia phone see:

Manufacturer=Linux 3.0.3 ohci_hcd
Product=OHCI Host Controller
SerialNumber=0000:00:04.0
VendorID=1d6b ProductID=0001 KERNEL-MODULE=hub

Manufacturer=Linux 3.0.3 ohci_hcd
Product=OHCI Host Controller
SerialNumber=0000:00:04.0
VendorID=1d6b ProductID=0001 KERNEL-MODULE=hub

SerialNumber=02130211001019B0
VendorID=0471 ProductID=0308 KERNEL-MODULE=(none)

Manufacturer=Linux 3.0.3 ehci_hcd
Product=EHCI Host Controller
SerialNumber=0000:00:04.1
VendorID=1d6b ProductID=0002 KERNEL-MODULE=hub

Manufacturer=Nokia
Product=N8-00
SerialNumber=355944046318309
VendorID=0421 ProductID=0302 KERNEL-MODULE=(none)

Manufacturer=Linux 3.0.3 ehci_hcd
Product=EHCI Host Controller
SerialNumber=0000:00:04.1
VendorID=1d6b ProductID=0002 KERNEL-MODULE=hub

Manufacturer=Dell
Product=3130cn Color Laser
SerialNumber=0933400198
VendorID=413c ProductID=5603 KERNEL-MODULE=usblp

But the kernal module = 0 mostly and only on this last run has it dispalyed usblp!

I suspect there is no detected software to connect to the printer..
If I run CUPS is displays the following:

SCSI Printer
pdf writer
Serial Port #1

Discovered Network Printers:

Other Network Printers: AppSocket/HP JetDirect
LPD/LPR Host or Printer
Windows Printer via SAMBA (smbclient)
Internet Printing Protocol (http)
Internet Printing Protocol (ipp)
Backend Error Handler

Questions:

a. Should I get a USB printer selection above?
b, if so how can I force detection, or am I really missing the point somewhere? The printer driver software loaded fine with just a comment that there was no menu input.

b. I would like to connect to my Nokia N8 as a USB drive to download photos. The N8 has a brilliant camera & optics, in fact its so good I rarely take a camera anywhere now and rely on the N8. Plus since the updates to Symbian ^3 , Nokia are turning the N8 into a really cracking smartphone, so it would be nice to hook it up to Puppy.64 opps sorry fatdog.
Back to top
View user's profile Send private message 
joerice50


Joined: 09 Oct 2008
Posts: 21

PostPosted: Wed 09 Nov 2011, 15:18    Post subject:  

Cups error log displays bad line from USB see:

I [10/Nov/2011:21:27:16 +2300] Started "/usr/lib/cups/daemon/cups-deviced" (pid=18779)
E [10/Nov/2011:21:27:16 +2300] [cups-deviced] Bad line from "usb": direct usb://Dell/3130cn%20Color%20Laser "Dell 3130cn Color Laser" "Dell 3130cn Color Laser" "MFG:Dell;CMD:PJL,RASTER,DOWNLOAD,PCLXL,PCL,HBPL,POSTSCRIPT;MDL:3130cn Color Laser;DES:Dell 3130cn Color Laser;CLS:PRINTER;STS:AAAQBAD/AP8AAAAAAAgAASgDPAMoAzwDZANkM2AaAAAAALCCAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA
E [10/Nov/2011:21:27:16 +2300] [cups-deviced] Bad line from "usb": AAAA4AAAIAAAAAAAABAM;" ""
I [10/Nov/2011:23:14:22 +2300] Started "/usr/lib/cups/cgi-bin/admin.cgi" (pid=21211)
I [10/Nov/2011:23:14:25 +2300] Started "/usr/lib/cups/cgi-bin/admin.cgi" (pid=21248)
I [10/Nov/2011:23:14:25 +2300] Started "/usr/lib/cups/daemon/cups-deviced" (pid=21249)
E [10/Nov/2011:23:14:25 +2300] [cups-deviced] Bad line from "usb": direct usb://Dell/3130cn%20Color%20Laser "Dell 3130cn Color Laser" "Dell 3130cn Color Laser" "MFG:Dell;CMD:PJL,RASTER,DOWNLOAD,PCLXL,PCL,HBPL,POSTSCRIPT;MDL:3130cn Color Laser;DES:Dell 3130cn Color Laser;CLS:PRINTER;STS:AAAQBAD/AP8AAAAAAAgAASgDPAMoAzwDZANkM2AaAAAAALCCAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA
E [10/Nov/2011:23:14:25 +2300] [cups-deviced] Bad line from "usb": AAAA4AAAIAAAAAAAABAM;" ""
I [10/Nov/2011:23:14:33 +2300] Started "/usr/lib/cups/cgi-bin/admin.cgi" (pid=21395)
I [10/Nov/2011:23:14:33 +2300] Started "/usr/lib/cups/daemon/cups-deviced" (pid=21396)
E [10/Nov/2011:23:14:33 +2300] [cups-deviced] Bad line from "usb": direct usb://Dell/3130cn%20Color%20Laser "Dell 3130cn Color Laser" "Dell 3130cn Color Laser" "MFG:Dell;CMD:PJL,RASTER,DOWNLOAD,PCLXL,PCL,HBPL,POSTSCRIPT;MDL:3130cn Color Laser;DES:Dell 3130cn Color Laser;CLS:PRINTER;STS:AAAQBAD/AP8AAAAAAAgAASgDPAMoAzwDZANkM2AaAAAAALCCAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA
E [10/Nov/2011:23:14:33 +2300] [cups-deviced] Bad line from "usb": AAAA4AAAIAAAAAAAABAM;" ""
Back to top
View user's profile Send private message 
rcrsn51


Joined: 05 Sep 2006
Posts: 9353
Location: Stratford, Ontario

PostPosted: Wed 09 Nov 2011, 16:35    Post subject:  

This is confusing. On the one hand, you said that CUPS did not detect a USB printer, but the CUPS log shows one installed.

For the moment, unplug any other USB devices and restart the printer.

In the CUPS web interface, go to the Printers section. Is there a printer installed? If so, delete it. Run Add Printers again. Is your Dell printer detected? Is it listed in the Make/Model lists?
Back to top
View user's profile Send private message 
rcrsn51


Joined: 05 Sep 2006
Posts: 9353
Location: Stratford, Ontario

PostPosted: Wed 09 Nov 2011, 17:35    Post subject:  

If, in fact, you have not installed a printer, I suspect that your Dell unit is not reporting itself to CUPS as a valid USB device. That's why it doesn't appear in the list of available printers and that's why you get the error message in the logs.

As a test, type this command:
Code:
/usr/lib/cups/backend/usb

Do you get the same garbage as in the logs?

If that is the case, there may be a back-door way of installing it. From the list, select AppSocket/HP Jet Direct.

For the URI, delete the word "socket" and replace it with
Code:
parallel:/dev/usb/lp0

Select your Dell model.
Print a test page. Only put a few pieces of paper in the tray in case something bad happens.
Back to top
View user's profile Send private message 
rcrsn51


Joined: 05 Sep 2006
Posts: 9353
Location: Stratford, Ontario

PostPosted: Thu 10 Nov 2011, 11:50    Post subject:  

@joerice50: I would like to help you with your printer, but you need to provide some feedback.
Back to top
View user's profile Send private message 
joerice50


Joined: 09 Oct 2008
Posts: 21

PostPosted: Fri 11 Nov 2011, 11:51    Post subject:  

Re Configuring the Printer

Code:
/usr/lib/cups/backend/usb

Do you get the same garbage as in the logs? Answer yes

If that is the case, there may be a back-door way of installing it. From the list, select AppSocket/HP Jet Direct. My Question How?

For the URI, delete the word "socket" and replace it with
Code:
parallel:/dev/usb/lp0

Cheers

Joe Rice
Back to top
View user's profile Send private message 
rcrsn51


Joined: 05 Sep 2006
Posts: 9353
Location: Stratford, Ontario

PostPosted: Fri 11 Nov 2011, 12:21    Post subject:  

1. Install the Dell driver PET above.
2. Open Menu > System > CUPS manage printers.
3. Click the Administration tab.
4. Select Add Printer.
5. From Other Network Printers, select AppSocket/HP JetDirect
6. In the next screen there is a text box containing the word "socket".
7. Replace "socket" with "parallel:/dev/usb/lp0".
8. Fill in the next screens.
9. Under Make, select Dell.
10. Under Model select 3130CN.
Back to top
View user's profile Send private message 
rcrsn51


Joined: 05 Sep 2006
Posts: 9353
Location: Stratford, Ontario

PostPosted: Sun 13 Nov 2011, 12:12    Post subject:  

@joerice50:
Any progress?
Back to top
View user's profile Send private message 
joerice50


Joined: 09 Oct 2008
Posts: 21

PostPosted: Sun 16 Dec 2012, 12:40    Post subject:  

Sorry for the delay in responding to your query.

I ran into a few unexpected medical issues which impacted my use of computers, so I had to concentrate on work related stuff, which I needed to run in a highly magnified formats. I made loads of mistakes, spreadsheets took me hours to complete, when they would only take a few minutes when I had normal sight. So I gave up on my recreational use of computers. I now have improved eyesight following a few operations, so I will resume my recreational computer activities and reacquaint myself with Fatdog64 installation and setup.

News:
Fatdog64 is now installed on second drive and I have a swap partition working etc. Fatdog boots from the second drive using the plop boot-loader (from win.ini) which leaves the windows boot menu largely unchanged an the default for my wife to use the computer without too much change.

I will explore the Dell printer install later in the week when I have some more time.

Anyway its nice to be back to recommence my use of fatdog.

Cheers

Joe Rice
Back to top
View user's profile Send private message 
Display posts from previous:   Sort by:   
Page 1 of 2 [19 Posts]   Goto page: 1, 2 Next
Post new topic   Reply to topic View previous topic :: View next topic
 Forum index » Advanced Topics » Puppy Derivatives
Jump to:  

You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You cannot attach files in this forum
You can download files in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
[ Time: 0.0918s ][ Queries: 13 (0.0064s) ][ GZIP on ]