Puppy Linux Discussion Forum Forum Index Puppy Linux Discussion Forum
Puppy HOME page : puppylinux.com
"THE" alternative forum : puppylinux.info
 
 FAQFAQ   SearchSearch   MemberlistMemberlist   UsergroupsUsergroups   RegisterRegister 
 ProfileProfile   Log in to check your private messagesLog in to check your private messages   Log inLog in 

The time now is Mon 21 Apr 2014, 06:40
All times are UTC - 4
 Forum index » Advanced Topics » Hardware » Audio
Thinkpad 770 sound not working
Post new topic   Reply to topic View previous topic :: View next topic
Page 1 of 1 [3 Posts]  
Author Message
sindi

Joined: 16 Aug 2009
Posts: 358

PostPosted: Mon 29 Mar 2010, 11:56    Post subject:  Thinkpad 770 sound not working
Subject description: cs4232 identified then 'cannot find card 0'
 

Thinkpad which plays sounds nicely in Win95 is known to have Crystal isapnp chip which uses cs4232.

ALSA setup identifies the card and loads the drivers but when I try to play aplay *.wav: ALSA lib
confmisc.c:768:(parse_card) cannot find card '0' ..... No such device.......

I then tried it as sb8 since it does sb emulation. No luck. There is an alsa cs423x
module.


Puppy 4.31 kernel 2.6.21.7. 4.21 could not find its files and 4.31 2.6.30 'small' rebooted endlessly.

In Basiclinux you have to specify the kernel location when using loadlin (c:\bl2\zimage not just zimage), which is
unusual.

In Basiclinux,2.4 kernel, the OSS modules load and it appears to play but no sound emerges.

insmod soundcore
insmod sound
insmod ad1848
insmod uart401
insmod cs4232 io=0x530 irq=5 dma=0 dma2=1 (and optional mpu and midi stuff)

I found similar instructions for Puppy 1.05 with OSS.

Other people had this Thinkpad working with Redhat and Debian, and sound.

Search seems to be broken at the forum. Where and how can I manually specify the io and irq for this isapnp chip?

Crystal sound cs423x has not worked in any of my computers with Puppy, including desktops, with 4.31 2.6.21.7. 4232 and
4236 cards. The PCI versions do work in Basiclinux but not Puppy.

Puppy sound also does not work with a 400MHz Thinkpad.

Sindi Keesan
Back to top
View user's profile Send private message 
tempestuous

Joined: 10 Jun 2005
Posts: 5139
Location: Australia

PostPosted: Mon 29 Mar 2010, 19:57    Post subject:  

See here
http://www.murga-linux.com/puppy/viewtopic.php?p=85272#85272
and here
http://www.thinkwiki.org/wiki/CS4237

Note, especially, that your bios must be set for "QuickBoot = OFF" or ""ThinkPad Simple Boot = OFF".
Back to top
View user's profile Send private message 
sindi

Joined: 16 Aug 2009
Posts: 358

PostPosted: Sat 21 Aug 2010, 18:11    Post subject: Thinkpad 770 with CS4232
Subject description: legacy sound card
 

alsaconf identifies the card
correctly but then you need to
point it at 'legacy' and uncheck
all but cs4232 on the list.
Same for other nonpnp laptop
sound such as opl3sa2.
Back to top
View user's profile Send private message 
Display posts from previous:   Sort by:   
Page 1 of 1 [3 Posts]  
Post new topic   Reply to topic View previous topic :: View next topic
 Forum index » Advanced Topics » Hardware » Audio
Jump to:  

You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You cannot attach files in this forum
You can download files in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
[ Time: 0.0379s ][ Queries: 11 (0.0062s) ][ GZIP on ]