Puppy Linux Discussion Forum Forum Index Puppy Linux Discussion Forum
Puppy HOME page : puppylinux.com
"THE" alternative forum : puppylinux.info
 
 FAQFAQ   SearchSearch   MemberlistMemberlist   UsergroupsUsergroups   RegisterRegister 
 ProfileProfile   Log in to check your private messagesLog in to check your private messages   Log inLog in 

The time now is Mon 24 Nov 2014, 05:51
All times are UTC - 4
 Forum index » Advanced Topics » Hardware » Audio
no sound with new pc intel 6 series / C200 chipset
Post new topic   Reply to topic View previous topic :: View next topic
Page 1 of 3 [43 Posts]   Goto page: 1, 2, 3 Next
Author Message
atari

Joined: 12 Jul 2011
Posts: 42

PostPosted: Sun 18 Dec 2011, 08:45    Post subject:  no sound with new pc intel 6 series / C200 chipset  

Dear Puppy Community,

thank you for all the great work with this OS and the forum.

I have a new desktop pc. Very Happy and hope puppy is working with it.

I have the newest Puppy 528 on a cd and now boot from a usb stick.

The only real issue is the sound device.
I can not find a solution here in the forum, after searching.

Alsamixer is started and closes instantly.
Alsa sound mixer can not find hardware.

In the menu bar is not visible the speaker symbol.

Attached a screenshot of my system diagnostic.

I hope for a solution, thanks a lot.

atari
image-3.png
Description 
png

 Download 
Filename  image-3.png 
Filesize  212.6 KB 
Downloaded  550 Time(s) 
Back to top
View user's profile Send private message 
darkcity


Joined: 23 May 2010
Posts: 2479
Location: near here

PostPosted: Tue 13 Mar 2012, 18:13    Post subject:  

looks like you need the module snd_hda_intel - the hda stands for high def audio

have you tried running the sound wizard-

puppymenu > setup > alsa sound wizard

Arrow

_________________
helping Wiki for help | IF SendSpace link = "dead" THEN PM me ("up file to http://meownplanet.net/")
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website 
vtpup


Joined: 15 Oct 2008
Posts: 1171
Location: Republic of Vermont

PostPosted: Sat 14 Apr 2012, 21:52    Post subject:  

Hmmmm, I've got the same problem -- didn't notice it at first because I hadn't run any sound apps on this new computer. (Acer Aspire 5349-2635)

So, Hardinfo shows this Intel 6 series /C200 v5 chipset, and I first tried the alsa wizard. No go.

Then manually tried modprobe snd_hda_intel. Also no go.

Then I tried adding that module to the boot list, and rebooting. Still no.

So that module (if it's correct) is probably not new enough on my system (Lupu 528 v5).

Any other suggestions? Besides changing distros, that is....

Can the module be updated? (just did that for the wireless module ath9k, and it worked for that)

btw, The chipset (card) is definitely not recognized -- alsa says no sound card detected and gnome alsa mixer is blank -- no controls. Regular alsa mixer closes immediately when selected.

_________________
Acer Aspire 5349-2635 laptop dual proc, 4gb ram, frugal Racy 5.5.
1999 Thinkpad 600e hacked Pent 3, overclocked 800 mHz, 490 kb running Lupu 528

Acer Iconia A1-830 x86 tablet -- Puppy some day?
Back to top
View user's profile Send private message 
vtpup


Joined: 15 Oct 2008
Posts: 1171
Location: Republic of Vermont

PostPosted: Sun 15 Apr 2012, 16:07    Post subject:  

Tried Racy 5.3 and sound now works.

I'd still like to get it working on Lupu, but failing that, I guess Racy is the OS of choice for this laptop.

_________________
Acer Aspire 5349-2635 laptop dual proc, 4gb ram, frugal Racy 5.5.
1999 Thinkpad 600e hacked Pent 3, overclocked 800 mHz, 490 kb running Lupu 528

Acer Iconia A1-830 x86 tablet -- Puppy some day?
Back to top
View user's profile Send private message 
bignono1


Joined: 17 May 2009
Posts: 362
Location: New ME

PostPosted: Mon 16 Apr 2012, 03:30    Post subject:  

In a console , type "alsaconf" , follow the setup and try all given cards.
Back to top
View user's profile Send private message 
darkcity


Joined: 23 May 2010
Posts: 2479
Location: near here

PostPosted: Mon 16 Apr 2012, 06:16    Post subject:  

the following file can get corrupted:-
/etc/asound.conf

see this post for more info:-
http://murga-linux.com/puppy/viewtopic.php?p=612395#612395

_________________
helping Wiki for help | IF SendSpace link = "dead" THEN PM me ("up file to http://meownplanet.net/")
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website 
vtpup


Joined: 15 Oct 2008
Posts: 1171
Location: Republic of Vermont

PostPosted: Mon 16 Apr 2012, 09:15    Post subject:  

bignono1 wrote:
In a console , type "alsaconf" , follow the setup and try all given cards.


Thanks bignono1, but I already tried that. No pci or pnp cards reported, and this definitely isn't a legacy card/computer.

_________________
Acer Aspire 5349-2635 laptop dual proc, 4gb ram, frugal Racy 5.5.
1999 Thinkpad 600e hacked Pent 3, overclocked 800 mHz, 490 kb running Lupu 528

Acer Iconia A1-830 x86 tablet -- Puppy some day?
Back to top
View user's profile Send private message 
vtpup


Joined: 15 Oct 2008
Posts: 1171
Location: Republic of Vermont

PostPosted: Mon 16 Apr 2012, 09:18    Post subject:  

darkcity wrote:
the following file can get corrupted:-
/etc/asound.conf

see this post for more info:-
http://murga-linux.com/puppy/viewtopic.php?p=612395#612395


Thanks darkcity, but there is no file /etc/asound.conf present.

_________________
Acer Aspire 5349-2635 laptop dual proc, 4gb ram, frugal Racy 5.5.
1999 Thinkpad 600e hacked Pent 3, overclocked 800 mHz, 490 kb running Lupu 528

Acer Iconia A1-830 x86 tablet -- Puppy some day?
Back to top
View user's profile Send private message 
mbiernat

Joined: 06 Oct 2010
Posts: 15

PostPosted: Fri 20 Apr 2012, 11:47    Post subject: No sound on Acer
Subject description: Still no sound 5.8
 

On 5.8. which I like, I do not have sound on an Acer 7750G becaue 'no supported pnp or pci'. After running the Wizard.

I am reading the forums and have not seen a real solution. I think new computers are no supported in terms of sound?

Any further ideas?
Back to top
View user's profile Send private message 
darkcity


Joined: 23 May 2010
Posts: 2479
Location: near here

PostPosted: Sat 21 Apr 2012, 09:21    Post subject:  

I assume you mean Puppy 5.28 lucid not 5.8?

Looks like a common problem with 5.28 and Acer laptops.

Have you got any more info about the specific audio hardware?

go to Puppy Menu > System > HardInfo

then look at Summary > Multimedia

anything reported?

---

Alternatively you tried Puppy 5.3 slacko?

They are a few pets to make Slacko more similar to Lucid here-
http://puppylinux.org/wikka/LupufySlacko

_________________
helping Wiki for help | IF SendSpace link = "dead" THEN PM me ("up file to http://meownplanet.net/")
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website 
mbiernat

Joined: 06 Oct 2010
Posts: 15

PostPosted: Sun 22 Apr 2012, 08:56    Post subject: Sound not working specs Racy  

Thank you for the reply. And yes 5.2.8.

This is my is system information:

Audio device : Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family High Definition Audio Controller (rev 04)

-Multimedia-
Audio Adapter : HDA-Intel - HD-Audio Generic

1) I did hear someone got it working on an Acer, but they do not recall how.
2) I did try Slacko and Racy and the problem is when booting it stops at
#
No matter what I do it just stops at
#

I tried to login and it accepted my password but then
#
I tried xwin, ran through it and back to
#

I think one time in the past I did get it to go to the GUI, but I do not recall and think the sound did work.

I have been a Puppy user for a while, but had to replace my old computer and the problem is on the new one it has this sound or boot problem.

I love using puppy and even wrote a post about it singing praise ->
My Puppy Linux post


But I am a user and do not know all the ins and outs, I am sure I am missing something basic. If soemone could help me get some sound it would be appreciated. Embarassed
Back to top
View user's profile Send private message 
darkcity


Joined: 23 May 2010
Posts: 2479
Location: near here

PostPosted: Sun 22 Apr 2012, 11:25    Post subject:  

@vtpup and mbiernat

Are you using the latest versions of 5.28, that's 5.28-005?

version 004 brought improvement to the sound wizard, for more info and for update pet or iso see-
http://www.murga-linux.com/puppy/viewtopic.php?t=70855

Quote:
Version 004 updates: ... Gnome-alsamixer is included - this is the mixer for those with multiple sound cards - each is displayed in a tab. Remaster Pup has improvements by rerwin. ALSA Sound Wizard has many improvements and can be used to select the default sound card. alsa-info.sh to get alsa info (run in terminal). ...

_________________
helping Wiki for help | IF SendSpace link = "dead" THEN PM me ("up file to http://meownplanet.net/")
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website 
darkcity


Joined: 23 May 2010
Posts: 2479
Location: near here

PostPosted: Sun 22 Apr 2012, 11:35    Post subject:  

there might be an answer in German here...
http://babelfish.yahoo.com/translate_url?doit=done&tt=url&intl=1&fr=bf-home&trurl=http%3A%2F%2Fmurga-linux.com%2Fpuppy%2Fviewtopic.php%3Ft%3D74367&lp=de_en&btnTrUrl=Translate

_________________
helping Wiki for help | IF SendSpace link = "dead" THEN PM me ("up file to http://meownplanet.net/")
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website 
vtpup


Joined: 15 Oct 2008
Posts: 1171
Location: Republic of Vermont

PostPosted: Sun 22 Apr 2012, 19:12    Post subject:  

darkcity wrote:
@vtpup and mbiernat

Are you using the latest versions of 5.28, that's 5.28-005?

version 004 brought improvement to the sound wizard, for more info and for update pet or iso see-
http://www.murga-linux.com/puppy/viewtopic.php?t=70855

Quote:
Version 004 updates: ... Gnome-alsamixer is included - this is the mixer for those with multiple sound cards - each is displayed in a tab. Remaster Pup has improvements by rerwin. ALSA Sound Wizard has many improvements and can be used to select the default sound card. alsa-info.sh to get alsa info (run in terminal). ...


darkcity I was using 5.28 v5

_________________
Acer Aspire 5349-2635 laptop dual proc, 4gb ram, frugal Racy 5.5.
1999 Thinkpad 600e hacked Pent 3, overclocked 800 mHz, 490 kb running Lupu 528

Acer Iconia A1-830 x86 tablet -- Puppy some day?
Back to top
View user's profile Send private message 
vtpup


Joined: 15 Oct 2008
Posts: 1171
Location: Republic of Vermont

PostPosted: Sun 22 Apr 2012, 20:30    Post subject:  

from /tmp/xerrs.log:


Code:
retrovol: hcontrol.c:573: snd_hctl_load: Assertion `hctl->count == 0' failed.
Cannot read file: /root/.retrovolrc
Using defaults...
/usr/sbin/delayedrun: line 132:  7555 Aborted                 retrovol -hide ${BGOPT}

_________________
Acer Aspire 5349-2635 laptop dual proc, 4gb ram, frugal Racy 5.5.
1999 Thinkpad 600e hacked Pent 3, overclocked 800 mHz, 490 kb running Lupu 528

Acer Iconia A1-830 x86 tablet -- Puppy some day?
Back to top
View user's profile Send private message 
Display posts from previous:   Sort by:   
Page 1 of 3 [43 Posts]   Goto page: 1, 2, 3 Next
Post new topic   Reply to topic View previous topic :: View next topic
 Forum index » Advanced Topics » Hardware » Audio
Jump to:  

You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You cannot attach files in this forum
You can download files in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
[ Time: 0.0863s ][ Queries: 12 (0.0093s) ][ GZIP on ]