Puppy Linux Discussion Forum Forum Index Puppy Linux Discussion Forum
Puppy HOME page : puppylinux.com
"THE" alternative forum : puppylinux.info
 
 FAQFAQ   SearchSearch   MemberlistMemberlist   UsergroupsUsergroups   RegisterRegister 
 ProfileProfile   Log in to check your private messagesLog in to check your private messages   Log inLog in 

The time now is Tue 30 May 2017, 09:25
All times are UTC - 4
 Forum index » Advanced Topics » Hardware » Audio
ASPIRE E 15 no sound with USB audio interface
Post new topic   Reply to topic View previous topic :: View next topic
Page 1 of 1 [5 Posts]  
Author Message
SFTMartin

Joined: 30 Aug 2006
Posts: 23

PostPosted: Tue 05 Jul 2016, 18:34    Post subject:  ASPIRE E 15 no sound with USB audio interface
Subject description: n sound with USB interface
 

Hallo
running
LXPUP 1606203R
on an Acer Aspire e15 ( windows 10)
I can get sound from the internal speakers but not from the connected USB audio interface (Alesis IO2)

Strangely running a daw in WIne does give me audio on the Alesis.
Any pointers, ideas ?

thank you

Martin
Back to top
View user's profile Send private message 
darkcity


Joined: 23 May 2010
Posts: 2544
Location: near here

PostPosted: Thu 07 Jul 2016, 11:56    Post subject:  

Did you look at alsamixer

http://www.puppylinux.org/wikka/alsamixer

sometimes sounds cards are mute by default.

if no joy what does the following command return:

Code:
aplay -l ; arecord -l

_________________
helping Wiki for help
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website 
SFTMartin

Joined: 30 Aug 2006
Posts: 23

PostPosted: Thu 07 Jul 2016, 15:26    Post subject:  

thanks for the tips but so far no joy

I switched the sound card in alsamixer and in the mplayer preferences to io2. Gnome Mplayer stops the track. If i change mplayer to default I can play the track but I get the laptop sound.
aplayer output is

# aplay -l
**** List of PLAYBACK Hardware Devices ****
card 0: PCH [HDA Intel HDMI], device 3: HDMI 0 [HDMI 0]
Subdevices: 1/1
Subdevice #0: subdevice #0
card 0: PCH [HDA Intel HDMI], device 7: HDMI 1 [HDMI 1]
Subdevices: 1/1
Subdevice #0: subdevice #0
card 0: PCH [HDA Intel HDMI], device 8: HDMI 2 [HDMI 2]
Subdevices: 1/1
Subdevice #0: subdevice #0
card 1: HDMI [HDA Intel PCH], device 0: ALC255 Analog [ALC255 Analog]
Subdevices: 0/1
Subdevice #0: subdevice #0
card 2: pcsp [pcsp], device 0: pcspeaker [pcsp]
Subdevices: 1/1
Subdevice #0: subdevice #0
card 3: io2 [io|2], device 0: USB Audio [USB Audio]
Subdevices: 1/1
Subdevice #0: subdevice #0

it is the io2 which I want working
thanks
Martin
Back to top
View user's profile Send private message 
darkcity


Joined: 23 May 2010
Posts: 2544
Location: near here

PostPosted: Sat 09 Jul 2016, 06:22    Post subject:  

This sounds like the 'classic' multiple soundcard problem,

You may be able to select the USB soundcard using Retrovol,

~Right-click on the speacker icon on the panel:
~~Config window - configure app and select soundcard, it has three tabs
~~~Hardware - pick soundcard, ##hw:1## means use soundcard 1 - your case the USB device

http://puppylinux.org/wikka/Retrovol

If that doesn't work the multiple sound card wizard might help, see:

http://murga-linux.com/puppy/viewtopic.php?p=901343#901343

_________________
helping Wiki for help
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website 
SFTMartin

Joined: 30 Aug 2006
Posts: 23

PostPosted: Sat 23 Jul 2016, 02:27    Post subject: ASPIRE e15 sound on USB audio interface
Subject description: USB sound
 

An update : I spent a lot of time trying to rewrite the config file but eventually gave up and reverted to the original config file.

However,when I connected the USB interface directly to the computer -- not thru a usb rack I got the sound. If i remove the interface and then plug it in again, it fails and I have to reboot. But so far so good, it has been ok for the last two weeks.
Back to top
View user's profile Send private message 
Display posts from previous:   Sort by:   
Page 1 of 1 [5 Posts]  
Post new topic   Reply to topic View previous topic :: View next topic
 Forum index » Advanced Topics » Hardware » Audio
Jump to:  

You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You cannot attach files in this forum
You can download files in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
[ Time: 0.0407s ][ Queries: 14 (0.0034s) ][ GZIP on ]