Puppy Linux Discussion Forum Forum Index Puppy Linux Discussion Forum
Puppy HOME page : puppylinux.com
"THE" alternative forum : puppylinux.info
 
 FAQFAQ   SearchSearch   MemberlistMemberlist   UsergroupsUsergroups   RegisterRegister 
 ProfileProfile   Log in to check your private messagesLog in to check your private messages   Log inLog in 

The time now is Fri 20 Sep 2019, 16:20
All times are UTC - 4
 Forum index » Advanced Topics » Puppy Derivatives
TahrPup 5.8.4
Moderators: Flash, JohnMurga
Post new topic   Reply to topic View previous topic :: View next topic
Page 6 of 40 [599 Posts]   Goto page: Previous 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, ..., 38, 39, 40 Next
Author Message
rcrsn51


Joined: 05 Sep 2006
Posts: 12634
Location: Stratford, Ontario

PostPosted: Wed 11 Jun 2014, 14:56    Post subject:  

666philb wrote:
with the first method i get "Unable to open device file "/dev/usb/lp0": Permission denied" in the jobs tab

Check the permissions on /dev/usb/lp0. It needs to be 666. Other Puppies have a udev rule that sets this permission automatically.
Back to top
View user's profile Send private message 
rcrsn51


Joined: 05 Sep 2006
Posts: 12634
Location: Stratford, Ontario

PostPosted: Wed 11 Jun 2014, 15:09    Post subject:  

Go to /etc/udev/rules.d

Open the file 55-cups.rules in a text editor. Change
Code:
SUBSYSTEM=="usb"
to
Code:
SUBSYSTEM=="usbmisc"

That will give the printer device node 666 permissions.
Back to top
View user's profile Send private message 
wyzguy

Joined: 13 Oct 2012
Posts: 38

PostPosted: Wed 11 Jun 2014, 15:27    Post subject:  

I have a desktop computer with Tahr 5.8.0.8 fresh frugal install connected
to a HP1050 using a local usb cable.

I went Cups - Admin - Add printer and it does show HP Deskjet 1050 j410
series...
I clicked on the circle and it continued to next screen ok.

My computer is 5 years old and has AMI bios v0702. You might check your
bios setup - usb configuration - Legacy usb support. I have mine set to
"enabled".

Have you tried a different usb cable?
Back to top
View user's profile Send private message 
rcrsn51


Joined: 05 Sep 2006
Posts: 12634
Location: Stratford, Ontario

PostPosted: Wed 11 Jun 2014, 15:44    Post subject:  

666philb: I set up a printer in Tahr the manual way and it worked.

1. Install the gstoraster patch
2. Install the 55-cups.rules patch
3. Install in CUPS as parallel:/dev/usb/lp0

But I will be interested in knowing if wyzguy's USB BIOS change works.
Back to top
View user's profile Send private message 
01micko


Joined: 11 Oct 2008
Posts: 8707
Location: qld

PostPosted: Thu 12 Jun 2014, 07:42    Post subject:  

Definitely some weird printing issue. My USB Cannon-MP490 is detected fine, driver installs fine then I get a mime error Confused

Code:
I [02/Jun/2014:04:26:55 +2300] Listening to [v1.::1]:631 (IPv6)
I [02/Jun/2014:04:26:55 +2300] Listening to 127.0.0.1:631 (IPv4)
I [02/Jun/2014:04:26:55 +2300] Listening to /var/run/cups/cups.sock (Domain)
I [02/Jun/2014:04:26:55 +2300] Remote access is disabled.
I [02/Jun/2014:04:26:55 +2300] Loaded configuration file "/etc/cups/cupsd.conf"
I [02/Jun/2014:04:26:55 +2300] Using default TempDir of /var/spool/cups/tmp...
I [02/Jun/2014:04:26:55 +2300] Configured for up to 100 clients.
I [02/Jun/2014:04:26:55 +2300] Allowing up to 100 client connections per host.
I [02/Jun/2014:04:26:55 +2300] Using policy "default" as the default!
I [02/Jun/2014:04:26:55 +2300] Full reload is required.
I [02/Jun/2014:04:26:55 +2300] Loaded MIME database from "/usr/share/cups/mime" and "/etc/cups": 36 types, 40 filters...
I [02/Jun/2014:04:26:55 +2300] Generating printcap /etc/printcap...
I [02/Jun/2014:04:26:55 +2300] Full reload complete.
I [02/Jun/2014:04:26:55 +2300] Cleaning out old files in "/var/spool/cups/tmp"...
I [02/Jun/2014:04:26:55 +2300] Cleaning out old files in "/var/cache/cups"...
E [02/Jun/2014:04:26:55 +2300] Unable to open listen socket for address [v1.::1]:631 - Address family not supported by protocol.
I [02/Jun/2014:04:26:55 +2300] Listening to 127.0.0.1:631 on fd 4...
I [02/Jun/2014:04:26:55 +2300] Listening to /var/run/cups/cups.sock on fd 6...
I [02/Jun/2014:04:26:55 +2300] Resuming new connection processing...
I [02/Jun/2014:04:27:26 +2300] Saving printers.conf...
I [02/Jun/2014:02:30:55 +2300] Scheduler shutting down normally.
I [02/Jun/2014:02:30:55 +2300] Saving job cache file "/var/cache/cups/job.cache"...
I [02/Jun/2014:02:32:03 +2300] Listening to [v1.::1]:631 (IPv6)
I [02/Jun/2014:02:32:03 +2300] Listening to 127.0.0.1:631 (IPv4)
I [02/Jun/2014:02:32:03 +2300] Listening to /var/run/cups/cups.sock (Domain)
I [02/Jun/2014:02:32:03 +2300] Remote access is disabled.
I [02/Jun/2014:02:32:03 +2300] Loaded configuration file "/etc/cups/cupsd.conf"
I [02/Jun/2014:02:32:03 +2300] Using default TempDir of /var/spool/cups/tmp...
I [02/Jun/2014:02:32:03 +2300] Configured for up to 100 clients.
I [02/Jun/2014:02:32:03 +2300] Allowing up to 100 client connections per host.
I [02/Jun/2014:02:32:03 +2300] Using policy "default" as the default!
I [02/Jun/2014:02:32:03 +2300] Full reload is required.
I [02/Jun/2014:02:32:03 +2300] Loaded MIME database from "/usr/share/cups/mime" and "/etc/cups": 36 types, 40 filters...
I [02/Jun/2014:02:32:03 +2300] Loading NextJobId from job cache file "/var/cache/cups/job.cache"...
I [02/Jun/2014:02:32:03 +2300] Full reload complete.
I [02/Jun/2014:02:32:03 +2300] Cleaning out old files in "/var/spool/cups/tmp"...
I [02/Jun/2014:02:32:03 +2300] Cleaning out old files in "/var/cache/cups"...
E [02/Jun/2014:02:32:03 +2300] Unable to open listen socket for address [v1.::1]:631 - Address family not supported by protocol.
I [02/Jun/2014:02:32:03 +2300] Listening to 127.0.0.1:631 on fd 4...
I [02/Jun/2014:02:32:03 +2300] Listening to /var/run/cups/cups.sock on fd 6...
I [02/Jun/2014:02:32:03 +2300] Resuming new connection processing...
I [02/Jun/2014:02:32:35 +2300] Saving printers.conf...
I [02/Jun/2014:03:46:21 +2300] Scheduler shutting down normally.
I [02/Jun/2014:03:46:21 +2300] Saving job cache file "/var/cache/cups/job.cache"...
I [13/Jun/2014:10:25:23 +2300] Listening to [v1.::1]:631 (IPv6)
I [13/Jun/2014:10:25:23 +2300] Listening to 127.0.0.1:631 (IPv4)
I [13/Jun/2014:10:25:23 +2300] Listening to /var/run/cups/cups.sock (Domain)
I [13/Jun/2014:10:25:23 +2300] Remote access is disabled.
I [13/Jun/2014:10:25:23 +2300] Loaded configuration file "/etc/cups/cupsd.conf"
I [13/Jun/2014:10:25:23 +2300] Using default TempDir of /var/spool/cups/tmp...
I [13/Jun/2014:10:25:23 +2300] Configured for up to 100 clients.
I [13/Jun/2014:10:25:23 +2300] Allowing up to 100 client connections per host.
I [13/Jun/2014:10:25:23 +2300] Using policy "default" as the default!
I [13/Jun/2014:10:25:23 +2300] Full reload is required.
I [13/Jun/2014:10:25:23 +2300] Loaded MIME database from "/usr/share/cups/mime" and "/etc/cups": 36 types, 40 filters...
I [13/Jun/2014:10:25:23 +2300] Loading NextJobId from job cache file "/var/cache/cups/job.cache"...
I [13/Jun/2014:10:25:23 +2300] Full reload complete.
I [13/Jun/2014:10:25:23 +2300] Cleaning out old files in "/var/spool/cups/tmp"...
I [13/Jun/2014:10:25:23 +2300] Cleaning out old files in "/var/cache/cups"...
E [13/Jun/2014:10:25:24 +2300] Unable to open listen socket for address [v1.::1]:631 - Address family not supported by protocol.
I [13/Jun/2014:10:25:24 +2300] Listening to 127.0.0.1:631 on fd 4...
I [13/Jun/2014:10:25:24 +2300] Listening to /var/run/cups/cups.sock on fd 6...
I [13/Jun/2014:10:25:24 +2300] Resuming new connection processing...
I [13/Jun/2014:10:25:54 +2300] Saving printers.conf...
I [13/Jun/2014:10:28:00 +2300] Started "/usr/lib/cups/cgi-bin/admin.cgi" (pid=31749)
I [13/Jun/2014:10:28:04 +2300] Started "/usr/lib/cups/cgi-bin/admin.cgi" (pid=31818)
I [13/Jun/2014:10:28:04 +2300] Started "/usr/lib/cups/daemon/cups-deviced" (pid=31819)
I [13/Jun/2014:10:28:19 +2300] Started "/usr/lib/cups/cgi-bin/admin.cgi" (pid=32021)
I [13/Jun/2014:10:28:22 +2300] Started "/usr/lib/cups/cgi-bin/admin.cgi" (pid=32086)
I [13/Jun/2014:10:28:22 +2300] Started "/usr/lib/cups/daemon/cups-driverd" (pid=32087)
I [13/Jun/2014:10:28:22 +2300] [cups-driverd] Wrote "/var/cache/cups/ppds.dat", 776 PPDs...
I [13/Jun/2014:10:28:31 +2300] Started "/usr/lib/cups/cgi-bin/admin.cgi" (pid=32215)
I [13/Jun/2014:10:28:31 +2300] Setting Canon_MP490_series device-uri to "usb://Canon/MP490%20series" (was "file:///dev/null".)
I [13/Jun/2014:10:28:31 +2300] Setting Canon_MP490_series printer-is-accepting-jobs to 1 (was 0.)
I [13/Jun/2014:10:28:31 +2300] Setting Canon_MP490_series printer-is-shared to 0 (was 1.)
I [13/Jun/2014:10:28:31 +2300] Setting Canon_MP490_series printer-state to 3 (was 5.)
I [13/Jun/2014:10:28:31 +2300] New printer "Canon_MP490_series" added by "anonymous".
I [13/Jun/2014:10:28:41 +2300] Started "/usr/lib/cups/cgi-bin/admin.cgi" (pid=32364)
I [13/Jun/2014:10:28:41 +2300] Printer "Canon_MP490_series" modified by "anonymous".
I [13/Jun/2014:10:28:46 +2300] Started "/usr/lib/cups/cgi-bin/admin.cgi" (pid=32441)
I [13/Jun/2014:10:28:46 +2300] Started "/usr/lib/cups/cgi-bin/printers.cgi" (pid=32442)
I [13/Jun/2014:10:28:52 +2300] Started "/usr/lib/cups/cgi-bin/printers.cgi" (pid=32519)
I [13/Jun/2014:10:28:52 +2300] [Job ???] Request file type is application/vnd.cups-banner.
E [13/Jun/2014:10:28:52 +2300] Returning IPP client-error-document-format-not-supported for Print-Job (ipp://localhost:631/printers/Canon_MP490_series) from localhost
I [13/Jun/2014:10:29:02 +2300] Saving printers.conf...
I [13/Jun/2014:10:29:02 +2300] Generating printcap /etc/printcap...
I [13/Jun/2014:10:29:56 +2300] [Job ???] Request file type is application/pdf.
E [13/Jun/2014:10:29:56 +2300] Returning IPP client-error-document-format-not-supported for Print-Job (ipp://localhost:631/printers/Canon_MP490_series) from localhost
I [13/Jun/2014:10:31:08 +2300] [Job ???] Request file type is application/pdf.
E [13/Jun/2014:10:31:08 +2300] Returning IPP client-error-document-format-not-supported for Print-Job (ipp://localhost:631/printers/Canon_MP490_series) from localhost
I [13/Jun/2014:10:31:21 +2300] Started "/usr/lib/cups/cgi-bin/admin.cgi" (pid=2243)
I [13/Jun/2014:10:31:23 +2300] Started "/usr/lib/cups/cgi-bin/printers.cgi" (pid=2271)
I [13/Jun/2014:10:31:26 +2300] Started "/usr/lib/cups/cgi-bin/printers.cgi" (pid=2321)
I [13/Jun/2014:10:31:46 +2300] Started "/usr/lib/cups/cgi-bin/printers.cgi" (pid=2617)
I [13/Jun/2014:10:31:46 +2300] [Job ???] Request file type is application/vnd.cups-banner.
E [13/Jun/2014:10:31:46 +2300] Returning IPP client-error-document-format-not-supported for Print-Job (ipp://localhost:631/printers/Canon_MP490_series) from localhost
I [13/Jun/2014:10:32:09 +2300] [Job ???] Request file type is application/pdf.
E [13/Jun/2014:10:32:09 +2300] Returning IPP client-error-document-format-not-supported for Print-Job (ipp://localhost:631/printers/Canon_MP490_series) from localhost
I [13/Jun/2014:10:32:33 +2300] Started "/usr/lib/cups/cgi-bin/admin.cgi" (pid=3327)

_________________
Puppy Linux Blog - contact me for access
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website 
rcrsn51


Joined: 05 Sep 2006
Posts: 12634
Location: Stratford, Ontario

PostPosted: Thu 12 Jun 2014, 07:45    Post subject:  

Mick: Have you installed the gstoraster patch?
Back to top
View user's profile Send private message 
01micko


Joined: 11 Oct 2008
Posts: 8707
Location: qld

PostPosted: Thu 12 Jun 2014, 07:50    Post subject:  

rcrsn51 wrote:
Mick: Have you installed the gstoraster patch?


Have now... works for me Smile

_________________
Puppy Linux Blog - contact me for access
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website 
rcrsn51


Joined: 05 Sep 2006
Posts: 12634
Location: Stratford, Ontario

PostPosted: Thu 12 Jun 2014, 07:54    Post subject:  

01micko wrote:
Have now... works for me Smile

This is the same CUPS filter that Slacko uses with its Ghostscript 9.05.

The USB detection issue is a mystery. It must have something to do with how the kernel is identifying USB printers on some hardware and how CUPS gets that information.

I expect that this is a non-issue in the big-boy Linuxes which use their own printer installation systems instead of the CUPS web interface.

666philb wrote:
and the second method just says "Rendering completed" and then doesn't print

I tried this myself and it worked. You may have pasted in the URI incorrectly.

It would be nice to hear back from one of the people with this problem.
Back to top
View user's profile Send private message 
kimathi

Joined: 02 Mar 2012
Posts: 25
Location: Nairobi

PostPosted: Thu 12 Jun 2014, 09:50    Post subject: udev  

regarding the usb printer detection, previously on tahr 5.8.0.3 i noticed in the /var/log/messages and i think one of those error / kernel logs in /tmp that there was an error with udev rules contained in rule 26 something and cups rules in no 55 or something. am not at a puppy machine currently but i think thats where to start, the message on cups was that the udev rules file was either defective or using parameters that were no longer valid. perhaps you could check / scan those logs.
Back to top
View user's profile Send private message 
rcrsn51


Joined: 05 Sep 2006
Posts: 12634
Location: Stratford, Ontario

PostPosted: Thu 12 Jun 2014, 09:55    Post subject: Re: udev  

kimathi wrote:
regarding the usb printer detection, previously on tahr 5.8.0.3 i noticed in the /var/log/messages and i think one of those error / kernel logs in /tmp that there was an error with udev rules contained in rule 26 something and cups rules in no 55 or something. am not at a puppy machine currently but i think thats where to start, the message on cups was that the udev rules file was either defective or using parameters that were no longer valid. perhaps you could check / scan those logs.

This issue has already been addressed above with the 55-cups.rules patch.

In your case, is your printer being detected by CUPS or not?
Back to top
View user's profile Send private message 
Volhout

Joined: 28 Dec 2008
Posts: 547

PostPosted: Thu 12 Jun 2014, 10:35    Post subject: 5.8
Subject description: derivative
 

Hi,

Is this a puppy derivative ? Or is it the next main stream puppy ?

Thanks,

Volhout
Back to top
View user's profile Send private message 
666philb


Joined: 07 Feb 2010
Posts: 3477
Location: wales

PostPosted: Thu 12 Jun 2014, 14:36    Post subject: Re: 5.8
Subject description: derivative
 

Volhout wrote:
Hi,

Is this a puppy derivative ? Or is it the next main stream puppy ?

Thanks,

Volhout

hi volhout,
no it's not the next main stream puppy rather an experiment in using woof and getting a working tahr based puppy.
i'm hoping, with help!, to fix the problems it has (such as cups) and then add some stuff like quickpet and various useful pets of the forum. It won't be as small as an official pup, but more like pemasu's upups around 200mb.

_________________
Bionicpup64 built with bionic beaver packages http://murga-linux.com/puppy/viewtopic.php?t=114311
Xenialpup64, built with xenial xerus packages http://murga-linux.com/puppy/viewtopic.php?t=107331
Back to top
View user's profile Send private message 
666philb


Joined: 07 Feb 2010
Posts: 3477
Location: wales

PostPosted: Thu 12 Jun 2014, 14:48    Post subject:  

rcrsn51 wrote:
666philb: I set up a printer in Tahr the manual way and it worked.

1. Install the gstoraster patch
2. Install the 55-cups.rules patch
3. Install in CUPS as parallel:/dev/usb/lp0

But I will be interested in knowing if wyzguy's USB BIOS change works.


still no go on the main computer, i also tried setting legacy usb option in the bios and trying different usb ports..... nothing. the same computer & printer work fine with precise.

do you think the problem is with the kernel or tahrs libs?

_________________
Bionicpup64 built with bionic beaver packages http://murga-linux.com/puppy/viewtopic.php?t=114311
Xenialpup64, built with xenial xerus packages http://murga-linux.com/puppy/viewtopic.php?t=107331
Back to top
View user's profile Send private message 
rcrsn51


Joined: 05 Sep 2006
Posts: 12634
Location: Stratford, Ontario

PostPosted: Thu 12 Jun 2014, 15:06    Post subject:  

I have no idea. What was the CUPS error message this time?

Two other people saw this problem. I would like to hear from them too.

Maybe you should just install the official CUPS from Tahr so everything matches.

[Edit] No reply. I guess this problem will remain unsolved.

Last edited by rcrsn51 on Fri 13 Jun 2014, 11:48; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message 
shinobar


Joined: 28 May 2009
Posts: 2674
Location: Japan

PostPosted: Fri 13 Jun 2014, 00:27    Post subject: SGID bit on /tmp ?  

The directory /tmp in Tahr Puppy 5.8.0.8 ha strange permission, SGID bit on.
The directory /var/tmp has more strange permission 2755.

Most of Puppy and Ubuntu has permission 1777 for /tmp.
Ubuntu has same permission 1777 also for /var/tmp, whereas Puppy has 777 for /var/tmp.

Precise Puppy Japanese edition 571JP has permission 1777 both for /tmp and for /var/tmp, same as Ubuntu.

_________________
Downloads for Puppy Linux http://shino.pos.to/linux/downloads.html
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website 
Display posts from previous:   Sort by:   
Page 6 of 40 [599 Posts]   Goto page: Previous 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, ..., 38, 39, 40 Next
Post new topic   Reply to topic View previous topic :: View next topic
 Forum index » Advanced Topics » Puppy Derivatives
Jump to:  

You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You cannot attach files in this forum
You can download files in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
[ Time: 0.1253s ][ Queries: 13 (0.0471s) ][ GZIP on ]