Puppy Linux Discussion Forum Forum Index Puppy Linux Discussion Forum
Puppy HOME page : puppylinux.com
"THE" alternative forum : puppylinux.info
 
 FAQFAQ   SearchSearch   MemberlistMemberlist   UsergroupsUsergroups   RegisterRegister 
 ProfileProfile   Log in to check your private messagesLog in to check your private messages   Log inLog in 

The time now is Sat 20 Dec 2014, 18:32
All times are UTC - 4
 Forum index » Advanced Topics » Hardware » Audio
No audio in Quirky 1.3, Puppy 5.2 or Wary 5 (Solved, mostly)
Post new topic   Reply to topic View previous topic :: View next topic
Page 1 of 1 [12 Posts]  
Author Message
AJK101

Joined: 17 Dec 2010
Posts: 41
Location: India

PostPosted: Thu 10 Feb 2011, 00:15    Post subject:  No audio in Quirky 1.3, Puppy 5.2 or Wary 5 (Solved, mostly)
Subject description: Home built computer - Audio not working
 

I have a home built computer, I wanted to listen to music, so i plugged in a set of headphones, and tried on youtube, the flash and everything works fine, but no audio, i also tried restarting computer, etc. etc. I do not have speakers yet, but headphones should work right?

I am using Quirky 1.3, Intel Atom Processor, 1GB RAM. using integrated audio.

Help is very much appreciated
Back to top
View user's profile Send private message 
Dewbie

Joined: 15 Apr 2010
Posts: 1783

PostPosted: Thu 10 Feb 2011, 01:15    Post subject:  

Did you run the sound wizard?
(I don't have Quirky, but sound wizard is usually found in Menu / Setup.)
Back to top
View user's profile Send private message 
AJK101

Joined: 17 Dec 2010
Posts: 41
Location: India

PostPosted: Thu 10 Feb 2011, 02:49    Post subject: Sound Wizard - Check  

Yes, Alsa sound wizard in Setup did the following:

Searched for my card, found 4 things:
hda-intel Intel corporation 82801G (ICH7 Family) High Definition Audio
legacy Probe: legacy ISA (non-PnP) Chips
usb-audio Override: usb sound device
aoa Override: apple onboard audio

I have an intel motherboard, so i picked the first option, and it asked me to press yes to configure snd-hda-intel, and then it said completed, and asked if it should play a tone to check out the configurations, to which i replied yes, and then a line came giving specifications about the beep, and it exited. No sound had come though, so no it did not work.
Back to top
View user's profile Send private message 
Dewbie

Joined: 15 Apr 2010
Posts: 1783

PostPosted: Thu 10 Feb 2011, 03:15    Post subject:  

You might want to try another Puppy, to help diagnose the source of the problem.
Back to top
View user's profile Send private message 
AJK101

Joined: 17 Dec 2010
Posts: 41
Location: India

PostPosted: Thu 10 Feb 2011, 09:46    Post subject: puppy?
Subject description: Puppy version
 

Before quirky i used to use Puppy 5.2, I switched to quirky as it has seamonkey built in which i prefer. Even in puppy 5.2 the same problems arose, so i doubt it has something to do with quirky. Also, before that wary 500 also did not give any audio.
Back to top
View user's profile Send private message 
Flash
Official Dog Handler


Joined: 04 May 2005
Posts: 11181
Location: Arizona USA

PostPosted: Thu 10 Feb 2011, 09:54    Post subject:  

Have you browsed through the Audio section of the forum? Perhaps there is something there that would help you troubleshoot the problem.

Also it might help if you told us what motherboard you have. That's where the onboard audio is located, not the CPU.
Back to top
View user's profile Send private message 
rcrsn51


Joined: 05 Sep 2006
Posts: 9368
Location: Stratford, Ontario

PostPosted: Thu 10 Feb 2011, 09:54    Post subject:  

Quote:
I do not have speakers yet, but headphones should work right?

Not necessarily. Where do you have them plugged in? Do you have a speaker icon showing in your system tray? If so, sound is probably configured correctly. Is the volume turned up?

I would get a set of speakers.
Back to top
View user's profile Send private message 
AJK101

Joined: 17 Dec 2010
Posts: 41
Location: India

PostPosted: Thu 10 Feb 2011, 10:27    Post subject: Answers  

Okay lets see, I did not see that there is an audio section on the forums at all, my mistake, shall scan it through, i normally just directly go to the beginners forum Razz
About the motherboard, I forgot to mention this: The processor (intel atom) is also integrated into the motherboard (already fixed) the whole package, including the motherboard is intel, i could give you the model if necessary.

The speaker icon does appear, and i checked all that stuff (following some post that google came up with) and i checked full config and all that too (but all that comes up even when i don't have any audio device attached). And lastly, I plug it into a jack on the motherboard, it is given there that it is for the headphones, but just to give it a try, i tried all of them Razz I also tried it out from an external docking station that i have (which is connected to the motherboard vis usb drive) and that was also not helpful.

Thanks for trying to help out guys Smile
Back to top
View user's profile Send private message 
puppynew

Joined: 10 Feb 2011
Posts: 10

PostPosted: Thu 10 Feb 2011, 10:32    Post subject: Change alsa file  

I think you need to change the alsa mixer filer and eneter your pc make there then save restart and you will have sounds in your ear phones
Back to top
View user's profile Send private message 
AJK101

Joined: 17 Dec 2010
Posts: 41
Location: India

PostPosted: Thu 10 Feb 2011, 10:46    Post subject: puppynew
Subject description: alsa mixer filer
 

2 questions,:

how do i find my pc build??

Could you explain a bit more, how to change alsa mixer filer?
( If you mean type alsamixer in terminal and alter settings there, or the alsa wizard, i have tried those already)
Back to top
View user's profile Send private message 
rcrsn51


Joined: 05 Sep 2006
Posts: 9368
Location: Stratford, Ontario

PostPosted: Thu 10 Feb 2011, 10:53    Post subject: Re: Sound Wizard - Check  

AJK101 wrote:
hda-intel Intel corporation 82801G (ICH7 Family) High Definition Audio
legacy Probe: legacy ISA (non-PnP) Chips
usb-audio Override: usb sound device
aoa Override: apple onboard audio.

I have a similar setup to yours. It's an Intel Atom D510MO board and Puppy shows exactly the same sound card choices.

However, there's not much power coming out the speaker port, so it really needs amplified speakers.

You are using the green plug?
Back to top
View user's profile Send private message 
AJK101

Joined: 17 Dec 2010
Posts: 41
Location: India

PostPosted: Thu 10 Feb 2011, 11:12    Post subject: its working!
Subject description: It worked!
 

In response to rcrsn51, yes the green ones.

It got fixed.

When rcrsn51 said it might not work with headphones, i tried the following, i took a wire and connected my laptop and my homebuilt pc. Now when i tried it on, it worked on the inbuilt speakers that my laptop has. After doing this, i checked if my headphones were working again on the laptop and they were working. I stopped all audio things, alsa, muted all volumes, and then restarted and again i tried all the stuff i had read today, restart alsa, running alsa wizard, max volumes, etc. and rebooted. now when i restarted the pc, it just worked perfectly, but 2 problems came up, the sound is very low, which i found weird and got cleared by rcrsn51's last post (thanks!), and now the speaker icon in the tray just disappeared (yeah! right after it started working!).

Aftermath: Everything works fine now, i restarted a few times to just check it. and the speaker icon in the tray has just disappeared. I don't mind that very much though.

Thanks a lot for all your help everyone Smile
Back to top
View user's profile Send private message 
Display posts from previous:   Sort by:   
Page 1 of 1 [12 Posts]  
Post new topic   Reply to topic View previous topic :: View next topic
 Forum index » Advanced Topics » Hardware » Audio
Jump to:  

You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You cannot attach files in this forum
You can download files in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
[ Time: 0.0698s ][ Queries: 11 (0.0079s) ][ GZIP on ]