Puppy Linux Discussion Forum Forum Index Puppy Linux Discussion Forum
Puppy HOME page : puppylinux.com
"THE" alternative forum : puppylinux.info
 
 FAQFAQ   SearchSearch   MemberlistMemberlist   UsergroupsUsergroups   RegisterRegister 
 ProfileProfile   Log in to check your private messagesLog in to check your private messages   Log inLog in 

The time now is Fri 16 Nov 2018, 18:34
All times are UTC - 4
 Forum index » House Training » Users ( For the regulars )
xenialpup64 doesn't like my monitor(Solved)
Moderators: Flash, Ian, JohnMurga
Post new topic   Reply to topic View previous topic :: View next topic
Page 1 of 2 [16 Posts]   Goto page: 1, 2 Next
Author Message
number77

Joined: 22 Oct 2010
Posts: 676

PostPosted: Sun 10 Jun 2018, 14:18    Post subject:  xenialpup64 doesn't like my monitor(Solved)
Subject description: Says it's "Out of range"
 

Hello
xenialpup64-7.5-uefi live cd gives me error on the monitor: out of range. Is there any way I can go back to the basic install where I need to type puppy pfix=ram and also nox.
This does the same on different pcs and I cant try a different monitor at the moment. It is an old monitor but tahr605 has no problems with live cd.
Thanks
number77

Last edited by number77 on Wed 13 Jun 2018, 11:21; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message 
bigpup


Joined: 11 Oct 2009
Posts: 11264
Location: Charleston S.C. USA

PostPosted: Sun 10 Jun 2018, 15:01    Post subject:  

Are you seeing a boot menu with optional boot choices?
If yes.
One of those is to boot using nox, so you can run Xorgwizard to manually select graphics settings.

What resolution is the monitor capable of using??
What is the graphics hardware??

_________________
I have found, in trying to help people, that the things they do not tell you, are usually the clue to solving the problem.
When I was a kid I wanted to be older.... This is not what I expected Shocked
Back to top
View user's profile Send private message 
number77

Joined: 22 Oct 2010
Posts: 676

PostPosted: Sun 10 Jun 2018, 16:36    Post subject:  

None of the options works, all give out of range.
Tahr 605 works and gives a resolution of 1280x1024 at 75hz, it also works on 72hz.
I will check on the video hardware but probably tomorrow now.
Is there an image that loads in the old fashioned way.
Back to top
View user's profile Send private message 
bigpup


Joined: 11 Oct 2009
Posts: 11264
Location: Charleston S.C. USA

PostPosted: Sun 10 Jun 2018, 17:54    Post subject:  

Using nox to boot to a prompt and not start x server should work.
Run Xorgwizard and manually get the Vesa driver selected.
That may be limited to only 1024X768 as high as it will do.

Graphics hardware not supported in Xenialpup could be the problem. Too old.
Xenialpup is more for support of the newest stuff.

Quote:
Tahr 605 works and gives a resolution of 1280x1024 at 75hz, it also works on 72hz

What graphics driver is it using?
Pup-Sysinfo>Devices>Display>Video Info can tell you.

There are other option based on the specific hardware.

Idea I have used older monitors that have to be setup in there setup to accept specific resolutions.
Have had to go into setup on the monitor and activate a specific resolution, so it can be used.
Not all possible resolutions were active. Idea

_________________
I have found, in trying to help people, that the things they do not tell you, are usually the clue to solving the problem.
When I was a kid I wanted to be older.... This is not what I expected Shocked
Back to top
View user's profile Send private message 
number77

Joined: 22 Oct 2010
Posts: 676

PostPosted: Mon 11 Jun 2018, 11:25    Post subject:  

On tahr605 sysinfo...videoinfo hangs the computer.
I dont think the computer is very old, its a hp m2n-68-la. It uses an integrated graphics controller: nvidia geforce 6150se.
Booting xenialpup did give me the choice to use nox but that was out of range too
Back to top
View user's profile Send private message 
rcrsn51


Joined: 05 Sep 2006
Posts: 12324
Location: Stratford, Ontario

PostPosted: Mon 11 Jun 2018, 11:56    Post subject:  

If you are getting "out of range" messages, press the monitor's "auto-adjust" button.
Back to top
View user's profile Send private message 
number77

Joined: 22 Oct 2010
Posts: 676

PostPosted: Mon 11 Jun 2018, 13:06    Post subject:  

rcrsn51 wrote:
If you are getting "out of range" messages, press the monitor's "auto-adjust" button.

I still get the out of range message. Pressing auto-adjust does nothing, not even the message auto adjust, yes or no only out of range.
Back to top
View user's profile Send private message 
number77

Joined: 22 Oct 2010
Posts: 676

PostPosted: Mon 11 Jun 2018, 13:30    Post subject:  

Another strange thing. If I boot xenialpup but with another monitor it boots perfectly into 1280x1024 24 bit. If I then change to the specvision monitor it displays exactly the same.
But won't boot into it.
Back to top
View user's profile Send private message 
bigpup


Joined: 11 Oct 2009
Posts: 11264
Location: Charleston S.C. USA

PostPosted: Mon 11 Jun 2018, 19:23    Post subject:  

What is the specific make and model of the monitor?

Xenialpup will normally get information from the monitor about what it is and what resolution is the native resolution.
Set the driver to provide that resolution.

See if the monitor has any internal setting to turn off/on or auto/manual Source Detection.
Anything that may deal with providing monitor info to an operating system.

If it is Nvidia hardware.
The Nouveau driver is being used.
Could try using the boot option
Code:
nouveau.modeset=0

_________________
I have found, in trying to help people, that the things they do not tell you, are usually the clue to solving the problem.
When I was a kid I wanted to be older.... This is not what I expected Shocked
Back to top
View user's profile Send private message 
number77

Joined: 22 Oct 2010
Posts: 676

PostPosted: Tue 12 Jun 2018, 04:03    Post subject:  

bigpup wrote:
What is the specific make and model of the monitor?

Xenialpup will normally get information from the monitor about what it is and what resolution is the native resolution.
Set the driver to provide that resolution.

See if the monitor has any internal setting to turn off/on or auto/manual Source Detection.
Anything that may deal with providing monitor info to an operating system.

If it is Nvidia hardware.
The Nouveau driver is being used.
Could try using the boot option
Code:
nouveau.modeset=0

Xenialpup seems to be getting the wrong information about the monitor as Tahr605 sets the resolution to 1280x960 and I have to reset it to 1280x1024.
There is no way to turn on/off source detection.
There is a pin on the vga cable that gives this information, may try disconnecting that.
The pc has a digital output and the monitor is vga
Back to top
View user's profile Send private message 
bigpup


Joined: 11 Oct 2009
Posts: 11264
Location: Charleston S.C. USA

PostPosted: Tue 12 Jun 2018, 13:19    Post subject:  

Sorry!
If you can not answer all my questions I can not try to guess at what is going on Shocked

_________________
I have found, in trying to help people, that the things they do not tell you, are usually the clue to solving the problem.
When I was a kid I wanted to be older.... This is not what I expected Shocked
Back to top
View user's profile Send private message 
number77

Joined: 22 Oct 2010
Posts: 676

PostPosted: Tue 12 Jun 2018, 16:33    Post subject:  

bigpup wrote:
Sorry!
If you can not answer all my questions I can not try to guess at what is going on Shocked

Missed that one.
Specvision sun17sg
Back to top
View user's profile Send private message 
number77

Joined: 22 Oct 2010
Posts: 676

PostPosted: Wed 13 Jun 2018, 11:20    Post subject:  

I have a cure for the problem. I have swapped the monitor for another monitor on a pc running xp which has no problem with it.
I think it is time to give up now.
I would much prefer that xenialpup had the normal start up screen but that is a small niggle and for me it is a brilliant o.s.
Thanks for all the help.
All the best.
number77
Back to top
View user's profile Send private message 
bigpup


Joined: 11 Oct 2009
Posts: 11264
Location: Charleston S.C. USA

PostPosted: Wed 13 Jun 2018, 13:07    Post subject:  

I tried to do a Google search for the monitor to get some specs and maybe a manual to look in.
Google had trouble finding anything about this monitor Shocked Shocked
WHAT!
Google is suppose to know everything about everything! Laughing

Well, Xenialpup is developed to give Puppy support for the newest hardware and what the Latest Linux kernels still support.

_________________
I have found, in trying to help people, that the things they do not tell you, are usually the clue to solving the problem.
When I was a kid I wanted to be older.... This is not what I expected Shocked
Back to top
View user's profile Send private message 
Burn_IT


Joined: 12 Aug 2006
Posts: 3285
Location: Tamworth UK

PostPosted: Wed 13 Jun 2018, 16:15    Post subject:  

sun17sg is a Sun microsystems TV.
_________________
"Just think of it as leaving early to avoid the rush" - T Pratchett
Back to top
View user's profile Send private message 
Display posts from previous:   Sort by:   
Page 1 of 2 [16 Posts]   Goto page: 1, 2 Next
Post new topic   Reply to topic View previous topic :: View next topic
 Forum index » House Training » Users ( For the regulars )
Jump to:  

You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You cannot attach files in this forum
You can download files in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
[ Time: 0.0604s ][ Queries: 11 (0.0110s) ][ GZIP on ]