Puppy Linux Discussion Forum Forum Index Puppy Linux Discussion Forum
Puppy HOME page : puppylinux.com
"THE" alternative forum : puppylinux.info
 
 FAQFAQ   SearchSearch   MemberlistMemberlist   UsergroupsUsergroups   RegisterRegister 
 ProfileProfile   Log in to check your private messagesLog in to check your private messages   Log inLog in 

The time now is Sun 22 Oct 2017, 06:28
All times are UTC - 4
 Forum index » Advanced Topics » Hardware
How can I get a Canon LiDE 220 scanner working?(Solved)
Moderators: Flash, Ian, JohnMurga
Post new topic   Reply to topic View previous topic :: View next topic
Page 1 of 1 [9 Posts]  
Author Message
superchook

Joined: 13 Mar 2006
Posts: 96
Location: Sydney, Australia

PostPosted: Thu 08 Jun 2017, 07:54    Post subject:  How can I get a Canon LiDE 220 scanner working?(Solved)  

I have a Canon LiDE 220 scanner which is supposed to be supported by Xsane.
Neither Xsane nor peasyscan fiind it when running tahrpup 605 or tahrpup64 605. The genesys driver is supposed to be required.

Has anyone got this scanner working under puppy?

Last edited by superchook on Sat 10 Jun 2017, 00:07; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message 
rcrsn51


Joined: 05 Sep 2006
Posts: 11638
Location: Stratford, Ontario

PostPosted: Thu 08 Jun 2017, 08:00    Post subject:  

Your source for information about print/scan in Puppy is here. It will take you to a page for Canon LiDE scanners and a driver PET. I believe that it will recognize your 220 model.

This is a 32bit driver.
Back to top
View user's profile Send private message 
rockedge


Joined: 11 Apr 2012
Posts: 400
Location: Connecticut, United States

PostPosted: Thu 08 Jun 2017, 09:38    Post subject:  

I have good success using this program with my Tahrpup systems:

http://ubuntuhandbook.org/index.php/2014/12/canon-driver-scangear-mp-ubuntu-14-04/

worked right away in Tahr 6.0.5. I am using scangearmp-mg2500series-2.20-1-deb.tar.gz
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website 
rcrsn51


Joined: 05 Sep 2006
Posts: 11638
Location: Stratford, Ontario

PostPosted: Thu 08 Jun 2017, 11:46    Post subject:  

@rockedge: Please read How to Install your Printer in Puppy. It explains how the standard Canon drivers are not compatible with the LiDE series.
Back to top
View user's profile Send private message 
superchook

Joined: 13 Mar 2006
Posts: 96
Location: Sydney, Australia

PostPosted: Fri 09 Jun 2017, 01:51    Post subject: How can I get a Canon LiDE 220 scanner working?  

Some Progress.

I have installed the sane_backend_lide110-1.0.26.pet as suggested by rcrsn51. Peasyscan and Xsane both can now find the scanner. Unfortunately neither seems to be able to capture an image. You can hear the scanner working but the preview is blank. If you save a scanned image the file produced is small but does not appear to contain an image.
I have FatDog64 on a DVD so booted that. It has Xsane installed but the results of trying it are the same, the scanner seems to scan the input page but does not capture any data. I will have access to a Windows 7 computer next Tuesday so should be able to see if the scanner works under that OS. In the meantime are there any log files etc. that I should be examining?
Back to top
View user's profile Send private message 
rcrsn51


Joined: 05 Sep 2006
Posts: 11638
Location: Stratford, Ontario

PostPosted: Fri 09 Jun 2017, 09:05    Post subject:  

SANE has released v1.0.27, so I have built a new genesys-LiDE driver from it and posted it here.

This works for me in Tahr605 with an LiDE 110.

But there was also a successful report for the 220 using the 1.0.26 driver.

Last edited by rcrsn51 on Sat 10 Jun 2017, 08:54; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message 
superchook

Joined: 13 Mar 2006
Posts: 96
Location: Sydney, Australia

PostPosted: Sat 10 Jun 2017, 00:30    Post subject: How can I get a Canon LiDE 220 scanner working?(Solved)  

Many thanks rcrsn51.

I tried both your latest pets in order and _still_ the scanner was heard to be scanning but did not capture anything.
Then when moving the scanner I discovered a slide switch underneath with a two padlock symbols. The switch was set next to the locked padlock and moving it to the unlocked position allowed the scanner to actually work. (Much embarrassment)

I imagine it would also have worked with the 1.0.26 version which could also find the scanner. (see my earlier post above)
Back to top
View user's profile Send private message 
rcrsn51


Joined: 05 Sep 2006
Posts: 11638
Location: Stratford, Ontario

PostPosted: Sat 10 Jun 2017, 07:46    Post subject:  

That's good news. I looked underneath my 110 - I had forgotten that the switch was there. I will add that information to the instructions in the LiDE thread.

In any case, it was worthwhile updating the driver to v1.0.27.

I have attached below the 64bit version of 1.0.26. It should work in Tahr64. Please test.
sane_backend_lide110_64bit-1.0.26.pet
Description 
pet

 Download 
Filename  sane_backend_lide110_64bit-1.0.26.pet 
Filesize  170.3 KB 
Downloaded  28 Time(s) 
Back to top
View user's profile Send private message 
superchook

Joined: 13 Mar 2006
Posts: 96
Location: Sydney, Australia

PostPosted: Sun 11 Jun 2017, 03:09    Post subject: How can I get a Canon LiDE 220 scanner working?(Solved)  

Limited testing shows that the 64 bit sane back end provided by rcrsn51 above worked with the Canon LiDE 220 scanner.

cheers,
Ken
Back to top
View user's profile Send private message 
Display posts from previous:   Sort by:   
Page 1 of 1 [9 Posts]  
Post new topic   Reply to topic View previous topic :: View next topic
 Forum index » Advanced Topics » Hardware
Jump to:  

You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You cannot attach files in this forum
You can download files in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
[ Time: 0.0407s ][ Queries: 15 (0.0094s) ][ GZIP on ]