Puppy Linux Discussion Forum Forum Index Puppy Linux Discussion Forum
Puppy HOME page : puppylinux.com
"THE" alternative forum : puppylinux.info
 
 FAQFAQ   SearchSearch   MemberlistMemberlist   UsergroupsUsergroups   RegisterRegister 
 ProfileProfile   Log in to check your private messagesLog in to check your private messages   Log inLog in 

The time now is Tue 12 Dec 2017, 13:38
All times are UTC - 4
 Forum index » House Training » Beginners Help ( Start Here)
Sound acting up
Moderators: Flash, Ian, JohnMurga
Post new topic   Reply to topic View previous topic :: View next topic
Page 1 of 1 [6 Posts]  
Author Message
mjmikulcik

Joined: 09 Jun 2017
Posts: 4

PostPosted: Fri 09 Jun 2017, 20:20    Post subject:  Sound acting up  

Okay. So, I'm new to puppy and I'm runny Slacko64 and I'm having trouble getting the sound to work right. It plays the woof when I go through the ALSA sound wizard but then when I go to play music or whatever it sounds like its a fuzzy radio with a lot of noise. I don't know what's wrong with that, but i can live with it though I rather wouldn't.
Also, I can't get any web browser to play sound on videos. Firefox seems to play HTML5 audio but not the sound on HTML5 video and Chrome won't play any sound.
I'm guessing, but I don't really know what I'm talking about, that it has something to do with pulseaudio.
I'd appreciate any help.
Back to top
View user's profile Send private message 
bigpup


Joined: 11 Oct 2009
Posts: 9651
Location: Charleston S.C. USA

PostPosted: Sat 10 Jun 2017, 00:40    Post subject:  

Quote:
Slacko64

That is not specific enough information.

There are about 5+ versions of Slacko64.
Slacko64 6.3.0
Slacko64 6.3.2
Slacko64 6.9.6.4
Slacko64 6.9.9.6
Slacko64 6.9.9.8
etc......
Could be dealing with a known bug or a buggy version.
Which one?

Computer is what?
Make and model?
Desktop?
Laptop?

Sound is provided by what?
Internal or external speakers?
Headset?

In general:
Make sure you have the correct sound device selected to provide sound.
menu->Setup->ALSA Sound Wizard->Multiple Cards

menu->Setup->ALSA Sound Wizard->Adjust Levels
Check that correct selections are made and adjusted.

_________________
I have found, in trying to help people, that the things they do not tell you, are usually the clue to solving the problem.
When I was a kid I wanted to be older.... This is not what I expected Shocked
Back to top
View user's profile Send private message 
mjmikulcik

Joined: 09 Jun 2017
Posts: 4

PostPosted: Sat 10 Jun 2017, 12:33    Post subject:  

I'm using version 6.3.0 on a Lenovo ideapad 100 laptop with sound coming from internal speakers

Sound card is: card1:pcsp [pcsp], device 0, pcspeaker [pcsp]
It seems to be the only one that works.

I'm pretty sure the levels are right. The test sound works, its just fuzzy.

Master is at 20<>20
I muted the beep
BaseFrq 18643
card pcsp
chip PC-speaker

Pupsysinfo gives me this for audio devices

▶—— Audio Devices ——◀

Audio device [0403]: Intel Corporation Device [8086:160c] (rev 09)
• Kernel Driver: snd_hda_intel
--
Audio device [0403]: Intel Corporation Device [8086:9ca0] (rev 03)
• Kernel Driver: snd_hda_intel
• Memory Used: 19.82 KB
• Path: /lib/modules/4.1.11/kernel/sound/pci/hda/snd-hda-intel.ko
• Description: Intel HDA driver

Audio device [0403]: Intel Corporation Device [8086:160c] (rev 09)
• Kernel Driver: snd_hda_intel
--
Audio device [0403]: Intel Corporation Device [8086:9ca0] (rev 03)
• Kernel Driver: snd_hda_intel
• Memory Used: 19.82 KB
• Path: /lib/modules/4.1.11/kernel/sound/pci/hda/snd-hda-intel.ko
• Description: Intel HDA driver

----

Audio and video play locally from a mediaplayer but still fuzzy

I thought it was because the browsers wouldn't use alsa on some things but I tried installing pulseaudio (perhaps incorrectly) and I couldn't get that to work. Chrome has pepper flash. Firefox doesn't have flash. I'm out of ideas.
Back to top
View user's profile Send private message 
Limbomusic


Joined: 15 Apr 2016
Posts: 232
Location: Norway

PostPosted: Sat 10 Jun 2017, 14:48    Post subject: A thought
Subject description: maybe
 

I also have a Lenovo Ideapad 100 - Havent tried slacko on it but tahr64 runs really well. - and sound is fine. - I think slacko64 6.0.3 uses the 4.1.11 kernel - and - with that kernel my wifi-connection would drop out all the time - but I switched to newer kernel and its been flawless ever since.

Maybe u could try downloading the newest kernel: (as of todays date)
http://distro.ibiblio.org/puppylinux/huge_kernels/huge-4.9.30-s64-700.tar.bz2

You just extract it - and then u find 2 files in the extracted folder.
Now - on your usb-drive - OR frugal install folder - find the files: vmlinuz and zdrv_slacko/tahr--something. The 2 new files need to be named the same as the originals
OK - from the extracted folder - the vmlinuz-something - rename that to just vmlinuz. And then the other one - to the same name as the original (zdrv_whatever.sfs) - then after renaming the 2 files - copy and replace the original ones - to the usb/or frugal install folder and reboot.

Might be an easier way to switch kernels - but this way always works for me.

I,m far from an expert - just an enthusiastic user - and I,m just thinking that maybe the newer kernel has newer/better drivers for your soundcard.
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website 
mjmikulcik

Joined: 09 Jun 2017
Posts: 4

PostPosted: Sat 10 Jun 2017, 17:37    Post subject: Solved  

Thanks a lot!

That fixed everything and worked great. It's no longer fuzzy too. It recognized more cards and I guess the updated kernel supported my hardware.

Thank you so much
Back to top
View user's profile Send private message 
Limbomusic


Joined: 15 Apr 2016
Posts: 232
Location: Norway

PostPosted: Wed 14 Jun 2017, 05:49    Post subject: cool
Subject description: :-)
 

Youre welcome !
Happy to hear it worked out Smile
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website 
Display posts from previous:   Sort by:   
Page 1 of 1 [6 Posts]  
Post new topic   Reply to topic View previous topic :: View next topic
 Forum index » House Training » Beginners Help ( Start Here)
Jump to:  

You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You cannot attach files in this forum
You can download files in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
[ Time: 0.0566s ][ Queries: 14 (0.0079s) ][ GZIP on ]