Puppy Linux Discussion Forum Forum Index Puppy Linux Discussion Forum
Puppy HOME page : puppylinux.com
"THE" alternative forum : puppylinux.info
 
 FAQFAQ   SearchSearch   MemberlistMemberlist   UsergroupsUsergroups   RegisterRegister 
 ProfileProfile   Log in to check your private messagesLog in to check your private messages   Log inLog in 

The time now is Sat 25 Oct 2014, 04:04
All times are UTC - 4
 Forum index » House Training » Users ( For the regulars )
JRE/JDK JAVA PETs/SFSs issues in Puppy <RE-OPENED>
Moderators: Flash, Ian, JohnMurga
Post_new_topic   Reply_to_topic View_previous_topic :: View_next_topic
Page 2 of 3 Posts_count   Goto page: Previous 1, 2, 3 Next
Author Message
musher0


Joined: 04 Jan 2009
Posts: 4257
Location: Gatineau (Qc), Canada

PostPosted: Sun 29 Apr 2012, 15:37    Post_subject: Re: |libreoffice and java  

shinobar wrote:
musher0 wrote:
the problem lies with open|libreoffice having trouble recognizing java versions that come after publication of the particular version of open|libreoffice

LibreOfice-3.5.2 by 01micko's get_libreoffice-0.13.pet:
http://www.murga-linux.com/puppy/viewtopic.php?t=65918
My jre-1.6.0.31-1.sfs:
http://www.murga-linux.com/puppy/viewtopic.php?t=61287


Good afternoon, shinobar.

Why the 2 URL's below a quote of my message? Not sure I understand, I do not want to mis-interpret. Do these two work well together? Please explain a little. Thanks in advance.

_________________
"Logical entities must not be multiplied needlessly." / "Il ne faut pas multiplier les êtres logiques inutilement." (Ockham)
Back to top
View user's profile Send_private_message Visit_website 
gcmartin

Joined: 14 Oct 2005
Posts: 4368
Location: Earth

PostPosted: Sun 29 Apr 2012, 20:36    Post_subject:  

Quote:
I've been asked by a member to upload my java install, and on the way to doing so, I started doing some research. It seems that the problem lies with open|libreoffice having trouble recognizing java versions that come after publication of the particular version of open|libreoffice; the problem does not appear to lie with java and only partially with Puppy. ...
Hi Musher, Playdayz, and Shinobar.

Problem #2
This problem I have incurred with the latest versions of Playdayz's PUPs is that when the system is booting using the ISO generated live media (CD/DVD), when one opens a teminal, types "java -version" the system does NOT KNOW ABOUT JAVA!

I raise this issue because if JAVA is installed, EVERY SUBSYSTEM IN PUPPY SHOULD BE ABLE TO SEE IT FROM A TERMINAL COMMAND LINE.

That's what occurred with the last 3 downloads of the Libre version which are suppose to have JAVA installed.

Problem #1
The other problem I have been sharing since last year's PUPPY is that ONLY CERTAIN PET VERSIONS (couple from Pemasu) worked such that once it was intalled and available system-wide, it would remain in the system over a reboot.

I think I have explain these 2 problems before to the community. This problem has affected various PUPs over the past year where JAVA things in that PUP's version distro, do not work as one should expect. And, this is specific to JAVA and to PPM installations.

I feel that Shinobar offer a solution, but, that introduces a very specialized installation process that is outside of the PPM process. SFSs are good solutions but the REPOs in Linux still are the tools for installation of subsystems and applications, traditionally.

I hope this explains in such a way as it is helpful

_________________
Get ACTIVE Create Circles; Do those good things which benefit people's needs!
We are all related ... Its time to show that we know this!
3 Different Puppy Search Engine or use DogPile
Back to top
View user's profile Send_private_message 
musher0


Joined: 04 Jan 2009
Posts: 4257
Location: Gatineau (Qc), Canada

PostPosted: Sun 29 Apr 2012, 21:32    Post_subject:  

Hello, gcmartin.

What you say is difficult for me to grasp, because I do not have the problem. (See att. 1) As you can see, my Puppy and my machine are not recent.

Off the top of my head I would say that it is a path problem. What does your console output when you type:
Code:

echo $PATH
echo $LD_LIBRARY_PATH
? (See attch. 2)

Every java user should have a profile.local file in /etc with this at the end of it:

Code:
# /etc/profile.local
#
### some entries here, usually.
#
PATH=/mnt/home/java/jre1.7.0_03/bin:$PATH
LD_LIBRARY_PATH=/mnt/home/java/jre1.7.0_03/lib:$LD_LIBRARY_PATH


(Please modify my "/mnt/home/java/jre1.7.0_03" with the proper location where your java is.
"/opt/java/jre<version number>" is the most likely place your java would be installed.)

If your Puppy doesn't recognize the java you have with the above code, I don't know what will... Path definitions work even in Windows! Laughing

Let's forget about java pets, PPM's and sfs's for a minute. It does not really matter which depot you get your java from and in which form. Even if java was embedded in Puppy, if it was not referenced in the PATHs in a manner similar to the above, it would not be found -- neither by Puppy or any system...

At some point, I had the problem too. No java program would launch... until I typed in the proper java paths at the proper place.

Best I can do... Good luck!
java-in-path.jpg
 Description   
 Filesize   12.88 KB
 Viewed   704 Time(s)

java-in-path.jpg

java-version.jpg
 Description   
 Filesize   20.22 KB
 Viewed   722 Time(s)

java-version.jpg


_________________
"Logical entities must not be multiplied needlessly." / "Il ne faut pas multiplier les êtres logiques inutilement." (Ockham)

Edited_time_total
Back to top
View user's profile Send_private_message Visit_website 
musher0


Joined: 04 Jan 2009
Posts: 4257
Location: Gatineau (Qc), Canada

PostPosted: Sun 29 Apr 2012, 21:33    Post_subject:  

Double post, sorry about that.
_________________
"Logical entities must not be multiplied needlessly." / "Il ne faut pas multiplier les êtres logiques inutilement." (Ockham)

Edited_time_total
Back to top
View user's profile Send_private_message Visit_website 
shinobar


Joined: 28 May 2009
Posts: 2631
Location: Japan

PostPosted: Mon 30 Apr 2012, 09:58    Post_subject: LupuPlusLibre 5.2.8.005-2  

gcmartin wrote:
Problem #2
This problem I have incurred with the latest versions of Playdayz's PUPs is that when the system is booting using the ISO generated live media (CD/DVD), when one opens a teminal, types "java -version" the system does NOT KNOW ABOUT JAVA!

Have you tried the most recent LupuPlusLibre 5.2.8.005-2?
http://www.murga-linux.com/puppy/viewtopic.php?p=622054#622054

_________________
Google Chrome portable
Downloads for Puppy Linux http://shino.pos.to/linux/downloads.html
Back to top
View user's profile Send_private_message Visit_website 
shinobar


Joined: 28 May 2009
Posts: 2631
Location: Japan

PostPosted: Mon 30 Apr 2012, 10:05    Post_subject: JAVA environment settings  

gcmartin wrote:
I feel that Shinobar offer a solution, but, that introduces a very specialized installation process that is outside of the PPM process. SFSs are good solutions but the REPOs in Linux still are the tools for installation of subsystems and applications, traditionally.l

No matter PET or SFS, need some knowledge for package builders. I have add some comment at my topic.
Hope package builders look in my package. Its the open source world.
  1. The environment variables are set by the script /etc/profile.d/java.
  2. Mime settings for ROX-Filer is under /etc/xdg/rox.sorceforge.net/MIME-types, /usr/local/apps/ROX-Filer/ROX/MIME
  3. Additional font setting at /usr/java/jre*/lib/fonts/fallback (link to /usr/share/fonts/default/TTF).

http://www.murga-linux.com/puppy/viewtopic.php?t=61287

_________________
Google Chrome portable
Downloads for Puppy Linux http://shino.pos.to/linux/downloads.html
Back to top
View user's profile Send_private_message Visit_website 
stiginge


Joined: 22 Mar 2007
Posts: 420
Location: Kerry, Ireland

PostPosted: Mon 11 Mar 2013, 12:57    Post_subject:  

Why can't I get the routemap here https://www.ryanair.com/ie/cheap-flight-destinations to work? I'm guessing its a java issue, I'm running java 1.7.0-09-b05 on 529full.
_________________
Buy silver, crash JPMorgan
Back to top
View user's profile Send_private_message 
Semme

Joined: 07 Aug 2011
Posts: 3972
Location: World_Hub

PostPosted: Mon 11 Mar 2013, 13:01    Post_subject:  

WOW! Cause they're run'n that SilverLight garbage..
Back to top
View user's profile Send_private_message 
stiginge


Joined: 22 Mar 2007
Posts: 420
Location: Kerry, Ireland

PostPosted: Mon 11 Mar 2013, 14:45    Post_subject:  

Semme wrote:
WOW! Cause they're run'n that SilverLight garbage..


http://www.go-mono.com/moonlight doesnt work

_________________
Buy silver, crash JPMorgan
Back to top
View user's profile Send_private_message 
Hogweed

Joined: 12 Feb 2011
Posts: 96

PostPosted: Mon 11 Mar 2013, 15:01    Post_subject:  

I did have Moonlight (Linux variant of Silverlight) working on Lupu. Worked well for all but encrypted streams which it didn't support. Then Firefox disabled the plugin as not compatible. I used a Firefox addon to over-ride the version checking and it again worked. Then Firefox blacklisted the version check over-ride addon and it stopped working again. Kept an old browser around just to view Silverlight but haven't found the need to use it for ages.

Note: I had to use Moonlight 4 Preview Edition to view most Silverlight apps. Version 2.x is no use for most things. Development was stopped before Moonlight 4 made it to final release but "Preview Edition" is perfectly usable.

Bottom line though is that it is possible to view most non-DRM Silverlight stuff on Puppy but you will have a fight on your hands Starting with getting the download server to respond as has been noted above.
Back to top
View user's profile Send_private_message 
stiginge


Joined: 22 Mar 2007
Posts: 420
Location: Kerry, Ireland

PostPosted: Mon 11 Mar 2013, 15:11    Post_subject:  

I was wondering if I updated my java version, would that work?
_________________
Buy silver, crash JPMorgan
Back to top
View user's profile Send_private_message 
Hogweed

Joined: 12 Feb 2011
Posts: 96

PostPosted: Mon 11 Mar 2013, 15:17    Post_subject:  

stiginge wrote:
I was wondering if I updated my java version, would that work?


No. Java and Silverlight are completely unrelated. Silverlight was really Microsoft's (incompatible) version of "Flash".

However you should always update Java to latest version as otherwise it is just one large security hole into your box - and that hole gets bigger the more outdated it is. There have been successful attacks against Linux (and Mac) systems via the Java web plugin.
Back to top
View user's profile Send_private_message 
stiginge


Joined: 22 Mar 2007
Posts: 420
Location: Kerry, Ireland

PostPosted: Mon 11 Mar 2013, 15:23    Post_subject:  

Hogweed wrote:
stiginge wrote:
I was wondering if I updated my java version, would that work?


No. Java and Silverlight are completely unrelated. Silverlight was really Microsoft's (incompatible) version of "Flash".

However you should always update Java to latest version as otherwise it is just one large security hole into your box - and that hole gets bigger the more outdated it is. There have been successful attacks against Linux (and Mac) systems via the Java web plugin.


Unfortunately much of the advice semme provides is erroneous Rolling Eyes

How do I go about updating my java?

_________________
Buy silver, crash JPMorgan
Back to top
View user's profile Send_private_message 
Hogweed

Joined: 12 Feb 2011
Posts: 96

PostPosted: Mon 11 Mar 2013, 15:40    Post_subject:  

To get the official full package go to https://www.java.com/en/download/manual.jsp If there's a PET or SFS for the latest version then you can use that but I don't think there is yet.

And download the Linux RPM version then just click on it and let Puppy install it. You will then have to link the plugin to the browser plugin direcory which is normally /usr/lib/mozilla/plugins - delete the existing libnpjp2.so from that directory and link the version in /usr/java/jre1.7.0_17/lib/i386/libnpjp2.so in its place. That's the current Java version as of writing. If you drag the file from one folder to another select Link relative as the copy option.

If you use command line Java you might want to modify PATH or link java binary to /usr/local/bin/ directory as well.

Edited_time_total
Back to top
View user's profile Send_private_message 
stiginge


Joined: 22 Mar 2007
Posts: 420
Location: Kerry, Ireland

PostPosted: Mon 11 Mar 2013, 15:49    Post_subject:  

hey Hogweed, I've got the latest java (1.7.0) which should be good enough to run this website, however its still not downloading/running for me here
_________________
Buy silver, crash JPMorgan
Back to top
View user's profile Send_private_message 
Display_posts:   Sort by:   
Page 2 of 3 Posts_count   Goto page: Previous 1, 2, 3 Next
Post_new_topic   Reply_to_topic View_previous_topic :: View_next_topic
 Forum index » House Training » Users ( For the regulars )
Jump to:  

Rules_post_cannot
Rules_reply_cannot
Rules_edit_cannot
Rules_delete_cannot
Rules_vote_cannot
You cannot attach files in this forum
You can download files in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
[ Time: 0.0989s ][ Queries: 12 (0.0047s) ][ GZIP on ]