Puppy Linux Discussion Forum Forum Index Puppy Linux Discussion Forum
Puppy HOME page : puppylinux.com
"THE" alternative forum : puppylinux.info
 
 FAQFAQ   SearchSearch   MemberlistMemberlist   UsergroupsUsergroups   RegisterRegister 
 ProfileProfile   Log in to check your private messagesLog in to check your private messages   Log inLog in 

The time now is Fri 17 Nov 2017, 15:57
All times are UTC - 4
 Forum index » Advanced Topics » Puppy Derivatives
Quirky Xerus 8.1.4 for Raspberry Pi2 and 3
Moderators: Flash, JohnMurga
Post new topic   Reply to topic View previous topic :: View next topic
Page 5 of 44 [654 Posts]   Goto page: Previous 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, ..., 42, 43, 44 Next
Author Message
don570


Joined: 10 Mar 2010
Posts: 4755
Location: Ontario

PostPosted: Thu 22 Sep 2016, 19:19    Post subject:  

Quote:
Perhaps you have installed something that has messed things up.

I have just booted up my 8.0.19 build on the Pi2, which is the same as 8.0.18 as far as sound is concerned, I think.


The first version of Quirky Alpha I had no problems with the sound.

The subsequent versions I have had the same problem of alsamixer and
amixer not working (and retrovol giving me a blank window)

Here's an example...
Code:

# alsamixer
cannot open mixer: No such file or directory


The only difference with your installation is how I output sound.

To stop stuttering of audio playback I must put in the following in my
config.txt

Code:
hdmi_ignore_edid_audio=1


Could this be incompatible with alsa?? but it works in fatdogarm
which I assume uses alsa. alsamixer works in fatdogarm

This is a trick I learned in fatdogarm.

The odd thing is that when I install omxplayer v7 3.7

the sound is perfect on my TV set and also over the analog jack.,
but just that app. It uses totally different media libraries.

I'll try the following tonight.

1) Boot up with default config.txt , set up my sound
(which will be difficult because of distorted TV screen Rolling Eyes ), then power off
2) Reboot again to see if sound settings are persistent and check for stuttering problem
3) Change my config.txt file to

Code:
disable_overscan=0
start_x=1
gpu_mem=128
hdmi_group=1
hdmi_mode=4
# Safest video mode
#hdmi_safe=1

#  If audio stutters uncomment the next line to output sound to stereo jack...
hdmi_ignore_edid_audio=1

# Berryboot settings, do not change
#initramfs berryboot.img

#[pi2]
#kernel=kernel_rpi2_aufs.img

initramfs initrd.rpi2
[pi2]
kernel=vmlinuz.rpi2

# Warning: CMA does not work properly in newer firmware versions
#
#cma_lwm=16
#cma_hwm=32
#cma_offline_start=16


Boot up and test again.
_________________________________________________

Last edited by don570 on Thu 22 Sep 2016, 19:41; edited 2 times in total
Back to top
View user's profile Send private message 
don570


Joined: 10 Mar 2010
Posts: 4755
Location: Ontario

PostPosted: Thu 22 Sep 2016, 19:32    Post subject:  

I can confirm that my USB wifi adaptor works.
carl9170 driver loads automatically.
___________________________________________

Also my dropbear package works as well with the firewall
I left SSH port 22 open

XMING and putty was used on my windows machine

__________________________________
Back to top
View user's profile Send private message 
don570


Joined: 10 Mar 2010
Posts: 4755
Location: Ontario

PostPosted: Thu 22 Sep 2016, 19:47    Post subject:  

It took over an hour but I was successful in compiling gimp 2.8.18
(python disabled). It works with wacom tablet.


I added in babl and gegl to package to make it simpler to install.
(It take about 15 seconds to install)

https://www.mydrive.ch/download/348086182-1474599159/gimp-v7-2.8.18.pet
___________________________________


optional foreign languages and extras
https://www.mydrive.ch/download/348086206-1474599256/gimp_NLS-v7-2.8.18.pet

www.mydrive.ch
User: porteus@don570
Password: porteus

__________________________________
Back to top
View user's profile Send private message 
BarryK
Puppy Master


Joined: 09 May 2005
Posts: 8312
Location: Perth, Western Australia

PostPosted: Thu 22 Sep 2016, 22:32    Post subject:  

don570 wrote:


cd to / ---> there is a lot of folders beginning with the word 'Debian'
Very strange.


Yeah, that's on my to-do list to fix.

_________________
http://barryk.org/news/
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website 
BarryK
Puppy Master


Joined: 09 May 2005
Posts: 8312
Location: Perth, Western Australia

PostPosted: Thu 22 Sep 2016, 22:36    Post subject:  

eowens2 wrote:
Another problem I stumbled into was with the Quirky Package Manager. On clicking ‘Update now’, the manager seemed to do its thing, going to each repository and downloading the current package list, and then arranging the info into a usable format. However the process was faster than usual.

But when I looked for some common packages (e.g. Chromium, HPLIP) they could not be found. So I looked into the database folders at /root/.Packages/Packages-ubuntu-xenial-main (and xxx-multiverse and xxx-universe). Although, in ROX-Filer the directories were labled in boldface fonts as if they had fresh content, they were EMPTY. However the database folders for /root/.Packages/Packages-pet-armv6-official (and xxx-noarch-official and xxx-xerus-official) all had reasonable content. I verified that I was connected to the internet during this process.

For some reason, the package list for the Ubuntu repositories doesn’t seem to be updating.


I discovered that /usr/local/petget/debdb2pupdb and find_cat are x86_64 binaries!

They snuck in during the build with woofQ, replacing the correct armv7 ones. This happened because I did a cross-build, host system my x86_64 laptop, target is armv7. Fixed.

_________________
http://barryk.org/news/
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website 
BarryK
Puppy Master


Joined: 09 May 2005
Posts: 8312
Location: Perth, Western Australia

PostPosted: Fri 23 Sep 2016, 05:11    Post subject:  

I clicked on a PDF file, Evince did not start. A library was missing. Fixed.

Clicked on a DOC file, Libreoffice did not start. Ditto a spreadsheet file. Fixed.

Tested printing, works.

_________________
http://barryk.org/news/
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website 
ally


Joined: 19 May 2012
Posts: 1580
Location: lincoln, uk

PostPosted: Sat 24 Sep 2016, 14:19    Post subject:  

a quick spin of #18

psync not working (program starts but does not sync)

galculator and gmeasures do not start

more to follow

Smile
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website 
don570


Joined: 10 Mar 2010
Posts: 4755
Location: Ontario

PostPosted: Sat 24 Sep 2016, 16:21    Post subject:  

Quote:
don570 wrote:


cd to / ---> there is a lot of folders beginning with the word 'Debian'
Very strange.


Yeah, that's on my to-do list to fix.


I don't see that problem in the current version quirky-pi2-sd-8gb-xerus-8.0.18alpha.img.xz
, so I assume you fixed that.

____________________________________________

You did fix the problem with xz compression in the pet package. Cool

_________________________________

Last edited by don570 on Sat 24 Sep 2016, 16:33; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message 
don570


Joined: 10 Mar 2010
Posts: 4755
Location: Ontario

PostPosted: Sat 24 Sep 2016, 16:28    Post subject:  

GTKhash program launches from the start menu but I can't open a file
with it (menu greyed out). Instead I have to use the terminal...

Code:
gtkhash  myfile


There is a right click utility pupmd5sum.sh that's available..
http://murga-linux.com/puppy/viewtopic.php?t=84019

--------------------------------------------------------

mhwaveedit should be compiled with alsamixer or retrovol as the mixer
that launches from the mhwaveedit window
explained in ./configure --help

________________________________________
Back to top
View user's profile Send private message 
don570


Joined: 10 Mar 2010
Posts: 4755
Location: Ontario

PostPosted: Sat 24 Sep 2016, 16:42    Post subject:  

Update on sound problem...

Here is how I partially solve sound problem on quirky arm...
(the procedure needs to be done each time I boot Rolling Eyes )

When I first boot up I must launch retrovol configuration from tray.

I switch the sides so that left side now has



__________________________________________________


Next I launch retrovol from start menu or tray.

Here is what I see...




I must drag mouse over and set to...



(full is also possible)


Now my volume is excellent and there is no stuttering problem.

I check with
Code:
 madplay  ivy.mp3

_______________________________________
Back to top
View user's profile Send private message 
BarryK
Puppy Master


Joined: 09 May 2005
Posts: 8312
Location: Perth, Western Australia

PostPosted: Sat 24 Sep 2016, 20:38    Post subject:  

ally wrote:
galculator and gmeasures do not start


I have fixed galculator and gmeasures. they were armv6 pets. I need to remove that armv6 PET repo. from the list.

_________________
http://barryk.org/news/
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website 
don570


Joined: 10 Mar 2010
Posts: 4755
Location: Ontario

PostPosted: Mon 26 Sep 2016, 12:00    Post subject:  

If you're interested in replacement for gtkhash, here's a right click utility
that also can be launched from menu.

_______________________________________________________
pupmd5sum-1.3.pet
Description  replacement for gtkhash
pet

 Download 
Filename  pupmd5sum-1.3.pet 
Filesize  4.05 KB 
Downloaded  48 Time(s) 
Back to top
View user's profile Send private message 
don570


Joined: 10 Mar 2010
Posts: 4755
Location: Ontario

PostPosted: Mon 26 Sep 2016, 12:23    Post subject:  

if retrovol is launched from the start menu it creates a speaker icon in the tray.
The icon doesn't disappear when retrovol is quit, so there will be multiple
speaker icons . (see image)

When retrovol is launched from the tray this doesn't occur.


______________________________________________________
Back to top
View user's profile Send private message 
don570


Joined: 10 Mar 2010
Posts: 4755
Location: Ontario

PostPosted: Mon 26 Sep 2016, 12:27    Post subject:  

If you need an app that converts measurements, I wrote puppy units.

http://www.murga-linux.com/puppy/viewtopic.php?t=92152

_______________________________________________

nano would be a nice text editor rather than vi
________________________________________
Back to top
View user's profile Send private message 
don570


Joined: 10 Mar 2010
Posts: 4755
Location: Ontario

PostPosted: Mon 26 Sep 2016, 12:41    Post subject:  

I suggest a change of code during the launching the sound at bootup.
Instead of 10-alsa script , I suggest 99-alsa which is based on fatdog arm
( file has fake gz extension)

It is simpler and works better than 10-alsa.

It makes the sound settings persist on my machine to the next bootup,
so I don't have to recreate them each bootup.

This line of code actually works properly in this script to restore my sound setting
whereas it doesn't in 10-alsa script!!
Code:
 alsactl -f /etc/asound.state restore #restore from /etc/asound.state.
99-alsa.gz
Description  fake gz extension
gz

 Download 
Filename  99-alsa.gz 
Filesize  1.22 KB 
Downloaded  50 Time(s) 
Back to top
View user's profile Send private message 
Display posts from previous:   Sort by:   
Page 5 of 44 [654 Posts]   Goto page: Previous 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, ..., 42, 43, 44 Next
Post new topic   Reply to topic View previous topic :: View next topic
 Forum index » Advanced Topics » Puppy Derivatives
Jump to:  

You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You cannot attach files in this forum
You can download files in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
[ Time: 0.0764s ][ Queries: 12 (0.0052s) ][ GZIP on ]