Puppy Linux Discussion Forum Forum Index Puppy Linux Discussion Forum
Puppy HOME page : puppylinux.com
"THE" alternative forum : puppylinux.info
 
 FAQFAQ   SearchSearch   MemberlistMemberlist   UsergroupsUsergroups   RegisterRegister 
 ProfileProfile   Log in to check your private messagesLog in to check your private messages   Log inLog in 

The time now is Thu 30 Oct 2014, 12:05
All times are UTC - 4
 Forum index » Advanced Topics » Hardware » Audio
No sound from Intel 8X0
Post_new_topic   Reply_to_topic View_previous_topic :: View_next_topic
Page 1 of 3 Posts_count   Goto page: 1, 2, 3 Next
Author Message
ZAPZAP

Joined: 14 Nov 2009
Posts: 26

PostPosted: Sat 14 Nov 2009, 11:09    Post_subject:  No sound from Intel 8X0  

I have searched high and low,and tried all suggestions, does anyone have a solution yet to the problem of this sound chip and alsa being unable to config properly? I am running latest puppy on cy25 laptop.
Back to top
View user's profile Send_private_message 
ZAPZAP

Joined: 14 Nov 2009
Posts: 26

PostPosted: Sat 14 Nov 2009, 12:47    Post_subject: intel8x0
Sub_title: no sound
 

I know it is possible to get this working, but god almighty, i cant find out how to do it. Everything I try results in the same outcome......no sound. Got a system beep, and I had debian installed on the cy25 previously, with the same problem. I did manage to get sound working on debian, then lost it after a resboot, and was unable to get it going again. I heard alot of good stuff about puppy, but lets face it, without audio output, whats the point!!
Back to top
View user's profile Send_private_message 
ZAPZAP

Joined: 14 Nov 2009
Posts: 26

PostPosted: Sat 14 Nov 2009, 12:48    Post_subject: intel8x0
Sub_title: no sound
 

*reboot
Back to top
View user's profile Send_private_message 
ZAPZAP

Joined: 14 Nov 2009
Posts: 26

PostPosted: Sun 15 Nov 2009, 19:46    Post_subject: Intel8x0
Sub_title: no sound
 

could this be something to do with ACPI?
Back to top
View user's profile Send_private_message 
thane

Joined: 26 Mar 2009
Posts: 112
Location: Waipahu, Hawaii USA

PostPosted: Mon 16 Nov 2009, 03:19    Post_subject:  

Other Linux distros including Tiny Core Linux have had problems with Intel 8x0 sound chip and alsa in some PCs. For that distro it was resolved by tweaking alsamixer (don't know what the Puppy Linux equivalent is):

http://tinycorelinux.com/forum/index.php?topic=3161.0

Hope this helps.
Back to top
View user's profile Send_private_message 
smokey01


Joined: 30 Dec 2006
Posts: 1833
Location: South Australia

PostPosted: Mon 16 Nov 2009, 03:27    Post_subject:  

thane wrote:
Other Linux distros including Tiny Core Linux have had problems with Intel 8x0 sound chip and alsa in some PCs. For that distro it was resolved by tweaking alsamixer (don't know what the Puppy Linux equivalent is): alsamixer

http://tinycorelinux.com/forum/index.php?topic=3161.0

Hope this helps.

_________________
Puppy Software <-> Distros <-> Puppy Linux Tips
Back to top
View user's profile Send_private_message Visit_website 
ZAPZAP

Joined: 14 Nov 2009
Posts: 26

PostPosted: Mon 16 Nov 2009, 09:48    Post_subject: intel8x0
Sub_title: no sound
 

alsamixer wont work, the sound card is not being found. The sound chip is the sis7012. I have seen else-where that the i810 driver works for this chip. Any info anyone??
Back to top
View user's profile Send_private_message 
ZAPZAP

Joined: 14 Nov 2009
Posts: 26

PostPosted: Mon 16 Nov 2009, 09:49    Post_subject: Intel8x0
Sub_title: no sound
 

I know this can work, somebody has the answer!! IS IT YOU??
Please help.
Back to top
View user's profile Send_private_message 
gposil


Joined: 06 Apr 2009
Posts: 1305
Location: Stanthorpe (The Granite Belt), QLD, Australia

PostPosted: Mon 16 Nov 2009, 10:04    Post_subject:  

could you do this in terminal and post result

Quote:
lsmod | grep snd*

_________________
Dpup Home
Back to top
View user's profile Send_private_message Visit_website MSNM 
ZAPZAP

Joined: 14 Nov 2009
Posts: 26

PostPosted: Mon 16 Nov 2009, 11:15    Post_subject: intel8x0
Sub_title: no sound
 

Hi, thanks for your help. Here is requested output:
# lsmod | grep snd*
snd_pcm_oss 37440 0
snd_seq_dummy 2608 0
snd_seq_oss 27648 0
snd_seq_midi_event 6892 1 snd_seq_oss
snd_seq 48464 5 snd_seq_dummy,snd_seq_oss,snd_seq_midi_event
snd_seq_device 6968 3 snd_seq_dummy,snd_seq_oss,snd_seq
snd_mixer_oss 15820 1 snd_pcm_oss
snd_intel8x0 29160 0
snd_ac97_codec 98604 1 snd_intel8x0
ac97_bus 1516 1 snd_ac97_codec
snd_pcm 72496 3 snd_pcm_oss,snd_intel8x0,snd_ac97_codec
snd_timer 20340 2 snd_seq,snd_pcm
snd 56516 9 snd_pcm_oss,snd_seq_oss,snd_seq,snd_seq_device,snd_mixer_oss,snd_intel8x0,snd_ac97_codec,snd_pcm,snd_timer
soundcore 6912 1 snd
snd_page_alloc 8852 2 snd_intel8x0,snd_pcm
# lsmod | grep snd*
snd_pcm_oss 37440 0
snd_seq_dummy 2608 0
snd_seq_oss 27648 0
snd_seq_midi_event 6892 1 snd_seq_oss
snd_seq 48464 5 snd_seq_dummy,snd_seq_oss,snd_seq_midi_event
snd_seq_device 6968 3 snd_seq_dummy,snd_seq_oss,snd_seq
snd_mixer_oss 15820 1 snd_pcm_oss
snd_intel8x0 29160 0
snd_ac97_codec 98604 1 snd_intel8x0
ac97_bus 1516 1 snd_ac97_codec
snd_pcm 72496 3 snd_pcm_oss,snd_intel8x0,snd_ac97_codec
snd_timer 20340 2 snd_seq,snd_pcm
snd 56516 9 snd_pcm_oss,snd_seq_oss,snd_seq,snd_seq_device,snd_mixer_oss,snd_intel8x0,snd_ac97_codec,snd_pcm,snd_timer
soundcore 6912 1 snd
snd_page_alloc 8852 2 snd_intel8x0,snd_pcm

Thanks again, if you could help me make sense of this I would be very grateful.
Back to top
View user's profile Send_private_message 
ZAPZAP

Joined: 14 Nov 2009
Posts: 26

PostPosted: Mon 16 Nov 2009, 11:17    Post_subject: intel8x0
Sub_title: no sound
 

Hi, thanks for your help. Here is requested output:
# lsmod | grep snd*
snd_pcm_oss 37440 0
snd_seq_dummy 2608 0
snd_seq_oss 27648 0
snd_seq_midi_event 6892 1 snd_seq_oss
snd_seq 48464 5 snd_seq_dummy,snd_seq_oss,snd_seq_midi_event
snd_seq_device 6968 3 snd_seq_dummy,snd_seq_oss,snd_seq
snd_mixer_oss 15820 1 snd_pcm_oss
snd_intel8x0 29160 0
snd_ac97_codec 98604 1 snd_intel8x0
ac97_bus 1516 1 snd_ac97_codec
snd_pcm 72496 3 snd_pcm_oss,snd_intel8x0,snd_ac97_codec
snd_timer 20340 2 snd_seq,snd_pcm
snd 56516 9 snd_pcm_oss,snd_seq_oss,snd_seq,snd_seq_device,snd_mixer_oss,snd_intel8x0,snd_ac97_codec,snd_pcm,snd_timer
soundcore 6912 1 snd
snd_page_alloc 8852 2 snd_intel8x0,snd_pcm
# lsmod | grep snd*
snd_pcm_oss 37440 0
snd_seq_dummy 2608 0
snd_seq_oss 27648 0
snd_seq_midi_event 6892 1 snd_seq_oss
snd_seq 48464 5 snd_seq_dummy,snd_seq_oss,snd_seq_midi_event
snd_seq_device 6968 3 snd_seq_dummy,snd_seq_oss,snd_seq
snd_mixer_oss 15820 1 snd_pcm_oss
snd_intel8x0 29160 0
snd_ac97_codec 98604 1 snd_intel8x0
ac97_bus 1516 1 snd_ac97_codec
snd_pcm 72496 3 snd_pcm_oss,snd_intel8x0,snd_ac97_codec
snd_timer 20340 2 snd_seq,snd_pcm
snd 56516 9 snd_pcm_oss,snd_seq_oss,snd_seq,snd_seq_device,snd_mixer_oss,snd_intel8x0,snd_ac97_codec,snd_pcm,snd_timer
soundcore 6912 1 snd
snd_page_alloc 8852 2 snd_intel8x0,snd_pcm

Thanks again, if you could help me make sense of this I would be very grateful.
Back to top
View user's profile Send_private_message 
ZAPZAP

Joined: 14 Nov 2009
Posts: 26

PostPosted: Mon 16 Nov 2009, 11:18    Post_subject: intel8x0
Sub_title: no sound
 

oops, sorry, didnt mean to post it twice, bloody clipboard!
Back to top
View user's profile Send_private_message 
ZAPZAP

Joined: 14 Nov 2009
Posts: 26

PostPosted: Mon 16 Nov 2009, 11:20    Post_subject: intel8x0
Sub_title: no sound
 

god now the forums posted twice!?!, I must look like a right noob!
Back to top
View user's profile Send_private_message 
Roy

Joined: 31 Dec 2008
Posts: 442

PostPosted: Mon 16 Nov 2009, 12:11    Post_subject:  

ZAPZAP,

From reading several forum posts, I believe this is a conflict of modems that Rerwin is working on. However, from my own experience(s) on AC97 codec stuff (hda-intel hardware), muting some of the unused stuff in Alsamixer solved sound issues with Puppy 4.31 -- try muting the headphone first. (The 'm' key on your keyboard mutes and un-mutes each function selected; MM is muted, while 00 is unmuted.)

On earlier Puppy's (earlier versions of Alsa), a line had to be added to the bottom of the /etc/modprobe.conf file. The exact wording of this added line is dependent on your own hardware. I posted instructions for adding this line elsewhere in this Audio forum, but you'll have to do a quick search for it. Forum member Tempestuous, who is really the expert here, has posted about this added line in several places as well.

OTOH, if this is truly a case of your sound card not being found (I don't read code very well but I do see your soundcard 'snd_intel8x0' listed in your output), then my above suggestion is for naught.

-Roy
Back to top
View user's profile Send_private_message 
ZAPZAP

Joined: 14 Nov 2009
Posts: 26

PostPosted: Mon 16 Nov 2009, 14:26    Post_subject: Intel8x0
Sub_title: no sound
 

Hi roy, thanks for your input on the matter. I have read post after post, in many forums across different distro's. The module appears to be loaded, but it is not picked up by alsa, and consequently alsa mixer will not start, and just returns the soundcard not found error.It seems the required modules load ok, but alsa cannot configure them? I have tried editing the .conf files, sometimes making a small bit of progress, sometimes not. Sometimes it is difficult to read all errors returned in the console, and they dont always get logged in the log files for some reason, any tips when running alsaconf?
How can I get in touch with Tempestuous? he sounds like the person who could solve this. Im not great at reading code, if someone could give me some pointers maybe?, Im determined to get to the bottom of this!
Back to top
View user's profile Send_private_message 
Display_posts:   Sort by:   
Page 1 of 3 Posts_count   Goto page: 1, 2, 3 Next
Post_new_topic   Reply_to_topic View_previous_topic :: View_next_topic
 Forum index » Advanced Topics » Hardware » Audio
Jump to:  

Rules_post_cannot
Rules_reply_cannot
Rules_edit_cannot
Rules_delete_cannot
Rules_vote_cannot
You cannot attach files in this forum
You can download files in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
[ Time: 0.0918s ][ Queries: 11 (0.0190s) ][ GZIP on ]