Puppy Linux Discussion Forum Forum Index Puppy Linux Discussion Forum
Puppy HOME page : puppylinux.com
"THE" alternative forum : puppylinux.info
 
 FAQFAQ   SearchSearch   MemberlistMemberlist   UsergroupsUsergroups   RegisterRegister 
 ProfileProfile   Log in to check your private messagesLog in to check your private messages   Log inLog in 

The time now is Tue 30 Sep 2014, 17:54
All times are UTC - 4
 Forum index » House Training » Bugs ( Submit bugs )
Quirky 013 feedback
Moderators: Flash, Ian, JohnMurga
Post new topic   Reply to topic View previous topic :: View next topic
Page 1 of 5 [62 Posts]   Goto page: 1, 2, 3, 4, 5 Next
Author Message
BarryK
Puppy Master


Joined: 09 May 2005
Posts: 7047
Location: Perth, Western Australia

PostPosted: Tue 30 Mar 2010, 03:58    Post subject:  Quirky 013 feedback
Subject description: Test the rollback to Xorg 7.3
 

I posted about this on my blog, reproduced here:

Available here:

http://distro.ibiblio.org/pub/linux/distributions/quirky/quirky-013/

The main purpose of this build is to test the rollback to Xorg 7.3.

I put in a small utility, 'report-video', though I found afterward that it doesn't work quite right. It's purpose is to help with reporting your setup if your video doesn't work quite right.

I would like to know what works, what doesn't. So far I have tested on three computers, my laptop that uses the 'intel' or 'i810' driver, a desktop PC with an Nvidia card that uses the 'nv' driver, and another that uses the 'openchrome' driver. All three work.

'report-video' doesn't report the screen resolution and color depth, so could you add that info when reporting please. There was some feedback in Quirky 010 about different results depending on whether 16-bit or 24-bit color depth is chosen -- I would very much like to know if those problems occur with this build.

The build uses the 2.6.30.5 kernel from Puppy 431.

_________________
http://bkhome.org/news/
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website 
Lobster
Official Crustacean


Joined: 04 May 2005
Posts: 15117
Location: Paradox Realm

PostPosted: Tue 30 Mar 2010, 04:30    Post subject: ATI OK  

Using: - used Menu /System / Hardware Info and output to browser Smile
    2x AMD Athlon(tm) 64 X2 Dual Core Processor 5000+
    ATI Technologies Inc RV710 [Radeon HD 435


Somehow I had confidence that the graphics would work
(probably should have tested) and it did - at max res for my screen
Ran Firewall and connected to the Internet OK

The programs I tried including PupTV worked if a bit small
Changing desktop settings no problems

I could not record (from mic) with mhwavedit or precord despite changing settings
I might just give up on audio - could not get it working on my previous hardware - last time it worked that I remember was the 2.xx series
Be interested if others can record

Why has Quirky shot up in size for this release?

_________________
Puppy WIKI
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website 
gjuhasz


Joined: 29 Sep 2008
Posts: 156

PostPosted: Tue 30 Mar 2010, 04:52    Post subject: Black icon background
Subject description: Background is still black at 24 bit
 

I run Quirky under VMware. I propose to use virtual environment for testing to help reproduce bugs/special behavior in a standard h/w.

Problems found:

1. Quirky 013 still shows black icon background at 24 bits (vesa driver). It's OK at 16 bits.

2. When I tried to reconfigure to 16 bits using Xorgwizard, the screen became too small to display the selection buttons. Note that this problem may target virtual machines only.

See attachments.
ac.jpg
 Description   XorgWizard screen too small under VMware
 Filesize   49.37 KB
 Viewed   512 Time(s)

ac.jpg

ab.jpg
 Description   Quirky 013 still produces black background at 24 bits
 Filesize   24.93 KB
 Viewed   1532 Time(s)

ab.jpg

Back to top
View user's profile Send private message 
Lobster
Official Crustacean


Joined: 04 May 2005
Posts: 15117
Location: Paradox Realm

PostPosted: Tue 30 Mar 2010, 05:37    Post subject:  

I am booting from CD/DVD

I inadvertently booted up with the 008 version save file of Puppy
It tried to update and dumped me out to the command line
- this may be because I was using an Nvidia graphics driver at the time
Just running xorgwizard would probably have fixed it

Two 4.3.1 sfs were in my home partition (Xara and Open Office)
added and working without incident Smile

_________________
Puppy WIKI
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website 
01micko


Joined: 11 Oct 2008
Posts: 7805
Location: qld

PostPosted: Tue 30 Mar 2010, 06:04    Post subject:  

Hi Barry

All 5 machines in my home I tested with Q-013 (either pfix=ram or off usb key no save file)
All booted and all connected with sns. All had black backgrounds with icons at 24 bit, ok at 16 bit

1. Main box, athlon 2100+ Radeon 9200Pro, fine with "radeon" driver

2. EEEpc 701SD, fine with "intel" driver

3. Old box, P3 coppermine 600, vanta video card, fine with "nv" driver

4. Son's Thinkpad R61e, GM965 Intel integrated graphics, epic fail after probing then testing, waited and waited.. never recovered from black screen, it was as if there were no keyboard either. Could do nothing, I think the test failed to run because sound was loaded. I hit the "off" button to do a hard reboot and got the acpid "woof".. normally if X fails to start for me it drops back to console. So X must have started?? But failed, got sound? Of course I couldn't grab anything, sorry.

5. Wife's Compaq Evo (thin desktop) Intel 82845G, almost the same result as Son's, except I skipped the test.

Vesa was fine on both. (Um, I was lucky to grab time on Son's and Wife's!)

HTH

Cheers

_________________
Woof Mailing List | keep the faith Cool |
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website 
Lobster
Official Crustacean


Joined: 04 May 2005
Posts: 15117
Location: Paradox Realm

PostPosted: Tue 30 Mar 2010, 06:17    Post subject:  

I include the results of running top from the console
It may be of some use
I was hoping that Seamonkey (same is happening in Firefox
on Fatdog64) would run BBC Iplayer (that is Flash based I believe)
without crashing - no can do
Get 15 minutes of video and then tells me not enough broadband width (which is nonsense unless Linux is being capped by my ISP)
Works OK on Wii which uses wifi and Windows on another ethernet connection - so only Linux

I am not really smart enough to trace what and why this is happening Embarassed

One last thing - the ATI card seemed to be retaining some residual graphic memory - which now seems gone (it would flash a unknown screen page briefly)
- maybe Quirky flushed it in some Quirky way . . . Cool

Code:
Mem: 661192K used, 1412940K free, 0K shrd, 77072K buff, 512024K cached
CPU:   3% usr   0% sys   0% nic  95% idle   0% io   0% irq   0% sirq
Load average: 0.00 0.30 0.50 2/83 2480
  PID  PPID USER     STAT   VSZ %MEM CPU %CPU COMMAND
31032 31027 root     S    80384   4%   1   2% /usr/lib/seamonkey-1.1.18/seamonkey-bin
30547 30546 root     S <  39956   2%   1   1% X :0 -br -nolisten tcp
30611 30550 root     S    13664   1%   0   0% retrovol -bg #DCDAF5
30550 30546 root     S     6224   0%   1   0% jwm
31530 30606 root     S     5096   0%   1   0% /usr/bin/urxvt
30585 30550 root     S     2536   0%   1   0% /bin/ash /sbin/pup_event_frontend_d
31275 31261 root     S    19828   1%   1   0% gtkdialog3 --program=PPROCESS --center
30606     1 root     S    16088   1%   1   0% /usr/local/apps/ROX-Filer/ROX-Filer -p /root/Choices/ROX-Filer/PuppyPin
30622     1 root     S    12080   1%   1   0% blinky -bg #DCDAF5
11009     1 root     S     4068   0%   0   0% /usr/sbin/cupsd -C /etc/cups/cupsd.conf
30616     1 root     S     4024   0%   0   0% xload -nolabel -bg #888888 -fg red -hl white
30618     1 root     S     3964   0%   0   0% freememapplet
31531 31530 root     S     3120   0%   1   0% bash
31261     1 root     S     3056   0%   1   0% /bin/bash /usr/local/pprocess/pprocess
31027 31011 root     S     3004   0%   0   0% /bin/sh /usr/lib/seamonkey-1.1.18/run-mozilla.sh /usr/lib/seamonkey-1.1.18/seamonkey-bin
10773     1 root     S     2980   0%   1   0% /bin/sh /usr/bin/xwin
31011 30606 root     S     2980   0%   0   0% /bin/sh /usr/bin/mozilla
30546 10773 root     S     2760   0%   1   0% /usr/bin/xinit /root/.xinitrc -- -br -nolisten tcp
 6823     1 root     S <   2564   0%   1   0% /bin/sh /sbin/pup_event_backend_modprobe_protect --daemon
10494  6823 root     S <   2564   0%   1   0% /bin/sh /sbin/pup_event_backend_modprobe_protect --daemon
10496 10494 root     S <   2564   0%   1   0% /bin/sh /sbin/pup_event_backend_modprobe_protect --daemon
31645 31531 root     R     2536   0%   0   0% top
10774     1 root     S     2256   0%   0   0% /sbin/getty 38400 tty2
10779     1 root     S     2256   0%   0   0% /sbin/getty 38400 tty3
    1     0 root     S     2252   0%   0   0% /bin/busybox init
10903     1 root     S     2252   0%   1   0% syslogd -m 0
10906     1 root     S     2252   0%   1   0% klogd
11021     1 messageb S     2056   0%   0   0% /usr/bin/dbus-daemon --system
11160     1 root     S     1824   0%   0   0% dhcpcd -d -I  eth0
31049 30618 root     S     1744   0%   1   0% /usr/bin/inotifywait -e modify --format %w /tmp/pup_event_sizefreem
 6826     1 root     S <   1720   0%   0   0% /sbin/udevd --daemon
 2480 30585 root     S     1652   0%   1   0% sleep 2
31045     1 root     S     1640   0%   1   0% /usr/sbin/acpid
 2105     2 root     SW<      0   0%   1   0% [loop5]
 1274     2 root     SW<      0   0%   1   0% [aufsd]
 1977     2 root     SW<      0   0%   1   0% [loop0]
  211     2 root     SW<      0   0%   1   0% [ata/1]
 2098     2 root     SW<      0   0%   1   0% [loop4]
    6     2 root     SW<      0   0%   1   0% [ksoftirqd/1]
    8     2 root     SW<      0   0%   1   0% [events/1]
 1885     2 root     SW<      0   0%   1   0% [loop1]
    2     0 root     SW<      0   0%   1   0% [kthreadd]
    3     2 root     SW<      0   0%   0   0% [migration/0]
    4     2 root     SW<      0   0%   0   0% [ksoftirqd/0]
    5     2 root     SW<      0   0%   1   0% [migration/1]
    7     2 root     SW<      0   0%   0   0% [events/0]
    9     2 root     SW<      0   0%   0   0% [khelper]
   14     2 root     SW<      0   0%   1   0% [async/mgr]
  115     2 root     SW<      0   0%   0   0% [kblockd/0]
  116     2 root     SW<      0   0%   1   0% [kblockd/1]
  118     2 root     SW<      0   0%   1   0% [kacpid]
  119     2 root     SW<      0   0%   1   0% [kacpi_notify]
  210     2 root     SW<      0   0%   0   0% [ata/0]
  212     2 root     SW<      0   0%   1   0% [ata_aux]
  215     2 root     SW<      0   0%   1   0% [kseriod]
  267     2 root     SW       0   0%   1   0% [pdflush]
  268     2 root     SW       0   0%   0   0% [pdflush]

_________________
Puppy WIKI
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website 
tronkel


Joined: 30 Sep 2005
Posts: 1101
Location: Vienna Austria

PostPosted: Tue 30 Mar 2010, 06:25    Post subject:  

No success at all with xorgwizard on startup.
Video card is ATI Radeon 3450. Black screen only.
Vesa does work though.

I then installed MU's ati fglrx proprietary drive for kernel 2.6.3.5
This worked OK.

Still got black background on menu item icons.

Edit: Both Firefox and Openoffice 3.2 now start OK. This was not this case with Quirky 10

_________________
Life is too short to spend it in front of a computer
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website AIM Address 
rjbrewer


Joined: 22 Jan 2008
Posts: 4422
Location: merriam, kansas

PostPosted: Tue 30 Mar 2010, 07:50    Post subject:  

Aaaahh, lucky 13 Smile .

No black screen freeze this time on my 12" 700m Dell.
855gm Intel video.

Xorg works fine at the 1280 x 800 native res.
Xvesa works fine at the 1024 x 768 I prefer.
Both at 16 or 24 colors.

SNS works good also.

_________________

Inspiron 700m, Pent.M 1.6Ghz, 1Gb ram.
Msi Wind U100, N270 1.6>2.0Ghz, 1.5Gb ram.
Eeepc 8g 701, 900Mhz, 1Gb ram.
Full installs

Back to top
View user's profile Send private message 
Ray MK


Joined: 05 Feb 2008
Posts: 765
Location: UK

PostPosted: Tue 30 Mar 2010, 09:22    Post subject:  

Hi Barry

Manual Frugal install on my 10yr old IBM A21m laptop.
PIII (coppermine). 192mb ram, ext3 hdd, 400mb swap partition. Running with no save_file.
Using acpi=force on the kernel line in menu.lst (won't load otherwise)

(with no acpi=force - gives message - pup sfs not found,
dropping out to initial ramdisk, console, bin/sh; cant access tty;
job control turned off, #)
But that happens to all 431 puppies with k2.6.30.5 on this machine - so no change there.

Got a woof woof at start
All seemed ok at and after initial setup.
However keyboard Ctrl+Q, Ctrl+W etc not working in hardinfo or SeaMonkey
So - checked and changed KB setting to UK - and all is well.

So it seems that initial KB selection (ie UK) is not being remembered during first setup.
Have not seen this before on any 431 puppy. Will double check and report.

However hardinfo does not show - kernel modules OR usb devices.
All previously tried 431 puppy's do show those details on this machine.
However hardinfo seems much, much faster than before.

SNS works and Xorg seems fine.

Thats all for now - got to work - so more later.

Thanks for this and the proposed triple whammy.

Very best regards - Ray
Back to top
View user's profile Send private message 
boscobearbank


Joined: 06 Apr 2006
Posts: 63
Location: MN

PostPosted: Tue 30 Mar 2010, 10:01    Post subject:  

HP s3707c: Athlon 5400+, 4GB RAM, nvidia 9100 on-board graphics,
Soyo DLYM-2086 monitor (1680x1050 native)

Video:
Requested driver/resolution/depth: probe/1680x1050 24-bit.
Actual driver/resolution/depth: vesa/1600x1200 24-bit
Evaluation: good enough. - needs nvidia driver or nouveau driver from kernel 2.6.33 or newer to display properly.

Display:
Black background on startup.

Networking:
SNS just worked

Very Happy

_________________
Bosco Bearbank
Back to top
View user's profile Send private message 
Béèm


Joined: 21 Nov 2006
Posts: 11782
Location: Brussels IBM Thinkpad R40, 256MB, 20GB, WiFi ipw2100. Frugal Lin'N'Win

PostPosted: Tue 30 Mar 2010, 10:21    Post subject:  

First time I get a black screen. Laptop freezes.
No cursor, no way to get to the X prompt.
So I don't know what driver is loaded.
Graphics ATI Radeon 7500.

Selecting test in Xorgwizard freezes the laptop also.

_________________
Time savers:
Find packages in a snap and install using Puppy Package Manager (Menu).
Consult Wikka
Use peppyy's puppysearch
Back to top
View user's profile Send private message 
pemasu


Joined: 08 Jul 2009
Posts: 5463
Location: Finland

PostPosted: Tue 30 Mar 2010, 10:36    Post subject:  

Code:
Identifier  "Card0"
Driver      "radeon" #card0driver
VendorName  "ATI Technologies Inc"
BoardName   "Radeon HD 2400 XT"


Above configuration works fine. Icon background problem with 24 colours. Dont bother me.

Acer laptop backlight brightness control vanished with 2.6.30.5 kernel. Worked with Quirky 010.

Wireless with iwlagn driver works fine.

Touchpad movements were fine without xorg.conf adjustments.
Back to top
View user's profile Send private message 
jrb


Joined: 11 Dec 2007
Posts: 1036
Location: Smithers, BC, Canada

PostPosted: Tue 30 Mar 2010, 11:24    Post subject: q13 video report  

Here's my video report,
Machine: hp5100S-p4

Initially Xorg crashed both on testing and on trying direct, forcing me to manually restart, even ctrl+alt+del didn't work. Tried on 1280x1024 and 1024x768.

Xvesa worked and allowed me to rename /usr/X11R7/lib/xorg/modules/drivers/i810_drv.so and /usr/X11R7/lib/xorg/modules/drivers/intel_drv.so and then symlink /usr/X11R7/lib/xorg/modules/drivers-alternate/i810_drv.so to both of the above.

This worked and allowed me to generate this video-report.
Code:
# report-video
cat: /etc/videomode: No such file or directory
VIDEO REPORT

Chip description:
 Intel Corporation 82915G/GV/910GL Integrated Graphics Controller

Driver used by Xorg:
i810

Video mode used by Xorg:


...the above also recorded in /tmp/report-video
#


In all previous versions of quirky Xorg has worked on this machine out of the box.

Puppy 4.3 and 4.3.1 have worked but Xorg defaulted to 1680x1050 forcing me to use resolution changer (xrandr) to change to other settings.

Hope this is of some help, J
Back to top
View user's profile Send private message 
Billtoo


Joined: 07 Apr 2009
Posts: 2114
Location: Ontario Canada

PostPosted: Tue 30 Mar 2010, 11:49    Post subject: Quirky 013 feedback
Subject description: xorg
 

On booting the cd selecting "probe" just goes to a black screen, on next boot I selected vesa and it works.
The graphics card is a nVidia GeForce 8600 GT.

I later downloaded NVIDIA-185.18.36-k2.6.30.5-1.pet from the forum and
it installed and works good.

Last edited by Billtoo on Tue 30 Mar 2010, 13:41; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message 
Béèm


Joined: 21 Nov 2006
Posts: 11782
Location: Brussels IBM Thinkpad R40, 256MB, 20GB, WiFi ipw2100. Frugal Lin'N'Win

PostPosted: Tue 30 Mar 2010, 11:57    Post subject:  

Béèm wrote:
First time I get a black screen. Laptop freezes.
No cursor, no way to get to the X prompt.
So I don't know what driver is loaded.
Graphics ATI Radeon 7500.

Selecting test in Xorgwizard freezes the laptop also.
As Tronkel did , I on a fresh boot (pfix=ram) I chosed Xvesa now and got to the desktop.

But why did I get also a fresh Xorg.conf, I thought Xvesa didn't use it.
Code:
Section "Device"
   ### Available Driver options are:-
   ### Values: <i>: integer, <f>: float, <bool>: "True"/"False",
   ### <string>: "String", <freq>: "<f> Hz/kHz/MHz"
   ### [arg]: arg optional
   #Option     "ShadowFB"              # [<bool>]
   #Option     "DefaultRefresh"        # [<bool>]
   #Option     "ModeSetClearScreen"    # [<bool>]
   Identifier  "Card0"
   Driver      "vesa" #card0driver
   VendorName  "ATI Technologies Inc"
   BoardName   "Radeon Mobility M7 LW [Radeon Mobility 7500]"
   BusID       "PCI:1:0:0"
EndSection
As far as I know, the vesa driver in here has nothing to do with Xvesa.

So what happened here?

_________________
Time savers:
Find packages in a snap and install using Puppy Package Manager (Menu).
Consult Wikka
Use peppyy's puppysearch
Back to top
View user's profile Send private message 
Display posts from previous:   Sort by:   
Page 1 of 5 [62 Posts]   Goto page: 1, 2, 3, 4, 5 Next
Post new topic   Reply to topic View previous topic :: View next topic
 Forum index » House Training » Bugs ( Submit bugs )
Jump to:  

You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You cannot attach files in this forum
You can download files in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
[ Time: 0.1263s ][ Queries: 12 (0.0061s) ][ GZIP on ]