Puppy Linux Discussion Forum Forum Index Puppy Linux Discussion Forum
Puppy HOME page : puppylinux.com
"THE" alternative forum : puppylinux.info
 
 FAQFAQ   SearchSearch   MemberlistMemberlist   UsergroupsUsergroups   RegisterRegister 
 ProfileProfile   Log in to check your private messagesLog in to check your private messages   Log inLog in 

The time now is Sat 22 Nov 2014, 22:31
All times are UTC - 4
 Forum index » House Training » Users ( For the regulars )
Webcam doesn't work in Puppy [solved]
Moderators: Flash, Ian, JohnMurga
Post new topic   Reply to topic View previous topic :: View next topic
Page 1 of 1 [5 Posts]  
Author Message
rhadon


Joined: 27 Mar 2008
Posts: 1293
Location: Germany

PostPosted: Sun 31 Mar 2013, 15:36    Post subject:  Webcam doesn't work in Puppy [solved]
Subject description: Built-in Bisoncam, Slacko-5.5-PAE
 

Hi,

I installed Slacko-5.5-PAE on a usb stick for a friend but built-in webcam doesn't work (also tested with Lucid-528.005 without success).

It's a MSI Megabook GX-700, about 4 years old, dual core.
Built-in Webcam is a bisoncam, nb pro. Vendor and product ID: 0402:5602 (at least it's the ID of the ALi VideoCamera Controller).

I tried it with Skype and luvcview.

Output in console:
Code:
# luvcview
luvcview 0.2.6
SDL information:
  Video driver: x11
  A window manager is available
Device information:
  Device path:  /dev/video0
Stream settings:
ERROR: Requested frame format MJPG is not available and no fallback format was found.
 Init v4L2 failed !! exit fatal
#


In sys-info, there is:

Code:
=== USB devices (lsusb) ===
Bus 001 Device 003: ID 0402:5602 ALi Corp. Video Camera Controller

=== Kernel Modules (lsmod) ===
gspca_m5602            36621  0
gspca_main             14256  1 gspca_m5602
videodev               60293  1 gspca_main


I really want to get this cam working, but have no clue what to do. Wrong driver or do I need an additional one? Searching here in the forum was unsuccessful.

Any idea, what I can do?

Thanks in advance,
Rolf

_________________
Ich verwende "frugal", und das ist gut so. Wink
Raspberry Pi without Puppy? No, thanks.

Last edited by rhadon on Mon 01 Apr 2013, 12:33; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message 
watchdog

Joined: 28 Sep 2012
Posts: 637

PostPosted: Mon 01 Apr 2013, 11:24    Post subject:  

Try to compile for slacko 5.5 (which I don't know and have not tested) v4l-utils. From:

http://linuxtv.org/downloads/v4l-utils/

you can download the source code in a later version. Compile with:

Code:
./configure
make PREFIX=/usr
make install PREFIX=/usr DESTDIR=/root/my-documents/DIR
cd /root/my-documents
dir2pet DIR
mv DIR.pet v4l-utils-xxx.pet


Install the pet and run skype in console with one of the following preload:

Code:
LD_PRELOAD=/usr/lib/libv4l/v4l1compat.so skype


or

Code:
LD_PRELOAD=/usr/lib/libv4l/v4l2convert.so skype
Back to top
View user's profile Send private message 
rhadon


Joined: 27 Mar 2008
Posts: 1293
Location: Germany

PostPosted: Mon 01 Apr 2013, 12:32    Post subject:  

Thanks watchdog,

this was exactly what I did during the last hours Very Happy . I've found your post here Wink .

It works Very Happy.

Now we have a problem with his mic. He can hear me but I can't hear him. Settings seem to be OK, but this is his first attempt with linux, so maybe he has overlooked something. But sound is another problem, this one is solved.

Thank you again,
Rolf

Edit: /.configure doesn't work because there is no cofigure script. Was no problem.

_________________
Ich verwende "frugal", und das ist gut so. Wink
Raspberry Pi without Puppy? No, thanks.
Back to top
View user's profile Send private message 
rjbrewer


Joined: 22 Jan 2008
Posts: 4422
Location: merriam, kansas

PostPosted: Mon 01 Apr 2013, 12:45    Post subject:  

rhadon wrote:
Thanks watchdog,

this was exactly what I did during the last hours Very Happy . I've found your post here Wink .

It works Very Happy.

Now we have a problem with his mic. He can hear me but I can't hear him. Settings seem to be OK, but this is his first attempt with linux, so maybe he has overlooked something. But sound is another problem, this one is solved.

Thank you again,
Rolf


My MSI Wind netbook has the Bison-cam.
The microphone is mostly completely useless on these
machines. Google search for alternatives.

I use a cheap Logitech external camera-mic instead.

_________________

Inspiron 700m, Pent.M 1.6Ghz, 1Gb ram.
Msi Wind U100, N270 1.6>2.0Ghz, 1.5Gb ram.
Eeepc 8g 701, 900Mhz, 1Gb ram.
Full installs

Back to top
View user's profile Send private message 
rhadon


Joined: 27 Mar 2008
Posts: 1293
Location: Germany

PostPosted: Mon 01 Apr 2013, 13:35    Post subject:  

Thanks for the info, rjbrewer.

I'm not willing to give up so soon, but I'll wait til I visit him again.
Btw., mic also doesn't work with headset.

Greetings
Rolf

_________________
Ich verwende "frugal", und das ist gut so. Wink
Raspberry Pi without Puppy? No, thanks.
Back to top
View user's profile Send private message 
Display posts from previous:   Sort by:   
Page 1 of 1 [5 Posts]  
Post new topic   Reply to topic View previous topic :: View next topic
 Forum index » House Training » Users ( For the regulars )
Jump to:  

You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You cannot attach files in this forum
You can download files in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
[ Time: 0.0578s ][ Queries: 12 (0.0067s) ][ GZIP on ]