Puppy Linux Discussion Forum Forum Index Puppy Linux Discussion Forum
Puppy HOME page : puppylinux.com
"THE" alternative forum : puppylinux.info
 
 FAQFAQ   SearchSearch   MemberlistMemberlist   UsergroupsUsergroups   RegisterRegister 
 ProfileProfile   Log in to check your private messagesLog in to check your private messages   Log inLog in 

The time now is Sat 23 Sep 2017, 08:48
All times are UTC - 4
 Forum index » House Training » Users ( For the regulars )
Tahr Puppy Package Manager fails fetching
Moderators: Flash, Ian, JohnMurga
Post new topic   Reply to topic View previous topic :: View next topic
Page 1 of 1 [3 Posts]  
Author Message
ahoppin

Joined: 16 May 2011
Posts: 128

PostPosted: Thu 04 Aug 2016, 22:25    Post subject:  Tahr Puppy Package Manager fails fetching  

The title isn't quite accurate. Actually Tahr fetches all the tennis balls as required, it's just that he drops some of them on the way back to the computer.

I'm building a new full installation* of Tahr 6.0.5, currently adding goodies from the PPM. Things were going pretty well until I tried to install dillo and ghex, both from the Ubuntu Trusty Tahr repository.

The PPM found all the dependencies and downloaded them. It installed the downloaded programs, but it didn't install all of the downloaded dependencies.

No surprise, both dillo and ghex failed to start, griping about the missing libraries.

For dillo, the PPM detailed report said:

File /usr/bin/dillo has these missing library files:
libfltk.so.1.3

And for ghex, the PPM report said:

File /usr/lib/libgtkhex-3.so.0.0.0 has these missing library files:

libgailutil-3.so.0
libgtk-3.so.0
libgdk-3.so.0

File /usr/bin/ghex has these missing library files:

libgtk-3.so.0
libgdk-3.so.0
libgailutil-3.so.0
libgtk-3.so.0
libgdk-3.so.0

(Note: I reformatted the text of the second pair of reports to make them more readable)

I checked /usr/lib and confirmed that the required libraries weren't there.

But here's what's weird. I booted Tarh 6.0.5 from a flash drive, installed the same programs with PPM, and everything worked flawlessly! PPM found the dependencies, downloaded them, installed them, and all was well.

I was able to get both dillo and ghex working on the full installation by copying the required libraries from the flash-booted filesystem to /usr/lib on the full installation, then making the necessary symbolic links to duplicate the required library structure.

This exercise in manual installation is actually kind of interesting, and to some extent I expect it when I'm installing programs from "foreign" repositories. I remember having to round up several dependencies on the web when I was installing more obscure stuff on Lucid 4-5 years ago.

Still, it seems odd to me that programs would install just fine on a flash-booted (frugal) Tahr, but on a full installation, PPM doesn't seem to install the dependencies it downloads.

Is it something I did wrong? Or could it be a PPM bug?

Thanks!

*PS - I know, most Puppians (Puppyistas?) are big on frugal installation. I see major benefits to frugal puppies on flash drives, and where they have to coexist on a vfat or ntfs disk. I also use frugal installations for situations like that. But I'd rather do full installations for big, fairly fast disks, formatted ext3 or ext4.
Back to top
View user's profile Send private message 
bigpup


Joined: 11 Oct 2009
Posts: 9264
Location: Charleston S.C. USA

PostPosted: Fri 05 Aug 2016, 10:19    Post subject:  

For some unknown reason full installs just do not go correct sometimes.
They look like all is there, but stuff just does not get copied to the storage device.

Usually trying a new fresh full install helps.

Some things to consider before doing the full install.
Use ext3 for format.
Make sure the partition is freshly formatted.
Make sure the partition is clean. Has no other data on it.
Good idea to run a Gparted, partition check, to make sure the file system on the partition is error free.

_________________
I have found, in trying to help people, that the things they do not tell you, are usually the clue to solving the problem.
When I was a kid I wanted to be older.... This is not what I expected Shocked
Back to top
View user's profile Send private message 
ahoppin

Joined: 16 May 2011
Posts: 128

PostPosted: Sun 07 Aug 2016, 01:30    Post subject:  

I found some other weird symptoms. For example, Tahr refused to talk to a printer on another machine via Samba. Once again it worked fine with the flash drive.

Another thing is that when I first installed it, Tahr didn't recognize the ethernet port. I had to manually install the driver. It had recognized it with no problem from the flash drive.

Finally, a couple of times when I booted, it couldn't find the sound card. It came back on a reboot, vanished again, returned. It seemed just plain flaky.

With that strangeness, and your suggestion, I'm junking this installation and starting all over. Bummer to lose all the cosmetic tweaks and installed software, but I don't think I can rely on it.

BTW, thanks for mentioning ext3, because I was just about to format that partition ext4. Will run fsck before installing too.

Hope it goes better this time.

Thanks again.
Back to top
View user's profile Send private message 
Display posts from previous:   Sort by:   
Page 1 of 1 [3 Posts]  
Post new topic   Reply to topic View previous topic :: View next topic
 Forum index » House Training » Users ( For the regulars )
Jump to:  

You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You cannot attach files in this forum
You can download files in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
[ Time: 0.0295s ][ Queries: 11 (0.0034s) ][ GZIP on ]