Puppy Linux Discussion Forum Forum Index Puppy Linux Discussion Forum
Puppy HOME page : puppylinux.com
"THE" alternative forum : puppylinux.info
 
 FAQFAQ   SearchSearch   MemberlistMemberlist   UsergroupsUsergroups   RegisterRegister 
 ProfileProfile   Log in to check your private messagesLog in to check your private messages   Log inLog in 

The time now is Sat 20 Dec 2014, 13:27
All times are UTC - 4
 Forum index » Advanced Topics » Additional Software (PETs, n' stuff) » Graphics
[OLD]mtpaint 3.44.03 - March 2012
Post new topic   Reply to topic View previous topic :: View next topic
Page 1 of 2 [22 Posts]   Goto page: 1, 2 Next
Author Message
don570


Joined: 10 Mar 2010
Posts: 3437
Location: Ontario

PostPosted: Thu 01 Sep 2011, 17:39    Post subject:  [OLD]mtpaint 3.44.03 - March 2012  

New version mtpaint 3.44.03 - March 2012

EDIT : newest version 3.44.13 is HERE

EDIT: New handbook is available here as a pet package
http://www.datafilehost.com/download-c89e4447.html




Note: This version works properly on a wide variety of Puppies
however DO NOT use it on Lighthouse 503
because of an incompatibility with libjpeg
nor on Scottman's Akita which uses it's own version.

I compiled mtpaint using puppy431. I didn't include any icons because most
puppies have the mini-palette icon already installed

Code:
./configure  prefix=/usr  release intl


Tips on printing from mtpaint HERE
mtpaint-NLS-3.44.03.pet
Description  foreign locales for foreign languages
pet

 Download 
Filename  mtpaint-NLS-3.44.03.pet 
Filesize  358.08 KB 
Downloaded  666 Time(s) 
mtpaint-3.44.03.pet
Description  application file to install
pet

 Download 
Filename  mtpaint-3.44.03.pet 
Filesize  285.03 KB 
Downloaded  828 Time(s) 

Last edited by don570 on Mon 25 Mar 2013, 13:09; edited 20 times in total
Back to top
View user's profile Send private message 
sc0ttman


Joined: 16 Sep 2009
Posts: 2386
Location: UK

PostPosted: Sat 03 Sep 2011, 12:06    Post subject:  

Does this one require jasper? **EDIT: yes it does...
_________________
Akita Linux, VLC-GTK, Pup Search, Pup File Search
Back to top
View user's profile Send private message 
Karl Godt


Joined: 20 Jun 2010
Posts: 3982
Location: Kiel,Germany

PostPosted: Sun 25 Sep 2011, 10:28    Post subject:  

Dear don !

Until now I had not been able to save layered pictures either with 3.34.64 and 3.34.69 .

It seems to be a bug in the code , that makes mtpaint freeze wihle saving and has to be killed .

I compiled it , too , with different options , and tried yours , but no ^fun^ .

I am running racy and the mtpaint 3.34.33 from lhpup443 works OK saving layers , also on racy .
So it is no lib or missing pnmtoXXX problem .
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website 
wjaguar

Joined: 21 Jun 2006
Posts: 292

PostPosted: Mon 26 Sep 2011, 06:44    Post subject:  

Karl Godt wrote:
Until now I had not been able to save layered pictures either with 3.34.64 and 3.34.69 .
It seems to be a bug in the code , that makes mtpaint freeze wihle saving and has to be killed .

Given that I have been able to save them perfectly well, using the same version - there should be something idiosyncratic in what you do, to trigger a bug which doesn't get triggered on my system.

And sending me a test case and a description of what you do to trigger the problem, would help with solving it much better, than even a hundred uninformative forum posts. Wink

-= With best regards, Dmitry Groshev, maintainer of mtPaint =-
Back to top
View user's profile Send private message 
don570


Joined: 10 Mar 2010
Posts: 3437
Location: Ontario

PostPosted: Mon 26 Sep 2011, 17:46    Post subject:  

In the two years that I have been using mtpaint
I haven't had a single case of it crashing or freezing Laughing

'Layers' are difficult to use and understand .

I can only suggest that maybe you have installed
some incompatible scanner or printer driver
that has a rare bug in it.

You should send an email with a step by step example
to Dmitri. List for him any drivers that you
have installed in Puppy from the Forum.
wjaguar@us​ers.sourcef​orge.net


__________________________________
Back to top
View user's profile Send private message 
Karl Godt


Joined: 20 Jun 2010
Posts: 3982
Location: Kiel,Germany

PostPosted: Wed 28 Sep 2011, 12:42    Post subject:  

I will do that after I had managed to setup the email functions on my desktop pc .

Perhaps the words "layered pictures" are confusing ; I should have said "Save Composite Image" .

I used to drag and drop the pictures into mtpaint , moved the layers , cut the black 'background' and clicked 'Save Composite Image ...' .

For whatever course it does not work on the one or other mtpaint , but it works for example in version 3.34.55 . I searched the forum for mtpaint and you are the only one , that actually compiles mtpaint for Puppy . mtpaint is quick to compile , but it took you some time to figure out the compile options , that worked best , I guess . Many thanks for that , don .

I am still trying every mtpaint I could get from this forum , and for now the 3.34.55 version , that you posted in the dpup thread of iguleder seems to work best !
You had posted a download link to datafilehost.com and I must have had downloaded it from there and saved and found it in backup folders .

At the moment I have the 55,59,64,67,69 subversions to experiment with , and will experiment with them further .

The support of DOTsvg files seems to appeared later than version 3.34.33 , so it is really a pleasure to work with the newer mtpaint .

With best regards , Karl Reimer Godt
rootHome2.png
 Description   layered composite image from
/usr/local/lib/X11/pixmaps/www48.png
/usr/local/lib/X11/themes/FlatOrange/home.svg
 Filesize   9.89 KB
 Viewed   1886 Time(s)

rootHome2.png

Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website 
don570


Joined: 10 Mar 2010
Posts: 3437
Location: Ontario

PostPosted: Wed 28 Sep 2011, 20:12    Post subject:  

To Karl:

Now that you mention the word 'composite'
I remember that I've had lots of trouble with
saving to composite too.


I should study the problem more to help Dmitri.

When I have a background and one layer on top
it works reasonably well and that is how I use mtpaint,
since I don't do animations.

The transparency works in this case so I'm satisfied Laughing

..but when there are a lot of layers I find it hard to
under stand how transparency is handled. If I have time
I should test it more and report to Dmitri.

___________________________________________
Back to top
View user's profile Send private message 
don570


Joined: 10 Mar 2010
Posts: 3437
Location: Ontario

PostPosted: Mon 03 Oct 2011, 19:40    Post subject: Save to composite in mtpaint  

Save to composite worked fine when I tested it.

I kept the transparency number equal to '0' in all
layers.

That makes black the transparent color.

Then save the composite image.
However black will now be in the background in the saved picture.

If you want that black to be transparent, you must open
the composite picture again with mtpaint and
save it with '0' as the transparent color
( this is set in save dialog).

A grey checkerboard pattern is used to show transparent areas.
This is the standard in graphic editors.

This is how most people will use the layers feature
and it works fine.

_________________________________________
Back to top
View user's profile Send private message 
don570


Joined: 10 Mar 2010
Posts: 3437
Location: Ontario

PostPosted: Tue 04 Oct 2011, 20:39    Post subject:  

Here are two pictures to show how to use layers with
black as the transparent color.

Red is drawn on the background layer.
Green is layer one
and purple is layer two.
Then save as composite





Now reopen and save with black as transparent



If opened in mtpaint the transparent area would be
a grey checkerboard pattern.
Back to top
View user's profile Send private message 
wjaguar

Joined: 21 Jun 2006
Posts: 292

PostPosted: Wed 05 Oct 2011, 15:20    Post subject:  

don570 wrote:
Then save as composite
Now reopen and save with black as transparent

Another way is to use "Composite to a new layer", then set the transparent colour for that layer, and save it.
Back to top
View user's profile Send private message 
don570


Joined: 10 Mar 2010
Posts: 3437
Location: Ontario

PostPosted: Thu 27 Oct 2011, 17:52    Post subject: New version 3.34.74 available.  

New version 3.34.74 available.

Works well for me. Dmitri says
that version 4.0 will have some great new features.
I can hardly wait. Laughing

_________________________________________
Back to top
View user's profile Send private message 
don570


Joined: 10 Mar 2010
Posts: 3437
Location: Ontario

PostPosted: Wed 02 Nov 2011, 20:01    Post subject: version 3.34.57 available  

version 3.34.75 available - a very minor update
Last edited by don570 on Thu 10 Nov 2011, 19:37; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message 
don570


Joined: 10 Mar 2010
Posts: 3437
Location: Ontario

PostPosted: Thu 10 Nov 2011, 19:36    Post subject: new version 3.34.78 available  

new version 3.34.78 available

-It looks like Dmitri is fiddling around with the fonts.

_________________________________________________
Back to top
View user's profile Send private message 
charlie6


Joined: 30 Jun 2008
Posts: 1030
Location: South of Belgium

PostPosted: Wed 28 Dec 2011, 06:07    Post subject:
Subject description: wacom tablet won't work with version 3.34.78
 

Hi don,
Here (slacko 5.3 + xf86-input-wacom-0.11.1 driver) , the wacom tablet won't work 100% with versions 3.34.78 and 75: no problem with 3.34.63.

Maybe it could be a wacom driver problem (compiled for slacko ... see pizzasgood's post "How to set up a wacom tablet" (I'm using xf86-input-wacom-0.11.1 driver) - if so it wouldn't work with 3.34.63 neither ... !

Here is what happens:
In other applications than mtpaint where the stylus is used as a mouse, (Gimp not tested), no problem.
When using mtpaint version 75 and 78:
1. before any setting of the tablet parameters, the stylus do not respond inside menu/Image/Preferences/ <General/Interface/ <-------> /Tablet>: the <General/Interface/ <-------> /Tablet> thumbnails cannot be selected neither with the stylus or even with ... the PS/2 wire-mouse !! ; no possibility to draw anything either; whereas using the wire-mouse for drawing lines works;

2. the selection of the the <General/Interface/ <-------> /Tablet> thumbnails with the PS/2 wire-mouse does not even works inside
menu/Image/Preferences/ <General/Interface/ <-------> /Tablet>;
the selection of those thumbnails only works with the move up/down/right/left keyboard arrow keys.
Once used this keyboard-keys-input-manner for setting the tablet parameters (select stylus; screen; check size, flow, opacity; apply and ok) the stylus can be used for drawing lines etc...and pressure sensitivity as well !

3. when all these settings are done, further settings of the tablet again have to be done as in point 2. above.

Cheers
Happy New Year !
Charlie
Back to top
View user's profile Send private message 
wjaguar

Joined: 21 Jun 2006
Posts: 292

PostPosted: Wed 28 Dec 2011, 15:57    Post subject:
Subject description: wacom tablet won't work with version 3.34.78
 

charlie6 wrote:

Here (slacko 5.3 + xf86-input-wacom-0.11.1 driver) , the wacom tablet won't work 100% with versions 3.34.78 and 75: no problem with 3.34.63.

Thing is, all the tablet-related code hadn't been touched since long before that. So the only cause for the difference in behaviour between the versions 3.34.63 and 3.34.7x should be the different compilation options and/or build environment.

Another thing, mtPaint could not do anything to stop mouse from acting as mouse, even if tried. So, whatever happened, it is some breakage on the GTK+ level (which happen far too frequently these days). Which version of GTK+ it is?

And once the tablet is properly configured, does the problem recur in next mtPaint sessions, or not? If it does, please send me mtPaint's inifile (/root/.mtpaint) so that I could see what tablet config options are used.

-= With best regards, Dmitry Groshev, maintainer of mtPaint =-
Back to top
View user's profile Send private message 
Display posts from previous:   Sort by:   
Page 1 of 2 [22 Posts]   Goto page: 1, 2 Next
Post new topic   Reply to topic View previous topic :: View next topic
 Forum index » Advanced Topics » Additional Software (PETs, n' stuff) » Graphics
Jump to:  

You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You cannot attach files in this forum
You can download files in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
[ Time: 0.0965s ][ Queries: 12 (0.0107s) ][ GZIP on ]