Puppy Linux Discussion Forum Forum Index Puppy Linux Discussion Forum
Puppy HOME page : puppylinux.com
"THE" alternative forum : puppylinux.info
 
 FAQFAQ   SearchSearch   MemberlistMemberlist   UsergroupsUsergroups   RegisterRegister 
 ProfileProfile   Log in to check your private messagesLog in to check your private messages   Log inLog in 

The time now is Tue 16 Sep 2014, 13:44
All times are UTC - 4
 Forum index » House Training » Users ( For the regulars )
Strange CPU usage
Moderators: Flash, Ian, JohnMurga
Post new topic   Reply to topic View previous topic :: View next topic
Page 1 of 1 [9 Posts]  
Author Message
akash_rawal

Joined: 25 Aug 2010
Posts: 232
Location: ISM Dhanbad, Jharkhand, India

PostPosted: Tue 25 Jun 2013, 08:23    Post subject:  Strange CPU usage
Subject description: Very high CPU usage but no resource demanding program on htop
 

CPU usage is around 70%.

But no program is consuming that amount of CPU resources.

What does this mean? I am using slacko 5.5.
strange_cpu_usage.png
Description 
png

 Download 
Filename  strange_cpu_usage.png 
Filesize  75.54 KB 
Downloaded  137 Time(s) 
Back to top
View user's profile Send private message 
Jasper


Joined: 25 Apr 2010
Posts: 1122
Location: England

PostPosted: Tue 25 Jun 2013, 09:25    Post subject:  

Hi akash_rawal et al,

I hope that without derailing this thread I can ask what prolonged level of CPU % usage, if any, is considered undesirable and/or inadvisable?

My regards
Back to top
View user's profile Send private message 
akash_rawal

Joined: 25 Aug 2010
Posts: 232
Location: ISM Dhanbad, Jharkhand, India

PostPosted: Tue 25 Jun 2013, 09:41    Post subject:  

Jasper wrote:

I hope that without derailing this thread I can ask what prolonged level of CPU % usage, if any, is considered undesirable and/or inadvisable?

It should be as low as possible. Smile

High CPU usage is not the issue I am discussing here.

The question is that CPU usage of all processes add up to around 10%. Then how do I get ~70%?
Back to top
View user's profile Send private message 
simargl

Joined: 11 Feb 2013
Posts: 572

PostPosted: Tue 25 Jun 2013, 09:48    Post subject:  

.
Last edited by simargl on Sun 01 Sep 2013, 11:16; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website 
akash_rawal

Joined: 25 Aug 2010
Posts: 232
Location: ISM Dhanbad, Jharkhand, India

PostPosted: Tue 25 Jun 2013, 10:14    Post subject:  

simargl wrote:
If I had to guess, I'd say it's flash plugin high CPU usage (plugin-container)

Maybe install lxtask and sort processes by CPU%

The above screenshot is taken after killing the plugin-container.

Edit: Even with plugin container high CPU usage cannot be explained Confused

With plugin container CPU usage is ~85%. This should be around 30%.

It appears as if there's some hidden process stuck in an infinite loop.

And lxtask is not helping here. It too doesn't show that 'hidden process'.

This is happening first time. Might not be reproducible in next boot.
strange_cpu_usage_via_lxtask.png
 Description   All CPU usages of individual processes add up to 38% but it shows 85%
 Filesize   126.34 KB
 Viewed   310 Time(s)

strange_cpu_usage_via_lxtask.png

Back to top
View user's profile Send private message 
Jasper


Joined: 25 Apr 2010
Posts: 1122
Location: England

PostPosted: Tue 25 Jun 2013, 13:13    Post subject:  

Hi again,

The link below relates to my questions to the Htop Developer about its reported RAM usage.

http://www.murga-linux.com/puppy/viewtopic.php?t=64458&sid=e27b6342b68c8242c416b3f0f8eaf731

My regards
Back to top
View user's profile Send private message 
akash_rawal

Joined: 25 Aug 2010
Posts: 232
Location: ISM Dhanbad, Jharkhand, India

PostPosted: Wed 26 Jun 2013, 02:18    Post subject:  

Jasper wrote:
Hi again,

The link below relates to my questions to the Htop Developer about its reported RAM usage.

http://www.murga-linux.com/puppy/viewtopic.php?t=64458&sid=e27b6342b68c8242c416b3f0f8eaf731

My regards


Does this mean that linux kernel was using that amount of CPU?

The problem disappeared after a reboot. But I'm curious what was happening that time.
Back to top
View user's profile Send private message 
greengeek

Joined: 20 Jul 2010
Posts: 2538
Location: New Zealand

PostPosted: Wed 26 Jun 2013, 03:20    Post subject:  

Interesting problem. I had something similar recently on Slacko 53 - htop showed no processes consuming excessive cpu, but the small graphical icon down in the system tray showed near 100% (sorry I don't know which programme provides/calculates the sys tray icon on Slacko53...).

I did not pay attention to the total cpu usage bargraph shown by htop (haven't noticed that before) - just the sum of the individual programmes, and none of those was above 2%.

I assume that htop is therefore unable to accurately quantify all of the individual contributors to the overall cpu usage - but suspect that it's figure for the overall usage is correct.

In my case the problem was caused by my testing of an audio player programme which continued playing audio after i shut down the programme which "kicked off" the audio stream in the first place.

In fact I ended up with two audio streams overlaying each other.

Maybe there are some "zombie" functions that can occur within the kernel activity but do not get evaluated by htop. (ie: is the kernel able to force hardware to consume cpu cycles without there being a visible cpu process attached to that usage?)

Could your problem be a symptom of an audio or video process that causes an unreported communication/activity between the kernel and the video accelerator or audio processor etc??

Maybe the kernel THINKS it has passed control to the hardware (eliminating any "official" tracking of the process), but in fact the accelerator fails to kick in, and leaves the cpu handling the action??
(sorry if this doesn't make sense...)
Back to top
View user's profile Send private message 
Karl Godt


Joined: 20 Jun 2010
Posts: 3972
Location: Kiel,Germany

PostPosted: Wed 26 Jun 2013, 04:32    Post subject:  

Probably search for "kworker" .

http://askubuntu.com/questions/33640/kworker-what-is-it-and-why-is-it-hogging-so-much-cpu
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website 
Display posts from previous:   Sort by:   
Page 1 of 1 [9 Posts]  
Post new topic   Reply to topic View previous topic :: View next topic
 Forum index » House Training » Users ( For the regulars )
Jump to:  

You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You cannot attach files in this forum
You can download files in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
[ Time: 0.0803s ][ Queries: 12 (0.0219s) ][ GZIP on ]