Puppy Linux Discussion Forum Forum Index Puppy Linux Discussion Forum
Puppy HOME page : puppylinux.com
"THE" alternative forum : puppylinux.info
 
 FAQFAQ   SearchSearch   MemberlistMemberlist   UsergroupsUsergroups   RegisterRegister 
 ProfileProfile   Log in to check your private messagesLog in to check your private messages   Log inLog in 

The time now is Wed 26 Nov 2014, 18:59
All times are UTC - 4
 Forum index » Advanced Topics » Hardware » Printers
Printer should work but nothing happens, HP P1005
Post_new_topic   Reply_to_topic View_previous_topic :: View_next_topic
Page 1 of 1 Posts_count  
Author Message
villekille

Joined: 26 Dec 2008
Posts: 5

PostPosted: Fri 26 Dec 2008, 11:04    Post_subject:  Printer should work but nothing happens, HP P1005  

This puppu linux is great, the first linux that I plan to keep but there is one big problem. I have a HP P1005 laser printer and I installed it with the CUPS printer wizard. There weren't driver for it but I downloaded a package for that printer and extracted the PPD file to the usr/share/cups/model directory. And now my systems shows that there is a HP P1005 printer IDLE and everything should work..but if I try to print something, I don't get anything..printer does nothing, and if I go to see completed jobs, there aren't anything there, but actually there aren't any queued jobs either..the documents or test pages just seem to disappear and nothing happens. What can I do here?

The connection seems to work, if I shut down the printer, the system shows that the printer is unavailable and when I put it back on the system tells me that it's ready to print.
Back to top
View user's profile Send_private_message 
villekille

Joined: 26 Dec 2008
Posts: 5

PostPosted: Fri 26 Dec 2008, 12:13    Post_subject:  

Update: I found the thread about HPLIPLITE driver and plugins and installed everything as described and now I can find the HPLIP printer and select the correct model from the list and the systems shows that the printer is ready to accept jobs, but still, nothing happens when I try to print something..this time the jobs never leave the "processing job" state.
Back to top
View user's profile Send_private_message 
Aitch


Joined: 04 Apr 2007
Posts: 6825
Location: Chatham, Kent, UK

PostPosted: Fri 26 Dec 2008, 13:07    Post_subject:  

If you open a browser and enter http://localhost:631/printers do you get the CUPS page?
There will probably be two 'printers', a CUPS-PDF, and your printer.
From here you can start/stop the printer, modify and configure, print test page,etc.

Printer State should be; idle, accepting jobs.



If it shows as here, you need to click 'start printer'

Aitch Smile
Back to top
View user's profile Send_private_message 
villekille

Joined: 26 Dec 2008
Posts: 5

PostPosted: Fri 26 Dec 2008, 13:48    Post_subject:  

yes I can see it like that. But it's already "started, accepting jobs" and now it is "processing jobs" but nothing happens. I tried to install the driver again, tried to restart my printer, tried to restart CUPS.. Sad
Back to top
View user's profile Send_private_message 
Aitch


Joined: 04 Apr 2007
Posts: 6825
Location: Chatham, Kent, UK

PostPosted: Fri 26 Dec 2008, 14:28    Post_subject:  

maybe the hplite pkg?

best offer

http://hplipopensource.com/node/184

latest hplip

http://hplipopensource.com/hplip-web/index.html

Aitch Smile
Back to top
View user's profile Send_private_message 
villekille

Joined: 26 Dec 2008
Posts: 5

PostPosted: Sat 27 Dec 2008, 06:52    Post_subject:  

Finally after many tests with HPLIP I tried to compile that foo2qxq driver from http://foo2xqx.rkkda.com/

It works and prints are fine but still I have one problem. These HP printers need their firmware to be loaded to the printer and it does not work yet even though it should work with the driver..I need to power on the printer and print something in Windows and then the printer will activate and print also when I'm in Puppu Linux..but when the printer is powered off, I also lose the firmware and I need to boot to Windows once again.. Sad

That foo2xqx package came with the right firmware, I just don't know how can I manually upload the firmware to the printer. That must be the only problems because it works if I start the printer in windows.
Back to top
View user's profile Send_private_message 
villekille

Joined: 26 Dec 2008
Posts: 5

PostPosted: Sat 27 Dec 2008, 07:07    Post_subject:  

Problem solved

This command will upload the firmware to the printer

cat /usr/share/foo2xqx/firmware/sihpP1005.dl > /dev/usb/lp0

There should be automatical upload function when printer is plugged in but that HOTPLUG -function doesn't seem to work with Puppu Linux, when I tried to install it "# make install-hotplug" it only gave errors.

So to wrap it all up, you need to download puppy linux devx*.sfs file and boot with it enabled and then go to the above mentioned URL and follow the instructions and finally you can make a script file which uploads the printer firmware. Then you just install the printer via CUPS wizard using the foo2xqx driver.
Back to top
View user's profile Send_private_message 
Aitch


Joined: 04 Apr 2007
Posts: 6825
Location: Chatham, Kent, UK

PostPosted: Sat 27 Dec 2008, 07:16    Post_subject:  

Ok, well done!

Can you please edit [blue icon top right] your first post, to show 'solved' in the subject line, so others can see your solution easily, thanks

Aitch Smile
Back to top
View user's profile Send_private_message 
hanzf


Joined: 11 Mar 2009
Posts: 128
Location: Belzig, Germany

PostPosted: Thu 30 Apr 2009, 15:11    Post_subject: Same Problem with OfficeJet600  

Hello, villekille,

could you please tell me how you found your solution? I have exactly the same problem with a different printer type (OfficeJet600)
Ok, sorry I read it once again and i understood quite something, so i ll try this foo2... thing.

Thanks, H.
Back to top
View user's profile Send_private_message 
rcrsn51


Joined: 05 Sep 2006
Posts: 9260
Location: Stratford, Ontario

PostPosted: Thu 30 Apr 2009, 16:48    Post_subject:  

The foo2xqx driver is not designed for your printer. However there is a Gutenprint driver for the OJ600 already in Puppy. Have you tried it? What was the result?

There is also an appropriate driver in the HPIJS package. You can get it from the Puppy Package Manager. Look under the System category.
Back to top
View user's profile Send_private_message 
hanzf


Joined: 11 Mar 2009
Posts: 128
Location: Belzig, Germany

PostPosted: Mon 04 May 2009, 18:31    Post_subject:  

Thank you,

I gave it another try. Now my printer works with the driver "HP OfficeJet600 - CUPS+Gutenprint v 5.0.1". I have no idea what i did wrong the first time...
Back to top
View user's profile Send_private_message 
Display_posts:   Sort by:   
Page 1 of 1 Posts_count  
Post_new_topic   Reply_to_topic View_previous_topic :: View_next_topic
 Forum index » Advanced Topics » Hardware » Printers
Jump to:  

Rules_post_cannot
Rules_reply_cannot
Rules_edit_cannot
Rules_delete_cannot
Rules_vote_cannot
You cannot attach files in this forum
You can download files in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
[ Time: 0.0685s ][ Queries: 11 (0.0122s) ][ GZIP on ]